Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Αλλο Δουβλίνο και άλλο Βερολίνο

Η αποκάλυψη την περασμένη βδομάδα ότι ο ιρλανδός πρωθυπουργός Εντα Κένι παρουσίασε τον προϋπολογισμό της χώρας του για το 2012 πρώτα στο γερμανικό κοινοβούλιο, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, τον κατηγόρησαν για μεθοδευμένη και όχι τυχαία διαρροή των στοιχείων του προϋπολογισμού από το Βερολίνο, σε μια προσπάθεια να ξεφουσκώσουν οι αντιδράσεις για τα μέτρα λιτότητας.

Η «γκάφα» όμως άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση, με τον τύπο να θέτει ανοικτά το ερώτημα «αν η Ιρλανδία κυβερνάται από το Βερολίνο». «Είναι ταπεινωτικό ο προϋπολογισμός μας, μια εθνική υπόθεση, να συζητείται και να αναλύεται στους διαδρόμους της Μπούντεσταγκ πριν από το ιρλανδικό Κοινοβούλιο. Αυτό δείχνει ότι τις αποφάσεις για το μέλλον μας δεν τις λαμβάνουμε πλέον εμείς» γράφει η «Irish Central».

Ο προϋπολογισμός προβλέπει την εξοικονόμηση 1,6 δισ. ευρώ από την επιβολή επιπλέον φόρων κι άλλων 3,6 δισ. ευρώ από μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, η δραστική μείωση των δαπανών για την υγεία, ενώ προτάθηκε και η μείωση κατά 10 ευρώ το μήνα στα επιδόματα για τα παιδιά που λαμβάνει κάθε οικογένεια.

Κι ενώ οι Ιρλανδοί μιλούν για «εθνική ταπείνωση», λάδι στη φωτιά έριξε η δήλωση γερμανού βουλευτή, ότι «οι Ιρλανδοί πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό σημαίνει η ένταξή τους στο πρόγραμμα του ΔΝΤ και της Ε.Ε.». Μια δήλωση με πολλούς αποδέκτες, καθώς γίνεται ξεκάθαρο πια στην Ευρώπη ποιος είναι το αφεντικό. Μέσα στις απαιτήσεις της τρόικας ωστόσο, που ελέγχει από κοντά τα βήματα και των Ιρλανδών προς την «οικονομική εξυγίανση», είναι η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό. Με προτεραιότητα τη μείωση κατά 50% των συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα και κατά 1/3 στον δημόσιο και φυσικά την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Μέτρα που προκάλεσαν ήδη μαζικές αντιδράσεις, με τις εφημερίδες να αποκαλύπτουν, τις σκανδαλώδεις συντάξεις των πολιτικών, δικαστών και υψηλόβαθμων κρατικών υπαλλήλων, οι οποίες ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες ευρώ το χρόνο και δεν αναμένεται να θιγούν. Ανάμεσα στα τρανταχτά παραδείγματα είναι η σύνταξη που λαμβάνει ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης που συνταξιοδοτήθηκε πέρυσι στα 57 του χρόνια, με 142 χιλιάδες ως σύνταξη το χρόνο.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν, που πολλοί θεωρούν υπεύθυνο για την κατάρρευση της ιρλανδικής οικονομίας, λαμβάνει ήδη στα 51 του χρόνια σύνταξη 150 χιλιάδων ευρώ ετησίως αλλά και η πρώην πρόεδρος Μαίρη Ρόμπινσον 180 χιλιάδες ευρώ. Κι όλα αυτά όταν η μέση σύνταξη ενός καλά αμειβόμενου ιδιωτικού υπαλλήλου δεν ξεπερνά σήμερα τις 40 χιλιάδες ευρώ το χρόνο και αναμένεται να μειωθεί κατά 50%.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου