Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ο απόλυτος εξευτελισμός

Ξεφτίλισε τη χώρα και τον εαυτό του ο Γιώργος Παπανδρέου. Πριν ακόμη κάνει δηλώσεις ο ίδιος, Μέρκελ και Σαρκοζί χθες στις Κάννες ανακοίνωσαν στον ελληνικό λαό ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου υπαγορεύοντας ταυτόχρονα τους όρους του. Από το αποτέλεσμα της κάλπης θα κριθούν όχι μόνο η εκταμίευση της 6ης δόσης αλλά και η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι η επιλογή του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα ήταν καταστροφική. Με αποκλειστικά δική του ευθύνη και με στόχο να διασωθεί πολιτικά ο ίδιος και να παραμείνει στην εξουσία ετέθη υπό αμφισβήτηση ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας. Η Ελλάδα καλείται να αποδεχθεί πλήρως όλες τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 27ης Οκτωβρίου και αν επιμείνει στο δημοψήφισμα η απάντηση σε αυτό δεν μπορεί να είναι άλλη από ένα «ναι» ή ένα «όχι» στο ευρώ. Και χωρίς αυτές τις δύο προϋποθέσεις, η Ελλάδα δεν θα πάρει ούτε σέντ, όπως χαρακτηριστικά είπαν Μέρκελ και Σαρκοζί, θα αφεθεί στην τύχη της, θα οδηγηθεί στην χρεοκοπία και σε απερίγραπτη απομόνωση και φτώχεια.

Ο Γάλλος Πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος, που συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ελλάδα στο περιθώριο της συνόδου των G20, τόνισαν ότι η απόφαση είναι στα χέρια του ελληνικου λαού και ότι το αποτέλεσμα της διαδικασίας του δημοψηφίσματος θα καθορίσει το μέλλον της Ελλάδας στην ομάδα των 17 χωρών του ενιαίου ευρωπαίκού νομίσματος. Η κ. Μέρκελ διευκρίνισε ότι «θέλουμε η Ελλαδα να μείνει στο ευρώ αλλά αν ο λαός πει «δεν το θελουμε», πολύ καλα θα το σεβαστουμε αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε το ευρώ».

Αντίθετος στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. "Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από την διεξαγωγή δημοψηφίσματος" ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε αμέσως μετά την επιστροφή του στις 4:45 τα ξημερώματα από τις Κάννες ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη της άμεσης και χωρίς καθυστέρησης εφαρμογής της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Κόκκινο πανί έχει γίνει από χθες για τους Ευρωπαίους εταίρους ο Γιώργος Παπανδρέου με την πρωτοβουλία του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, η οποία βύθισε τα χρηματιστήρια και τις τράπεζες. Οι αντιδράσεις ήταν ως επί το πλείστον σκληρές και μερικές φορές όχι και τόσο κολακευτικές για τον πρωθυπουργό.

Η απόφαση του Γ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα προκάλεσε σε ορισμένους εταίρους έκπληξη, λύπη και δυσαρέσκεια. Αλλοι, όμως, καταλογίζουν στον πρωθυπουργό ανευθυνότητα και εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους. Και οι περισσότεροι υπενθυμίζουν με νόημα ότι δεν έχει ακόμη χορηγηθεί η 6η δόση του δανείου, καθώς και τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου