Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ultima ratio: «φορο-σέξ»

Μετά και το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Χρέους των Κανών (G 20), εφιαλτική προοιωνίζεται η οικονομική πραγματικότητα και για πολλές άλλες οικονομίες, οι οποίες εξωθούνται στη φοροένδυση ακόμη και των φυσικών-βιοτικών αναγκών των πολιτών.

Την ώρα που στην Ελλάδα, για ακόμη μία φορά, καθυστερούμε αναλώνοντας «φαιά ουσία» για να βγάλουμε στο τέλος υφυπουργό τον Άδωνη, άλλες οικονομίες επιδίδονται ήδη σε ένα φορολογικό σαφάρι χωρίς προκαταλήψεις και μικροπρεπή στεγανά προκειμένου για την εξοικονόμηση γρήγορων και διόλου ευκαταφρόνητων εσόδων.

Ο λόγος αυτή τη φορά για την Ολλανδία και το Άμστερνταμ, καθώς αποδεικνύεται ότι ακόμη και εύρωστες, υγιείς και φιλελεύθερες οικονομίες, όπως η ολλανδική, φαίνεται να έχουν απεγνωσμένα την ανάγκη φορολογικών εσόδων που θα ενισχύσουν τον προϋπολογισμό τους.
Μετά την πρόσφατη προσπάθεια στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, μία από τις πλέον καταρρέουσες οικονομίες των αμερικανικών πολιτειών, να εγκριθεί πρόσφατα από το τοπικό Κοινοβούλιο η νομιμοποίηση της κάνναβης, ώστε τα άδεια ταμεία να «φτιαχτούν» και να προκύψουν θέσεις εργασίες με αποτέλεσμα την αύξηση του ΑΕΠ και τα έσοδα των ταμείων, τώρα είναι η σειρά της ολλανδικής κυβέρνησης να φορολογήσει και τον πληρωμένο έρωτα. 

Καθώς η «red light district» στο Άμστερνταμ λειτουργεί από το 1600 ως ορόσημο στο ερωτικό εμπόριο που τότε προσέλκυε ναυτικούς που προσάραζαν στο μεγάλο λιμάνι, το 2001 ο αγοραίος έρωτας νομιμοποιήθηκε αλλά τα έσοδα από την παροχή ερωτικών υπηρεσιών παρέμεναν εκτός φορολογικού συστήματος.

Η είσπραξη φόρων από τους νόμιμους οίκους ανοχής που λειτουργούν σαν κανονικές επιχειρήσεις με βιβλίο εσόδων-εξόδων και αποδείξεις παροχής υπηρεσιών από τις εργαζόμενες έχει ήδη ξεκινήσει. Η ολλανδική εφορία τώρα στοχεύει στις «βιτρίνες», όπου οι κοπέλες θα πρέπει να εκδίδουν απόδειξη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ που θα αποδίδεται στο Κράτος. Οι επίσημοι συνδικαλιστικοί φορείς των εκδιδόμενων γυναικών έχουν ήδη συναινέσει στο μέτρο, καθώς οι κοπέλες απολαμβάνουν ισότιμη εργατική αντιμετώπιση από το Κράτος, δηλαδή ασφαλιστική κάλυψη, υγειονομικό έλεγχο, αξιοπρέπεια, εργατικά δικαιώματα που όλοι καρπώνονται στην ολλανδική κοινωνία.

Το μόνο μελανό σημείο που θέτουν οι νόμιμες συνδικαλισμένες εκδιδόμενες γυναίκες είναι η άσκηση του επαγγέλματος και από τις μετανάστριες εκδιδόμενες χωρίς χαρτιά που εργάζονται ανεξέλεγκτα στους δρόμους. Σημειωτέον ότι το Κράτος αναμένει την είσπραξη 660 εκ. ευρώ από τη νόμιμη πορνεία για τα ταμεία του μόνο για φέτος, ενώ οι νέοι φορολογούμενοι υπολογίζονται σε 8.000 εργαζόμενες και 3.000 στις βιτρίνες.

Κακά τα ψέματα, αυτές οι λύσεις για την εξοικονόμηση εσόδων και ταυτόχρονα την εργασιακή αξιοπρέπεια των γυναικών αυτών που μόνο στην Αθήνα αν προβαίναμε στη φορολόγησή τους θα εξοικονομούσαμε 350-400 εκ. ευρώ, είναι ή παραείναι απλές για τα ελληνικά βουλευτικά μυαλά. Οι δικοί μας υπουργικοί εγκέφαλοι είναι ικανοί για πιο σύνθετα πράγματα, τώρα αυτά είναι λύσεις στο «ποδάρι». Όπως και να’ χει, να ζητάς στην Ελλάδα εργασιακά δικαιώματα, αξιοπρέπεια και νόμιμη, φορολογίσιμη και καθωσπρεπική πορνεία είναι μάλλον «out of the question», όπως θα έλεγε και ο ελληνόφωνος απελθών Γιώργαρος.

Αν φέρουμε στο μυαλό μας την πρόσφατη συμπεριφορά Γιωργάκη και Αντωνάκη καταλήγουμε στον εξής συλλογισμό: ενώ στη χώρα μας η εξουσία ενδιαφέρεται μόνο για το σεξ και ειδικά το καρεκλάτο… πάρα ταύτα είναι αδύνατη η φορολόγηση του αγοραίου έρωτα. Τελικά η Ολλανδία είναι μια χώρα που και τα μπουρδέλα ακόμη έχουν κανόνες, ενώ η Ελλάδα είναι ένα μπουρδέλο χωρίς κανέναν κανόνα.

Γ.Φ.Ξ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου