Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Πολιτικό παζάρι στη Σλοβενία

Κλωτσηδόν εκδιώχθηκαν οι σοσιαλδημοκράτες από την εξουσία και στη Σλοβενία - την τελευταία χώρα της Ευρωζώνης όπου κυβερνούσε η Κεντροαριστερά: στις πρόωρες εκλογές που έγιναν εκεί προ δεκαημέρου, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έπεσε από το 30,45% και τις 29 έδρες στο 90μελές Κοινοβούλιο που είχε πάρει το 2008 στο... 10,5% και τις 10 έδρες!!!

  Εχασε δηλαδή τα δύο τρίτα των ψήφων και των εδρών που είχε! Επιβεβαιώθηκε δηλαδή και στις κάλπες ο χαρακτηρισμός που αποδιδόταν στη μέχρι τώρα κυβέρνηση του Μπορούτ Πάχορ εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας που άσκησε ως «της πιο μισητής κυβέρνησης της Σλοβενίας».

 Το απίστευτο είναι ότι παρά την πρωτοφανή σε έκταση εκλογική συντριβή ο τέως πρωθυπουργός Πάχορ, ο οποίος ούτε καν παραιτήθηκε για λόγους στοιχειώδους πολιτικής ευθιξίας, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα ήταν... «καλύτερο του αναμενομένου»!!!

Ψυχρολουσία όμως περίμενε και τη σλοβενική Δεξιά. Το κόμμα των Δημοκρατών του πρώην πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα, το οποίο περίμενε να πάρει ποσοστό άνω του 40% και τα στελέχη του είχαν ήδη ετοιμάσει τα υπουργικά τους κοστούμια, δέχθηκε ράπισμα από τους εκλογείς. Αντί να σαρώσει ήρθε δεύτερο κόμμα, παίρνοντας μόνο 26,2% των ψήφων και 26 έδρες - δηλαδή δύο λιγότερες από τις 28 έδρες που είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές του 2008, όπου είχε... ηττηθεί πανηγυρικά!

 Το μήνυμα της ψήφου των Σλοβένων ήταν σαφέστατο: ναι μεν σιχάθηκαν τους σοσιαλδημοκράτες λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής που άσκησαν, αλλά δεν εμπιστεύονται και τους δεξιούς για να τους κυβερνήσουν πάλι.Αυτή τη διάθεση απόρριψης των κατεστημένων κομμάτων και την ανάγκη αλλαγής, οι Σλοβένοι ψηφοφόροι την έδειξαν όχι μόνο αρνητικά, καταψηφίζοντας τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας και της Δεξιάς, αλλά και θετικά: έβγαλαν πρώτο κόμμα με 28,5% των ψήφων και 28 έδρες ένα κόμμα που σχηματίστηκε... ενάμιση μήνα πριν από τις εκλογές!

  Πρόκειται για το κόμμα «Θετική Σλοβενία» που έφτιαξε ο δήμαρχος της Λουμπλιάνας, της πρωτεύουσας της χώρας, Ζόραν Γιάνκοβιτς.Τέσσερα ακόμη κόμματα μπήκαν στο σλοβενικό Κοινοβούλιο - όλα δεξιά και όλα καιροσκοπικά, έτοιμα να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Η Λίστα Πολιτών του πρώην υπουργού της Δεξιάς Γκρέγκορ Βιράντ πήρε 8,4% και 8 έδρες. Το Κόμμα των Συνταξιούχων, το οποίο συμμετέχει σχεδόν ανελλιπώς σε όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία είκοσι χρόνια, πήρε 7% και 6 έδρες.

  Το χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα πήρε 6,9% και επίσης 6 έδρες, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Νέα Σλοβενία πήρε 4,8% και 4 έδρες. Απομένουν 2 έδρες μέχρι τις 90, οι οποίες πηγαίνουν υποχρεωτικά ανά μία στους εκπροσώπους της ιταλικής και της ουγγρικής μειονότητας της χώρας. Ολα «καλά και ωραία» έως εδώ. Με εξαίρεση όμως το Κόμμα των Συνταξιούχων, το οποίο αμέσως δήλωσε στον Ζόραν Γιάνκοβιτς ότι είναι πρόθυμο να συμμετάσχει σε κυβέρνησή του, όλα τα άλλα κόμματα δηλώνουν ότι αρνούνται να συνεργαστούν με το πρώτο κόμμα για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

 Το κωμικοτραγικό είναι ότι ο τέως πρωθυπουργός Πάχορ αρνήθηκε τη συνεργασία που του πρότεινε ο Ζόραν Γιάνκοβιτς, καλώντας τον μάλιστα πρώτον για συνομιλίες. «Δεν βλέπω τον εαυτό μου δίπλα στο νέο αφεντικό!» δήλωσε ο Πάχορ στους δημοσιογράφους.

«Θα ήταν προδοσία των ψηφοφόρων μας» να συμμετάσχουμε σε κυβέρνηση συνεργασίας με τον Γιάνκοβιτς, δήλωσε και ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο έχει κατ' επανάληψη συμμετάσχει σε κυβερνήσεις συνεργασίας τόσο με τη Δεξιά όσο και την Κεντροαριστερά.
Κάποιοι πιέζουν να σχηματιστεί «μεγάλος συνασπισμός» των δύο πρώτων κομμάτων. Μαζί έχουν 54 έδρες, ενώ αρκούν 46 για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αλλωστε σ' έναν τέτοιο συνασπισμό μπορούν να πάρουν όσα θέλουν από τα μικρότερα κόμματα.

Μένει να δούμε αν θα προκριθεί αυτή η λύση. Από την άλλη πλευρά, όλα τα δεξιά κόμματα μαζί συγκεντρώνουν άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 52 εδρών. Εδώ είναι Βαλκάνια όμως και οι προσωπικές αντιθέσεις των αρχηγών τους είναι τόσο έντονες που το σενάριο «πανδεξιάς» κυβέρνησης δεν φαντάζει τόσο πιθανό. Κανείς όμως δεν ξέρει πού μπορεί να οδηγήσει ο άκρατος προσωπικός καιροσκοπισμός των Σλοβένων πολιτικών.

Η ΔΕΞΙΑ

Υποδαυλίζει ωμά ρατσιστικό μίσος

ΑΡΝΕΙΤΑΙ να χωνέψει την απροσδόκητη εκλογική ήττα της η σλοβενική Δεξιά. Σε άρθρο στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος των Δημοκρατών, του πρώην πρωθυπουργού Γιάνσα, επιχειρείται η υποδαύλιση φυλετικού μίσους εναντίον του νικητή των εκλογών Γιάνκοβιτς, χωρίς κανένα δισταγμό. Γεννημένος από πατέρα Σέρβο και μητέρα Σλοβένα στο πλαίσιο της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, ο Γιάνκοβιτς εμφανίζεται ως δήθεν «ξένος» στη Σλοβενία, όπου ζει από την ηλικία των δέκα χρόνων του. Αναπτύσσεται η θεωρία ότι τον ψήφισαν όσοι Σλοβένοι πολίτες δεν είναι «καθαροί» Σλοβένοι εκ γενετής, τους οποίους εξαγόρασε με χρήματα και τους τρομοκράτησε ότι θα τους διώξει η Δεξιά από τη Σλοβενία, αν κερδίσει τις εκλογές!

Του Γιώργου Δελαστίκ
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου