Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Υπάρχουν αριστερές λύσεις στα προβλήματα;

Διαβάζοντας τα κυριακάτικα πρωτοσέλιδα του Πρώτου Θέματος και του Βήματος μ' έπιασε αηδία. Ο Θέμος κι ο Ψυχάρης ως κήνσορες της ηθικής κατακεραυνώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ (sic). Πηγαίνοντας στην ουσία του θέματος που αφορά τον καθαρισμό των κτηρίων της περιφέρειας, καταθέτω κι εγώ μερικές σκέψεις.

Το Πρώτο Θέμα κατηγορεί την Δούρου ότι επικυρώνει διαγωνισμό που αναθέτει την καθαριότητα σε ιδιωτική εταιρία, ενώ είναι γνωστό πώς λειτουργούν οι περισσότερες από αυτές, οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας κ.ο.κ. Η Δούρου απαντά ότι η σύμβαση είχε υπογραφεί ήδη από την προηγούμενη αρχή.

Συνεπώς ενδεχόμενη ακύρωσή της θα είχε ως αποτέλεσμα να βρωμίσουν τα κτήρια για 5-6 μήνες έως ότου γίνει νέος διαγωνισμός και ίσως να προέκυπτε και θέμα νομικής φύσεως με πιθανή αποζημίωση της ιδιωτικής εταιρίας καθαρισμού (αν αντιλαμβάνομαι σωστά την απάντησή της).

Παρατήρηση 1: Η σύντομη απάντηση της Δούρου και των γύρω της δεν μπορεί να εξαντλείται στην υπενθύμιση του ποιοι είναι αυτοί που την στοχοποιούν. Άλλο θέμα "ο Θέμος και η εφημερίδα του" κι άλλο το ζήτημα ουσίας που είναι η καθαριότητα και ποιος την διαχειρίζεται.

Παρατήρηση 2: Αν δεν της αρέσει η υφιστάμενη κατάσταση αλλά δεν μπορεί για πρακτικούς-νομικούς λογους να την αποφύγει, ας βγει να το πει ξεκάθαρα: "Δεν επιτρέπονται προσλήψεις ατόμων στις περιφέρειες και δεν μ' αρέσει που μια ιδιωτική εταιρία ανέλαβε το έργο, αλλά αυτό θα ισχύσει για μικρό χρονικό διάστημα αναγκαστικά. Προετοιμάζω την επόμενη λύση". Αυτό θα περίμενα από μια αριστερή πολιτικό και όχι διαρροές και μισόλογα.

Παρατήρηση 3: Αφού, λοιπόν, δεν επιτρέπονται προσλήψεις ατόμων στις περιφέρειες για τον τομέα της καθαριότητας, είναι άραγε μονόδρομος η ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιωτικές εταιρίες και στο μέλλον, όταν δηλαδή θα λήξει η επίμαχη σύμβαση; Όχι. Υπάρχουν λύσεις- αριστερές λύσεις- αλλά όχι εύκολες. Θέλουν σχεδιασμό και μεθοδικότητα. Μιλάνε στον ΣΥΡΙΖΑ για κοινωνική επιχειρηματικότητα και συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν. Δεν θα εφεύρουν την πυρίτιδα. Υπάρχουν ήδη δύο ή τρεις κοινωνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα που ασχολούνται με την καθαριότητα κτηρίων, συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και τα σχετικά. Μία από αυτές καθαρίζει και τα κτήρια του Υπουργείου Απασχόλησης. Όταν, λοιπόν, αναφέρεσαι ως κόμμα στην κοινωνική οικονομία, οφείλεις να έχεις πρόγραμμα γι' αυτήν, να ευνοήσεις την ανάπτυξη κοινωνικών επιχειρήσεων και να βγάλεις σιγά σιγά εκτός παιχνιδιού τις ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες είναι νούμερο ένα στην παραβίαση εργατικών δικαιωμάτων, όπως καταγγέλλουν οι βουλευτές σου.

Γι' αυτό, λοιπόν, επιφυλάσσομαι ως την λήξη της υφιστάμενης σύμβασης, για να δω ποια θα είναι η επιλογή της Δούρου την επόμενη φορά. Άλλωστε "η αριστερή διακυβέρνηση" κρίνεται σε ακόμα πιο δύσκολα πεδία: την διαχείριση απορριμάτων και τα γήπεδα της ΑΕΚ και του ΠΑΟ, στο λιμάνι του Πειραιά, στην διαχείριση του ΕΣΠΑ. Οψόμεθα.

Β.Ξ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου