Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Ευτυχές το νέον έτος!

Το αίτημα στο Eurogroup για παράταση του Μνημονίου κατά δύο μήνες είναι η τελευταία πολιτική πράξη της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, που επιχειρεί να εκβιάσει την ψήφο των βουλευτών κρύβοντας τα νέα μέτρα.

Αναγκαστική έξοδο, διά της επίσπευσης της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, επιχειρεί η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου μετά το ναυάγιο της πολιτικής της, το φιάσκο των σχεδίων για "έξοδο στις αγορές" και τις προσδοκίες για εκπτώσεις της τρόικας στα μέτρα που η ίδια είχε προσυπογράψει. 

Το κυβερνητικό αδιέξοδο επέτεινε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί του προϋπολογισμού, το οποίο κατέδειξε ότι το όνειρο των 180 ψήφων για παράταση του κυβερνητικού βίου είναι απατηλό. Έτσι, μπροστά στο ενδεχόμενο να καταρρεύσει στη Βουλή και να συντριβεί στις κάλπες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στις 17 του μήνα, με την τρίτη ψηφοφορία να διεξάγεται στις 29, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με πρόσχημα την επίλυση του "πολιτικού προβλήματος".

Νωρίτερα, ωστόσο, είχε φροντίσει να πάρει από το Eurogroup δίμηνη παράταση του τρέχοντος Μνημονίου για να μη μείνει η χώρα απροστάτευτη! Έστω και υπ' αυτές τις συνθήκες, ο Ιανουάριος μπορεί να αποδειχθεί ο μήνας της ανατροπής και να αποτελέσει αφετηρία μιας νέας φάσης ανασυγκρότησης της χώρας.

Από το Grexit στο... Σαμαράς-exit

Στρατηγική - φάρσα, με επανάληψη του κλίματος κινδυνολογίας και τρομοκράτησης των πολιτών που επικράτησε στις εκλογές του 2012, επιχειρεί να αναπτύξει ο Σαμαράς έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις απώλειες του κόμματός του και το εύρος της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την επιχείρηση, που σε τελευταία ανάλυση αποβαίνει εις βάρος της χώρας, συμπράττουν μόνο δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, που είναι άγνωστο, αν και προφανές, ποιους εκφράζουν. Όχι πάντως θεσμικά όργανα και παράγοντες.

Η Κομισιόν διεμήνυσε χθες ότι δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά πράγματα της Ελλάδας "κατά κανέναν τρόπο", ενώ Γερμανοί και ΔΝΤ δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης με την επόμενη κυβέρνηση παρά για τον συνομιλητή τους. Επικριτικός στα διακινούμενα σενάρια περί επαναφοράς του Grexit εμφανίστηκε και ο κυβερνητικός εταίρος του Αντ. Σαμαρά, το ΠΑΣΟΚ.

Το τέλος της κυβέρνησης Σαμαρά σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν εκλεγόταν Πρόεδρος, σηματοδότησε και ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε χθες να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας μετά την εκλογή Προέδρου χωρίς Σαμαρά - Βενιζέλο. Βεβαίως, το ενδεχόμενο να ιδρύσει κόμμα αν γίνουν εκλογές επέτειναν, πρώτα απ' όλα, τα υπαρξιακά προβλήματα του ίδιου του ΠΑΣΟΚ.

Μπούμερανγκ για Σαμαρά η καταστροφολογία

Στην παγίδα που πήγε να στήσει για να εκβιάσει τους βουλευτές και τους πολίτες φαίνεται να πέφτει τελικά ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς. Η επιχείρηση της καταστροφολογίας στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και νίκης του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται θνησιγενής, καθώς ξένοι και εγχώριοι παράγοντες παίρνουν αποστάσεις απ' αυτήν και εμφανίζονται πρόθυμοι να συζητήσουν με την επόμενη κυβέρνηση, όποιο χρώμα και αν έχει αυτή.

"Ακόμη κι αν σημειωθεί κυβερνητική αλλαγή, υπάρχει χώρος για συνέχεια και για συναινετική λύση μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης", σημειώνει η Goldman Sachs. "Οι αγορές δεν ενδιαφέρονται ποιος κυβερνά τη χώρα" επισημαίνει η Alpha Bank, ενώ στάση αναμονής για την επόμενη κυβέρνηση τηρούν Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Ο μόνος που φαίνεται να ζει με αναμνήσεις, αν και με βεβαρημένο παρελθόν ο ίδιος, και να προτιμά να δει "γνωστά πρόσωπα", είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ, παρ' ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επανέλαβε και χθες τα περί ουδετερότητας της Επιτροπής.

avgi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου