Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Η ώρα της αριστεράς

Η τελευταία κίνηση της Κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή φανερώνει το αδιέξοδό της και το επερχόμενο τέλος της. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η επόμενη μέρα της χώρας. Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι στην πόρτα της εισόδου της εξουσίας και μία διαφορετική πολιτική μας περιμένει.

Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από πολύ χαμηλά ποσοστά για να διεκδικεί σήμερα την διακυβέρνηση της χώρας. Μπήκε ανάμεσα στον δικομματισμό ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που σαράντα χρόνια έπληξε την χώρα μας σπάζοντάς τον. Ακούω δεξιά κι αριστερά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα νέο ΠΑΣΟΚ, καθώς αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν προσχωρήσει πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτός είναι, ίσως, ο λόγος που δεν είχε μέχρι τώρα εκτοξεύσει τα ποσοστά του, καθώς ο κόσμος βλέπει τώρα τα αποτελέσματα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ (και μεταγενέστερα βέβαια της ΝΔ) και θέλει να αποφύγει τα ίδια στο μέλλον. Και είναι λογικό ο λαός να είναι διστακτικός και να σκέφτεται πλέον το αύριο της χώρας και ποιός θα την κυβερνάει καθώς στα χρόνια του μνημονίου έζησε πολλές δύσκολες καταστάσεις. Είναι δύσκολο μια χώρα που σχεδόν πενήντα χρόνια κυβερνάται από τους ίδιους, όπως αποδείχθηκε, να αλλάξει χέρια. Είναι κάτι σαν συνήθεια. Οι συνήθειες όμως αλλάζουν. Εξάλλου, σε αυτό το κράτος είτε έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε κάποιο άλλο κόμμα να κυβερνήσει, είναι τόσο βαθιά ριζωμένα τα πλωκάμια του δικομματισμού που για να κοπούν θέλουν αγώνα πολύ και χρόνο και ίσως δεν φύγουν και ποτέ.

Η μεγάλη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στις πολιτικές λιτότητας που ακολουθήθηκαν στην χώρα τα χρόνια του μνημονίου. Ως ένα αριστερό και φιλολαικό κόμμα με τα ιδανικά που πρεσβεύει η αριστερά αύξησε την δυναμική του και έγινε στήριγμα για πολλούς που είδαν την ζωή τους να καταστρέφεται από τα μνημόνια. Στην αρχή μπορεί να ήταν μια ψήφος τιμωρίας των δύο μεγάλων κομμάτων, στη συνέχεια όμως και αφού η κατάσταση δεν άλλαζε, η ψήφος αυτή μετατράπηκε σε ψήφο αποδοχής της πολιτικής που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν γίνει κυβέρνηση. Ξεκίνησε ως ένα αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα που έβαλε πρώτα τον πολίτη και στο τέλος τις αγορές.

Μεγάλωσε όμως στην πορεία των γεγονότων και έχοντας φτάσει πολύ κοντά στο αναλάβει τα ηνία της χώρας, έπρεπε κάποιες απο τις θέσεις του να τις περιορίσει ή άλλες να τις αφήσει. Έπρεπε να έρθει πιο κοντά σε μια υλοποιήσιμη κυβερνητική πολιτική, ωστόσο δεν αναίρεσε τις βασικές φιλολαικές του θέσεις.Τον κατηγορεί η ΝΔ για κωλοτούμπες, αλλά δείτε βίντεο του "αντιμνημονιακού" Σαμαρά και της θεαματικής του αλλαγής μόλις εκπληρώθηκε ο διακαής πόθος του να κυβενήσει! Αυτό ταυτόχρονα με την παρουσία στελεχών από το ΠΑΣΟΚ αποδυναμώνει την εικόνα του. Ναι έχει κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καλώς ή κακώς, τα οποία συνειδητοποίησαν ότι η πολιτική που ασκείται τώρα από την κυβέρνηση δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο στη δυστυχία του λαού και προτίμησαν να αλλάξουν στρατόπεδο. Ας μη ξεχνάμε και τις μεταγραφές που έκανε ο Σαμαράς απο το ΛΑΟΣ!

Έχει όμως στις καίριες θέσεις του πρόσωπα αύθαρτα στην πολιτική σκηνή και τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με το παλιό διεφθαρμένο καθεστώς. Σε αυτά τα νέα πρόσωπα ίσως αξίζει να τους δοθεί η ευκαιρία να δείξουν τι μπορούν να κάνουν. Έχουν να μάθουν ακόμα πολλά σαν νεώτεροι που είναι. Όπως και γενικά το κόμμα έχει να μάθει, γιατί άλλο είναι να είσαι στο 4% και άλλο στο 30%! Και δεν είναι τυχαίο που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα αύξησε τόσο τα ποσοστά του. Και αν δεν είχε τέτοια δυναμική ίσως τώρα τα πράγματα να ήταν πολύ χειρότερα. Να σας θυμήσω ότι στις χώρες που έχουν προβλήματα από την κρίση, τα ακροδεξιά κόμματα έρχονται δεύτερα σε δύναμη και όλο και αυξάνουν τους αριθμούς τους, εν αντιθέσει με την Ελλάδα που ένα κόμμα της αριστεράς απορρόφησε την αγανάκτηση του κόσμου και έδωσε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Τελευταία βλέπουμε ότι το κλίμα στην Ευρώπη αλλάζει και ότι πολλοί λένε -αναμεσά τους και νομπελίστες οικονομολόγοι- πως η λιτότητα δεν οδηγεί πουθενά. Τα αριστερά κόμματα των χωρών της Νότιας Ευρώπης, οι οποίες έχουν υποστεί και τα πιο αντιλαϊκά μέτρα αυξάνουν τώρα την δύναμή τους και την φωνή τους και δεν είναι τυχαίο ότι συμπορεύονται μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ για μια επίθεση κατά της Μέρκελ και των αγορών. Η οικονομική κρίση δεν είναι μόνο ζήτημα της Ελλάδας αλλά όλης της Νότιας Ευρώπης και μόνο συλλογικά μπορεί να αντιμετωπισθεί. Και το συλλογικό αυτό το αντιπροσωπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα από τη ΝΔ του Σαμαρά που δεν έχει πλέον συμμάχους παρά μόνο την Μέρκελ. Στην ΔΕΘ ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το πρόγραμμά του και αμέσως ξεκίνησε η λασπολογία και η αμφισβήτησή του. Οι παροχές προς τον λαό που παρουσίασε, φάνηκαν στην κυβέρνηση και τα φερέφωνά της αδύνατες να πραγματοποιηθούν και ταυτόχρονα ότι κινδυνεύει η σταθερότητα της χώρας αν τελικά κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που αυτές οι παροχές είναι οι στοιχειώδεις παροχές για μια αξιοπρεπή ζωή που μας έχει στερήσει η κυβερνηση.

Ήδη έκανε την αρχή καταθέτοντας τροπολογία για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από 586 που είναι τώρα! Σκεφτείτε πόσο θα αλλάξει το κλίμα και η ψυχολογία των ανθρώπων που είναι στα υπόγεια, με την υλοποίηση δύο ή τριών έστω παροχών από αυτές που παρουσίασε στην ΔΕΘ ο Τσίπρας. Κανένα κόμμα δεν είναι ιδανικό, όλα έχουν τα αδύνατα σημεία τους. Αναζητάμε αυτό που θα είναι πιο κοντά στο λαό και θα τον ακούει. Και μια κυβέρνηση με αριστερά κόμματα μπορεί να το επιτύχει. Ήδη η ΔΗΜΑΡ εξέφρασε την επιθυμία της να πορευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, φτάνει να θυμηθεί ότι θα είναι με αυτούς που βάζουν τον λαό σε προτεραιότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καλέσει όλα τα κόμματα της αριστεράς (ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ) να βοηθήσουν στον αγώνα αυτόν κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Και αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι επιδιώκεται να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια από τον ευρύτερο κύκλο της αριστεράς.

Αρκετά μας πλήγωσαν σαράντα χρόνια τώρα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που ακόμα παρουσιάζονται ως σωτήρες. Με την ανεργία στο 30% και στους νέους στο 50% και τα 6/10 στην φτώχεια, η αλλαγή αποτελεί μονόδρομο. Ας δώσουμε μια ευκαιρία στην αριστερά να κυβερνήσει, στην σύσσωμη αριστερά που θα βάλει στην άκρη τις κόντρες της, θα θέσει ως κοινό στόχο το συμφέρον του λαού και δεν θα αφήσει στα βιβλία τα ιδανικά της!

Οιωνός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου