Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Μεγαλώνει το χάσμα Βορρά - Νότου στην Ευρωζώνη

Μεγαλώνει το χάσμα του πλούτου ανάμεσα στους πολίτες των ισχυρών κρατών-μελών στον πυρήνα της Ευρωζώνης και εκείνων που ανήκουν στον ευρωπαϊκό Νότο, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δυσμενέστερη θέση.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε η γερμανική επενδυτική εταιρεία Flossbach von Storch, η περιουσία των Γερμανών και των Αυστριακών αυξήθηκε πάνω από 7% στα τέλη του 2015 από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Είναι σχεδόν διπλάσια αύξηση σε σχέση με τον πλούτο των νοικοκυριών στην Ιταλία και στην Ισπανία. Αντιθέτως, οι Ελληνες έχουν υποστεί μείωση πάνω από 4% στην περιουσία τους. Το διευρυνόμενο χάσμα στην περιουσιακή κατάσταση των πολιτών μεταξύ πυρήνα και περιφέρειας της Ευρωζώνης γεννά και εντείνει πολιτικές εντάσεις.

Κομβικό ρόλο στην ενίσχυση της περιουσιακής κατάστασης των Γερμανών πολιτών διαδραμάτισε η άνοδος των τιμών στα ακίνητα πάνω από 6%. Μερίδα οικονομολόγων εκφράζει επιφυλακτικότητα αναφορικά με την αναρρίχηση των τιμών στα ακίνητα. To σκάσιμο της «φούσκας» στην αγορά κατοικίας και επαγγελματικής στέγης άλλων χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου, από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιρλανδία και την Ισπανία, αποτέλεσε την απαρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης αλλά και της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Η εξασθένηση των τιμών των ακινήτων στην Ισπανία και στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο αποτέλεσε βαρύ πλήγμα στον πλούτο των νοικοκυριών και στη φερεγγυότητα των επιχειρήσεων. Επιδείνωσε, επίσης, τη δανειοδοτική ισχύ των τραπεζών από τη συσσώρευση των «κόκκινων» δανείων και από τις καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους, αλλά και την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Σε γενικές γραμμές, για παράδειγμα, οι τιμές στην ισπανική αγορά κατοικίας έχουν υποχωρήσει κατά 30% από το ξέσπασμα της κρίσης. Η περιουσιακή κατάσταση των Ελλήνων δέχεται πιέσεις λόγω της υψηλής φορολόγησης στα ακίνητα και της εξαετούς κρίσης στη χώρα. Αρχές του 2016, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch επισήμανε ότι η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα θα συνεχίσει φέτος να καταγράφει πτώση 4% λόγω της ανεπαρκούς τραπεζικής χρηματοδότησης και της γενικότερης οικονομικής αβεβαιότητας.

«Μέχρι το 2006, όταν έσκασε η φούσκα στην αγορά των ακινήτων, οι οικονομίες στον ευρωπαϊκό Νότο είχαν απογειωθεί. Σήμερα βρίσκονται σε μια κατάσταση ανάλογη της Ιαπωνίας», σχολιάζει ο Τόμας Μάιερ, ιδρυτής του κέντρου ερευνών που ανέλαβε την αποπεράτωση της έρευνας. «Οι χώρες-μέλη του Βορρά στην Ευρωζώνη δεν είχαν εμφανίσει τόσο υψηλό πληθωρισμό στις τιμές των ακινήτων και έτσι διέφυγαν τον κίνδυνο της φούσκας», προσθέτει ο ίδιος. Η οικονομία της Ιαπωνίας, μία από τις ισχυρότερες του κόσμου, βρίσκεται σε στασιμότητα πάνω από μία δεκαετία, ενώ το χρέος της έχει εκτοξευθεί στα ύψη από τις προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει την ανάπτυξη.

Οπως σημειώνει ο Κρις Μπράιγιαρντ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, οι τιμές κατοικιών στη Γερμανία δεν παρουσίασαν καμία άνοδο, σε πραγματικούς όρους, την 40ετία μέχρι και το 2010. Σύμφωνα με την UBS, οι τιμές έχουν αναρριχηθεί κατά 5,6% σε ετήσια βάση την τελευταία πενταετία, αντανακλώντας διπλάσια άνοδο από τον μέσον όρο της δεκαετίας του ’70. Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα αισθητή στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οπως αποκαλύπτει έρευνα του ινστιτούτου ερευνών Empirica, οι τιμές διαμερισμάτων που διαφημίζονται στις επτά μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένης της Φρανκφούρτης και του Βερολίνου, αντανακλούν αύξηση 14,5% το 2015. Είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 2000.

Η Bundesbank, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υπολογίζει πως το ένα πέμπτο από την άνοδο των τιμών στα αστικά ακίνητα αποδίδεται στην υποχώρηση των τραπεζικών επιτοκίων. Η νομισματική πολιτική των αρνητικών επιτοκίων και των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθεί η ΕΚΤ, αποβλέποντας στην ενίσχυση του πληθωρισμού από τα υφιστάμενα επίπεδα, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από το Βερολίνο. Είναι σαφές πως δεν είναι αρεστή στο υπουργείο Οικονομικών και προσωπικά στον υπουργό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου