Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

«Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» ξανά, 38 χρόνια μετά

Ξεπερνάει το συμβολικό της χαρακτήρα η σημερινή 38η επέτειος από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, καθώς οι πολίτες όχι μόνο βρίσκονται αντιμέτωποι επί δύο χρόνια με σκληρά οικονομικά μέτρα αλλά και με έναν επιβεβλημένο από την τρόικα πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση με μέλος της, για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου, ένα ακροδεξιό κόμμα.

Σήμερα με την κορύφωση των τριήμερων εθιμοτυπικών εκδηλώσεων αναμένεται το μεγάλο συλλαλητήριο στο οποίο ο λαός καλείται για άλλη μια φορά να διαδηλώσει την αντίθεσή του στο κλίμα φόβου και ανασφάλειας που του έχουν επιβάλει οι «αγορές» και οι εκπρόσωποί της και να διεκδικήσει και πάλι το δίκιο του φωνάζοντας «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία».
Οι πύλες του Πολυτεχνείου αναμένεται να κλείσουν στη 1 μ.μ. και στις 2 μ.μ. θα ξεκινήσει η κεντρική εκδήλωση με την ομιλία του πρύτανη. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Η σημερινή επέτειος έχει και μια άλλη διάσταση καθώς το καλοκαίρι η κυβέρνηση του Μνημονίου κατήργησε το πανεπιστημιακό άσυλο. Η πολυτεχνειακή κοινότητα έχει διαμηνύσει πως θα έχει την αποκλειστική ευθύνη και θα περιφρουρήσει και φέτος τους χώρους του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 38η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών. Περίπου 700 άτομα, φοιτητές, καθηγητές, διοικητικοί έχουν αναλάβει να περιφρουρήσουν τους χώρους του ιστορικού ιδρύματος μέχρι και την ώρα που θα κλείσουν οι πύλες.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας, καθώς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει επιστρατεύσει περίπου 7.000 αστυνομικούς, ενώ σε ισχύ βρίσκονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας. Με εντολή της αστυνομίας στις 12 το μεσημέρι θα κλείσει ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο», στη 1 ο σταθμός «Σύνταγμα» και στις 3 το μεσημέρι οι σταθμοί «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής». Εκτός από τους δρόμους γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, ιδιαίτερα έντονη αναμένεται να είναι η παρουσία αστυνομικών κοντά σε υπουργεία, γύρω από τη Βουλή και κοντά σε πρεσβείες και πανεπιστήμια.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου