Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Τα τελεσίγραφα επιστρέφονται

Με το δημοψήφισμα ο ελληνικός λαός έστειλε ένα σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες μέσα και έξω από τη χώρα. Την ιστορική απόφαση των Ελλήνων πρέπει να κατανοήσουν οι εταίροι και να πάψουν να αντιμετωπίζουν την κυβέρνηση της Αθήνας ως παρία, γιατί απλούστατα δεν διοικούν κάποιο προτεκτοράτο.

Επιβάλλεται οι ηγέτες της Ευρώπης, εάν ενδιαφέρονται για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να καταλάβουν ότι οι Ελληνες δεν λένε «όχι» στην Ευρώπη, ούτε στο ευρώ. Κάθε άλλο. Οι Ελληνες κουράστηκαν, απηύδησαν και δεν μπορούν να ανέχονται άλλο την Ευρώπη της ακραίας λιτότητας και της έλλειψης δημοκρατίας.

Δεν μπορούν να ανεχθούν ότι η αλληλεγγύη έχει αντικατασταθεί από τα εκβιαστικά μνημόνια που κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους.

Η συμβολή λοιπόν της μικρής Ελλάδας στην ευρωπαϊκή υπόθεση αποδεικνύεται τεράστια στην παρούσα ιστορική συγκυρία. Δίνει μια μοναδική ευκαιρία στους εταίρους να αποδείξουν ότι δεν λειτουργούν με βάση τις νεοφιλελεύθερες εμμονές τους και ότι υπάρχει ακόμη η Ευρώπη της ισότιμης συμμετοχής και της δημοκρατίας.

Αν όχι όλοι, πάντως αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες είναι καιρός να μεταβάλουν στάση και να σταθούν στο πλευρό της χώρας μας, η οποία παίζει ρόλο καταλύτη σε εξελίξεις που αφορούν και τους ίδιους. Στο εσωτερικό σκηνικό τα πράγματα είναι πιο καθαρά. Το παλιό πολιτικό κατεστημένο που έφερε τη χώρα σε αυτό το σημείο καταδικάστηκε αμετάκλητα. Δεν είναι πλέον ικανοί να πείσουν. Δεν έχουν κύρος απέναντι στους μη έχοντες, που είναι πια πάρα πολλοί εξαιτίας των μνημονίων.

Αλλά ούτε και οι νέες εκδοχές των παλαιών κομμάτων κατάφεραν να πείσουν. Την ίδια τύχη είχαν και τα μέσα ενημέρωσης που πρόσφερε η διαπλοκή απλόχερα για την υποστήριξη -υποτίθεται- της ευρωπαϊκής ιδέας και την υπονόμευση της κυβέρνησης.

Απέτυχαν παταγωδώς οι απειλές και οι εκβιασμοί. Η νίκη της κυβέρνησης που αναβαπτίζεται στη λαϊκή εντολή μέσα σε έξι μήνες είναι ιστορική. Οπως και η ευθύνη της για τις διαπραγματεύσεις από δω και πέρα.

Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου