Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Η αυταρέσκεια "τρώει" τον Βαγγέλη...

Ο κ. Βενιζέλος εμπλέκεται στο πολυσυζητημένο θέμα των ημερών σχετικά με τη "λίστα Λαγκάρντ". Αυτό είναι γνωστό και γι' αυτό έπρεπε να βγει δημοσίως να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Όμως, ο κάποτε ισχυρός και ανυπέρβλητος πολιτικός ρήτορας της συγκυβέρνησης, πού επέλεξε να παρουσιάσει το "πως έχει η κατάσταση" με το επίμαχο θέμα; 

Οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός ηγέτης, μη φαύλος και καθαρός, θα επέλεγε να δώσει συνέντευξη Τύπου προκειμένου μέσα από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων να διαλευκανθεί η αλήθεια, την οποία ο κ. Βενιζέλος έχει ως πρώτιστη αρχή στον πολιτικό του βίο, όπως ο ίδιος υποστηρίζει. Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος, χωρίς να μας εντυπωσιάσει καθόλου, επέλεξε το "οικείο" και "φιλικό" περιβάλλον του Mega. Όλοι οι παλιοί γνώριμοι...βρίσκονταν εκεί, να του βάλουν δύσκολα και να τον εξαναγκάσουν σχεδόν με τις ερωτήσεις τους να πει αλήθειες σχετικά με τη λίστα της κ. Λαγκάρντ.





 


Τα συγκεκριμένα βίντεο αποτελούν ρεσιτάλ πολιτικής και δημοσιογραφικής ηθοποιίας, ενώ φανερώνουν την πεμπτουσία του μιντιακού παρακράτους. Ο κ. Βενιζέλος βρισκόταν σε περιβάλλον ασυλίας και δημοσιογραφικής προστασίας, γι' αυτό και βρήκε την ευκαιρία να ξεσπάσει και πάλι δημοσίως προκαλώντας απέχθεια αλλά και γέλιο. Υπενθυμίζουμε ότι προεκλογικά έκανε το ίδιο ξεσπώντας σε "άτυχο" πολίτη που έκανε το λάθος να τον ρωτήσει κάτι με ευθύτητα κατά τη συνέντευξή του σε διαδικτιακή εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου.



Μετά την ανάλυση της διαδρομής της λίστας από τα χέρια του Διώτη στα χέρια της ξεχασιάρας γραμματέως και την βεβαιότητα πως δεν είχε και τίποτα σπουδαίο αν και δεν την είχαν δει, ο πρόεδρος του Ευαγγελικού ΠΑΣΟΚ, πέρασε σε ένα κρεσέντο. Παραβλέπουμε το ότι τα έβαλε ακόμα και με τους παλιούς του γνώριμους στο Mega και το ότι έβγαλε αφρούς από τα νεύρα του και το ότι σήκωσε το δάχτυλο κι από πάνω αισθανόμενος θιγμένος ως πολιτικό πρόσωπο που "αντιμετωπίζει τα πράγματα με ευθύνη". Δεν παραβλέπουμε, όμως, ότι παρουσίασε την εικόνα ενός ανθρώπου που νεφελοβατεί, που απέχει μίλια από τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες.

Επιχειρώντας με ηχηρές κουβέντες και πομπώδεις πολιτικούς ελιγμούς να κατευνάσει το δήθεν επιθετικό κλίμα εις βάρος του, δεν τα κατάφερε. Τα μεγαλειώδη λεκτικά σχήματα δεν τον έσωσαν από το τρομερό ολίσθημα, δυστυχώς απέδειξε το πολιτικό του έλλειμα και την πολιτική αυταρέσκειά του. Απέτυχε πρώτα ως υπουργός οικονομικών και μετά ως αρχηγός κόμματος και τέλος απέτυχε να απαντήσει ευθέως και με ειλικρίνεια σε απλές δημοσιογραφικές ερωτήσεις. Αυτό το καταλαβαίνει κι ο ίδιος, γι' αυτό και βγάζει μια επικίνδυνη πολιτική επιθετικότητα.

Ο κ. Βενιζέλος δεν βγαίνει από τα ρούχα του τόσο επειδή τον "στριμώχνουν" και δεν μπορεί να ξεφύγει όπως παλιά, όσο κυρίως επειδή τρομάζει που δεν δύναται να κάνει ό,τι έκανε. Τρομάζει που δεν μπορεί να εξουσιάσει, να φοβίσει, να κλείσει στόματα διά της ρητορικής. Βγαίνει από τα ρούχα του που κανείς δεν υπολογίζει τις ρητορικές του περικοκλάδες και που κανέναν πια  δεν μπορεί να χειραγωγήσει με αυτές.

Και στην προεκλογική του εμφάνιση στον Χατζηνικολάου και στην χθεσινοβραδινή στο "οικείο" Mega βρέθηκε αντιμέτωπος με τον εαυτό του. Το μεγαλύτερο του πλεονέκτημα γύρισε μπούμερανγκ. Οι λεκτικές μεγαλουργίες του δεν τον προστατεύουν πια και δεν τον σώζουν. Η τηλεοπτική του εικόνα και στις δύο ως άνω δημόσιες εμφανίσεις του ήταν δραματική. 

Δύσκολα κρύβεις την ικανοποίησή σου, όταν οι πολιτικά υπεύθυνοι ηγέτες των κομμάτων που κατέστρεψαν την χώρα πέφτουν και γκρεμίζονται. Κάτι μου λέει, πάντως, πως το τηλεοπτικό χαρακίρι του κ. Βενιζέλου θα συνεχιστεί χαρίζοντάς μας κι άλλες στιγμές απομυθοποίησης ενός δεινού ρήτορα. Είναι κι αυτό μια τιμωρία...



 Frustra sed Prudenter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου