Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Καταλαμβάνουν τα πάντα

Καταλήψεις δημόσιων χώρων και εγκαταλειμμένων κτιρίων, εικονικές δίκες πολυεθνικών σε κατάμεστα πάρκα, όπου αντικαπιταλιστές αγκιτάτορες ρητορεύουν, σειρήνες περιπολικών και αστυνομικές ντουντούκες που καλούν διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους και συνωστισμός, μεγάλος συνωστισμός στις κλούβες και στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Αντίθετα με το κουρασμένο ευρωπαϊκό κίνημα των «αγανακτισμένων», ο αμερικανικός αντικατοπτρισμός του αποδεικνύεται πιο επίμονος, ακμαιότερος και αποφασιστικότερος: δεκάδες χιλιάδες είναι εκείνοι που δύο μήνες τώρα εξακολουθούν να διαδηλώνουν σε πολλές αμερικανικές πόλεις κατά της καπιταλιστικής απληστίας και της ατιμωρησίας της, ενώ πάνω από 3.000 είναι όσοι έχουν συλληφθεί και δικάζονται ή περιμένουν τη σειρά τους για το εδώλιο, κατηγορούμενοι για διατάραξη της ειρήνης, αντίσταση κατά της αρχής και παρεμπόδιση της κυκλοφορίας.

Το σύνθημα «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» που έγινε κίνημα πολιτών εναντίον της ανεξέλεγκτης, αντικοινωνικής και εγκληματικής δραστηριότητας των χρηματιστών της Γουόλ Στριτ, πέρασε από το Μανχάταν σε όλη την αμερικανική επικράτεια κι έχει πλέον απλουστεύσει την προμετωπίδα του, αποκαλούμενο λακωνικά «Κίνημα καταλάβετε» -καταλάβετε δρόμους, πλατείες, γραφεία πολυεθνικών. Μόλις προχτές πάνω από 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Οκλαντ (στην Καλιφόρνια) κατά της κοινωνικής ανισότητας και της επιχειρηματικής απληστίας, ενώ πολύ μακρύτερα, στη Ν. Υόρκη, εκατοντάδες άλλοι έστησαν εικονική δίκη της Γκόλντμαν Ζακς και στη συνέχεια μπλόκαραν την είσοδο των κεντρικών γραφείων της. Την ίδια στιγμή στο κτίριο του Κακουργιοδικείου του Μανχάταν 80 διαδηλωτές περίμεναν να δικαστούν έχοντας συλληφθεί τον τελευταίο καιρό.

Αν υπάρχει κάτι κοινό στα γεγονότα αυτά -πέρα από το κοινό αντικαπιταλιστικό αίτημα των διαδηλωτών- είναι η μαζική δικαστική διαχείρισή τους και η χρήση ασύμμετρης αστυνομικής βίας. Χαρακτηριστική υπήρξε η περίπτωση του Οκλαντ, όπου η αμερικανική αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα, ενώ για το δέσιμο των χεριών των συλληφθέντων χρησιμοποιήθηκαν πλαστικοί σφιγκτήρες. Ανάλογα βίαιη είναι η δικαστική διεκπεραίωση, καθώς δεκάδες κατηγορούμενοι διαδηλωτές συνωστίζονται στις δικαστικές αίθουσες, όπου επιχειρείται ο «παροπλισμός» τους: υπάλληλοι των δικαστηρίων τούς προτείνουν να δεσμευτούν για εξάμηνη αποχή από τις διαδηλώσεις προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως.

Το αποτέλεσμα είναι άκρως διδακτικό, καθώς η μαζική άρνηση των συλληφθέντων να υποκύψουν στον εκβιασμό των δικαστικών διαδρόμων οδηγεί σε ασφυξία τα δικαστήρια, που χρειάζονται μία ημέρα δίκης για τον καθένα αιχμάλωτο διαδηλωτή. Οι ανυπότακτοι διαδηλωτές εισάγονται έτσι σε ένα καθεστώς δικαστικής ομηρίας, κι είναι χαρακτηριστική η περίπτωση εκατοντάδων συλληφθέντων σε πορεία στην γέφυρα του Μπρούκλιν στα μέσα Οκτωβρίου, που ακόμη περιμένουν να κλητευθούν. Η κατάσταση αυτή ανοίγει ένα νέο σκληρό μέτωπο για το κίνημα «Καταλάβετε», καθώς οι ακτιβιστές στρέφουν τη δράση τους από τους δρόμους στις δικαστικές αίθουσες.

Διπλός αποδεικνύεται και ο άξονας δράσης της κατασταλτικής πολιτικής που χαράσσει η Ουάσιγκτον προκειμένου να συγκρατήσει το ολοένα και διευρυνόμενο κίνημα: από τη μία προσπαθεί να παροχετεύσει το πνεύμα της πολιτικής ανυπακοής προς τα κανάλια του πολιτικού συστήματος και από την άλλη εξαπολύει βίαιη δικαστική και αστυνομική επίθεση κατά των διαδηλωτών. Πρόκειται για μια εξοργιστική πολιτική τρομοκράτησης και αφομοίωσης του κινήματος, στην οποία φαίνεται να συνηγορεί και ο θεσμικός συνδικαλισμός, με την ουσιαστική απουσία του από τις μαχητικές διαδηλώσεις των καταληψιών. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας οι πρόεδροι δύο εκ των μεγαλύτερων συνδικαλιστικών ενώσεων των ΗΠΑ (των εκπαιδευτικών και των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων) δήλωσαν στην «Washington Post» ότι «ελπίζουν ότι το κίνημα "Καταλάβετε", θα στηρίξει τον Ομπάμα στις επόμενες προεδρικές εκλογές».

Πεισματικό, μαχητικό αλλά και ευπρόσβλητο, το αμερικανικό κίνημα των αγανακτισμένων βρίσκεται σήμερα σε κρίσιμη καμπή. Πολλοί θεωρούν ότι είναι η απόδειξη πως η εργατική τάξη στις ΗΠΑ ανασυντάσσει τις δυνάμεις της στον ατέρμονα ταξικό της πόλεμο, με κεντρικό άξονα την οικονομική κρίση. Οι περισσότεροι όμως το αντιλαμβάνονται σαν κάτι καλύτερο -ένα αυθόρμητο και ακηδεμόνευτο κίνημα που με τις αντοχές του μπορεί ακόμη και να εμπνεύσει τους εμπνευστές του, τους Ευρωπαίους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου