Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Θριαμβευτής στην Ισπανία το Λαϊκό Κόμμα

Τώρα διορίστε έναν τραπεζίτη πρωθυπουργό
Τον μεγαλύτερο εκλογικό θρίαμβο στην ιστορία του κατέγραψε το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας, υπό τον Μαριάνο Ραχόι, στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, όπου κατέκτησε ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία με ποσοστό 43,5% των ψήφων και 186 έδρες, επί συνόλου 350.

Για τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές, η εκλογική αναμέτρηση εξελίχθηκε στη χειρότερη ήττα του κόμματος από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ισπανία, μετά τον θάνατο του Φράνκο, το 1975, καθώς απέσπασαν ποσοστό 29% και 110 έδρες στη Βουλή. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, εν μέσω φόβων ότι η Ισπανία εξελίσσεται σε σημαντική απειλή για την Ευρωζώνη. Χαρακτηριστικός ήταν ο τίτλος της εφημερίδας El Pais, ότι «Η κρίση έδωσε όλη την εξουσία στον Ραχόι».

Στους κερδισμένους των ισπανικών εκλογών συγκαταλέγεται η Ενωμένη Αριστερά (ΙU), συνασπισμός αριστερών, ακροαριστερών και Πρασίνων, που, έπειτα από 15 χρόνια με τα ποσοστά της σε συνεχή πτώση, αύξησε τις έδρες της, από δύο σε 11, γεγονός ωστόσο που δεν μεταφράζεται και σε σημαντική αύξηση της επιρροής της στο Κοινοβούλιο. Επίσης, στους κερδισμένους των πρώτων εκλογών, που διεξήχθησαν μετά την απόφαση της αυτονομιστικής, τρομοκρατικής βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ να αναστείλει τη δράση της τον περασμένο Σεπτέμβριο, είναι ο Amaiur, συνασπισμός αριστερών και εθνικιστικών κομμάτων στη Χώρα των Βάσκων, ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά σε εκλογές κατακτώντας επτά έδρες και εκτοπίζοντας το μετριοπαθές Εθνικιστικό Κόμμα των Βάσκων (PNV), παραδοσιακά η πρώτη πολιτική δύναμη στην περιοχή. Ο Amaiur, μέλη του οποίου στήριζαν τη δράση της ΕΤΑ, αναμένεται να ξανανοίξει το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Χώρας των Βάσκων.

Ο νικητής των εκλογών, Μαριάνο Ραχόι, δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης, παραδέχθηκε ωστόσο πως «δεν μπορούν να γίνουν θαύματα σε μια τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση». «Δεν θα έχω άλλο εχθρό παρά μόνο την οικονομική κρίση», τόνισε. Η ανεργία στην Ισπανία αγγίζει το 22%, οι άνεργοι στη χώρα ανέρχονται σε πέντε εκατομμύρια. Πάντως ο θρίαμβος της ισπανικής Κεντροδεξιάς δεν είχε ως συνέπεια να ηρεμήσουν οι αγορές, καθώς τα επιτόκια των ισπανικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 6,5%, από 6,3% την περασμένη Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου