Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ξεπέρασε και τον ΓΑΠ

Με την αιφνιδιαστική του δήλωση το μεσημέρι της Τρίτης ότι "η διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί", ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έστειλε το μήνυμα ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση των μέτρων και την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. για τη σωτηρία των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, ο κ. Σαμαράς φέρεται να είπε επίσης σε κορυφαίο υπουργό του ότι ''μίλησα μέχρι και με τον Θεό, δεν μπορεί να γίνει τίποτα καλύτερο''. Τελικά ο Αντώνης Σαμαράς κατάφερε να ξεπεράσει σε γελοιότητα ακόμη και τον προκάτοχό του, τον ΓΑΠ. Στη σύντομη συνομιλία που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Θεό, του αποκαλύφθηκε ότι το μνημόνιο είναι η μόνη σωτηρία και ότι καλώς θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις γιατί η ευτυχία δεν βρίσκεται στα υλικά αγαθά, αλλά αυτό που προέχει είναι η σωτηρία της ψυχής. 

Κλασσική εικόνα σκληρής διαπραγμάτευσης
 Στις αιτιάσεις των δύο άλλων κομμάτων της συγκυβέρνησης ότι "με την δήλωσή του ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε όταν μάλιστα ήταν σε εξέλιξη οι εσωκομματικές τους διαδικασίες", το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου απάντησε ότι "η διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί, δεν μπορούμε να αποσπάσουμε περισσότερα, την Τετάρτη όμως είναι η τηλεδιάσκεψη του Γιουρογκρούπ και ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να μπορεί να επικαλεστεί την ολοκλήρωση της συμφωνίας".

Από παλαιότερη διαπραγμάτευση
Ολοκληρώθηκε λοιπόν η διαπραγμάτευση με την τρόικα και τους δανειστές από την κυβέρνηση που εκλέχθηκε με σύνθημα την επαναδιαπραγμάτευση και την ακύρωση του μνημονίου

Στις 11 το πρωί θα κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2013 από τον υπουργό Οικονομικών. Στον νέο κρατικό προϋπολογισμό τίθεται σαν στόχος η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που αγγίζει σχεδόν το 1%. Το μόνο που μπορούμε να τονίσουμε σχετικά με την αξιοπιστία και τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος (ως υπουργός Οικονομικών) μιλούσε για "πρωτογενές πλεόνασμα το 2012", ενώ και ο προκάτοχός του, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προέβλεπε ότι "η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2011".             

Με δυσπιστία αντιμετωπίζει και η ίδια η Τρόικα την αποδοτικότητα  των φοροεισπρακτικών μέτρων του 2013. Ενώ στο αρχικό προσχέδιο περιλαμβάνονταν μέτρα ύψους 7,8 δισ. ευρώ για το 2013, ίσως δεν φανούν αρκετά ούτε τα μέτρα 9,2 δισ. τα οποία συμφώνησαν αναχωρώντας από την Αθήνα οι εκπρόσωποί της. Για το λόγο αυτό στον νέο κρατικό προϋπολογισμό ο λογαριασμός των μέτρων για το 2013 ενδέχεται να ανέβει από τα 9,2 δισ. στα 9,4-9,5 δισ. ευρώ. Από το πακέτο των μέτρων, τα 6,4 δισ. θα αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων. Αυτή ακριβώς ήταν η διαπραγμάτευση του κ. Σαμαρά, για την οποία θα πανηγυρίζει εφόσον ψηφισθούν τα μέτρα και εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου