Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Ο Πούτιν μπορεί να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο

Πρώτα ήρθαν οι ολοένα και μεγαλύτερες απώλειες στην Ανατολική Ουκρανία εξαιτίας των κλιμακούμενων συγκρούσεων μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των ρωσόφωνων ανταρτών. Ακολούθησε η κατάρριψη μεταγωγικού αεροπλάνου του ουκρανικού στρατού. Και ύστερα ήρθε το αποκορύφωμα, με την αποτρόπαιη κατάρριψη επιβατηγού αεροσκάφους, από πύραυλο εδάφους - αέρος. Η ουκρανική σύγκρουση έχει διαρκέσει πάρα πολύ και έχει γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη.

Υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί να σταματήσει αυτή την πορεία των πραγμάτων – ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Για να το πετύχει, αρκεί να διατάξει τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας να τερματίσουν την εξέγερση, διακόπτοντας ταυτόχρονα την τροφοδοσία τους με χρήματα και όπλα. Γιατί μέχρι σήμερα, παρά τις συμβιβαστικές τοποθετήσεις και χειρονομίες του, ο κ. Πούτιν δεν έπαψε να συνδαυλίζει τη φωτιά της κρίσης, αποφεύγοντας να υποστηρίξει την προοπτική της ανακωχής και την ευόδωση σοβαρών μεσολαβητικών προσπαθειών σε διεθνές επίπεδο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ήταν απολύτως δικαιολογημένος τις προάλλες, όταν ανακοίνωσε νέες, αυστηρότερες κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε βάρος της Ρωσίας. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Eνωση επέβαλε λιγότερο σκληρές κυρώσεις.

Μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να διαπιστωθεί ποιος πραγματικά ευθύνεται για την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών πάνω από την Ανατολική Ουκρανία. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το αεροπλάνο «χτυπήθηκε στον ουρανό», ενώ άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως επλήγη από ρωσικής κατασκευής πύραυλο. Από την πλευρά τους, οι φιλορώσοι αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας αρνήθηκαν ότι φέρουν την παραμικρή ευθύνη.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για τη χειρότερη καταστροφή σε μια ολοένα και περισσότερο αιματηρή και ωμή σύγκρουση, η οποία θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει τερματισθεί καιρό τώρα. Αν στόχος του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν να υπογραμμίσει με εμφαντικό τρόπο τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή, αυτό το έχει ήδη πετύχει εδώ και κάμποσες εβδομάδες. Η μοναδική, κυνική επιδίωξή του σε αυτή τη φάση φαίνεται να εξαντλείται στο να πληγώσει και να τιμωρήσει την Ουκρανία.

Ο κ. Πούτιν και το περιβάλλον του φαίνεται ότι αδυνατούν να αποδεχθούν ότι το δικό τους μοντέλο διακυβέρνησης, με όλα τα φαινόμενα διαφθοράς και εκφοβισμού που το συνοδεύουν, δεν είναι επιθυμητό από πολλές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Οι νέες κυρώσεις της Ουάσιγκτον μάλλον δεν θα αλλάξουν τη νοοτροπία του κ. Πούτιν. Θα του καταστήσουν, ωστόσο, σαφές ότι η Δύση δεν θα κάνει πίσω.

The NewYork Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου