Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Πέφτοντας από τα σύννεφα…


Σαν κεραυνός εν αιθρία -ο θεός να την κάνει- έπεσε στο πανελλήνιο η είδηση για απόφαση διεξαγωγής δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό. Η κίνηση του αυτή, ώστε να επικυρωθεί από τον ελληνικό λαό η μέχρι τώρα δανειακή πολιτική και η συνέχιση της παρουσίας της χώρας στη ζώνη του ευρώ, ήρθε ως απάντηση ότι μπορεί να πάρει πρωτοβουλία ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Όμως τέτοιες πρωτοβουλίες -αν είναι όντως πρωτοβουλία- στην πλάτη του κόσμου καλό θα ήταν να λείπουν. Εκτός κι αν σημαίνουν τη σταδιακή αποχώρηση της κυβερνητικής παράταξης από τα ηνία της εξουσίας.

Η απόφαση του αποτέλεσε έκπληξη και για την κοινοβουλευτική ομάδα της κυβέρνησης, καθώς όπως λέγεται, πολλοί βουλευτές και υπουργοί αιφνιδιάστηκαν.Ήδη η Ρεθεμνιώτισσα Μιλένα Αποστολάκη αποτελεί παρελθόν από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, καθώς αμέσως ανεξαρτητοποιήθηκε, ενώ κι άλλοι βουλευτές πιθανότητα να ακολουθήσουν την οδό της ανεξαρτητοποίησης ή της παραίτησης. Πράγμα, που από μόνο του θα σημαίνει πρόωρες εκλογές.

Οι κύριοι δανειστές, ΔΝΤ, Σαρκοζί και Μέρκελ δεν πρωτοτύπησαν, πέφτοντας επίσης από τα σύννεφα, αφού δε γνώριζαν τις ορέξεις του ΓΑΠ. Με το Γάλλο πρόεδρο να είναι περισσότερο ακραίος στην αντίδρασή του, υποστηρίζοντας πως η εκταμίευση της έκτης δόσης της δανειακής σύμβασης δεν είναι πλέον δεδομένη. Κι ο Ομπάμα βέβαια δεν έμεινε στην «απέξω», ο οποίος επίσης δεν γνώριζε. Το ΧΑΑ και τα διεθνή χρηματιστήρια κατέρρευσαν και οι αγορές, όπως ειπώθηκε από τους τηλεστάρς των 8.00, αναστατώθηκαν.

Οι κουβέντες από την αντιπολίτευση για προκήρυξη εθνικών εκλογών ή έστω συγκρότηση «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας», όπως ήταν φυσικό, ξανάρχισαν. Την ίδια ώρα σχεδόν που έγιναν γνωστά τα περί δημοψηφίσματος, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την αλλαγή της ηγεσίας του συνόλου των ενόπλων δυνάμεων. Δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» δικαιολόγησε την κίνηση Μπεγλίτη, κάνοντας λόγο για «αποφυγή στρατιωτικού πραξικοπήματος», ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ο λόγος της αλλαγής των ανωτάτων αξιωματικών.

Αλήθεια, δεν είναι λίγο ύποπτες οι τωρινές πολιτικές εξελίξεις; Πώς γίνεται ο επί δυο χρόνια σχεδόν εντολοδόχος των ξένων και ο τόσο άβουλος, όσο κι ο προκάτοχος του, πρωθυπουργός να παίρνει αυτοβούλως μία τέτοια απόφαση; Πώς είναι δυνατόν οι εταίροι μας να μην ξέρουν τίποτα; Πώς ξαφνικά η υπερχρεωμένη Ελλάδα των περίπου 11000000 ανθρώπων και των 131.957τχμ γίνεται το επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και οι τύχες της ευρωπαϊκής οικονομίας να κρέμονται από αυτήν; Και τί νόημα έχει η αλλαγή των ηγετών του στρατού;

Το δημοψήφισμα από πολλούς πολιτικούς έχει χαρακτηριστεί έτσι κι αλλιώς αντισυνταγματικό, καθώς για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής δεν προβλέπεται διεξαγωγή του, ενώ σε τελική ανάλυση και έγκυρο να είναι δεν ωφελεί πουθενά και πάει να λάβει χώρα σε άκυρο χρόνο. Αν θεωρητικά εξυπηρετούσε ή έστω ήταν μόνιμο κάποιο δημοψήφισμα, αυτό θα ήταν έγκυρο να διεξαχθεί πριν την ψήφιση του Μνημονίου κι όχι τώρα που έχει επέλθει το τέλμα. Απλώς, το αναμενόμενο από τη μεγαλύτερη μερίδα του λαού, «ΟΧΙ» θα μετέδιδε την ευθύνη στον ίδιο το λαό για την επικείμενο αφανισμό της χώρας από την «ευρωπαϊκή οικογένεια» και την πλήρη οικονομική καταστροφή.

Μάλλον, πρόκειται για μια εκβιαστική φούσκα, που φέρνει το τέλος εποχής της σημερινής κυβέρνησης, ως έχει, αλλά και σκοπό έχει να αποδείξει στον Έλληνα πως η ζωή του είναι συνυφασμένη με το «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Όποιος κι αν είναι ο μελλοντικός τρόπος διακυβέρνησης -διότι η αυτοδυναμία ως αποτέλεσμα βουλευτικών εκλογών αποτελεί ανέκδοτο- το μέλλον της χώρας έχει υποθηκευτεί. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ένα: το ρουσφέτι καλά κρατεί. Απλώς δε θέλουμε να πιστέψουμε τo δημοσίευμα της Le Monde…

Ν.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου