Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2017

"Ασθενείς που θα έπρεπε να ζουν, πεθαίνουν"

Τα ποσοστά θνησιμότητας ανεβαίνουν, οι απειλητικές για τη ζωή ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αυξάνονται και η έλλειψη προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού αποδυναμώνουν το σύστημα υγείας στην Ελλάδα, καθώς η λιτότητα στη χώρα πλήττει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian υπό τον τίτλο «Ασθενείς που θα έπρεπε να ζουν πεθαίνουν - Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα καταρρέει».

«Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, οι άνθρωποι που θα μπορούσαν σε άλλη περίπτωση να επιβιώσουν, πεθαίνουν», δήλωσε ο Μιχάλης Γιαννάκος, επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), προσθέτοντας ότι «τα νοσοκομεία μας έχουν γίνει επικίνδυνες ζώνες».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων αποκάλυψαν ότι περίπου το 10% των ασθενών στην Ελλάδα ήταν σε κίνδυνο να αναπτύξουν δυνητικά θανατηφόρες νοσοκομειακές λοιμώξεις, με κατ' εκτίμηση 3.000 θανάτους που αποδίδονται σε αυτές.

«Για κάθε 40 ασθενείς υπάρχει μόνο μία νοσοκόμα» δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα ο κ. Γιαννάκος, αναφέροντας την περίπτωση μιας γυναίκας που έχασε τη ζωή της τον περασμένο μήνα μετά από μια επέμβαση ρουτίνας στο πόδι σε νοσοκομείο της Ζακύνθου. «Οι περικοπές είναι τέτοιες που ακόμη και στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουμε χάσει 150 κρεβάτια» τόνισε ο κ. Γιαννάκος και πρόσθεσε: «Συχνά, οι ασθενείς τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Οι εργαζόμενοι είναι τόσο καταπονημένοι που δεν έχουν χρόνο για να πλύνουν τα χέρια τους και συχνά δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι».

Από το 2009, οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία έχουν μειωθεί κατά σχεδόν ένα τρίτο -περισσότερο από 5 δισ. ευρώ- σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Μέχρι το 2014, οι δημόσιες δαπάνες είχαν μειωθεί στο 4,7% του ΑΕΠ, από ένα προ κρίσης επίπεδο που ήταν στο 9,9%. Περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις εργασίας τους και τα νοσοκομεία πολλές φορές ξεμένουν από φάρμακα, γάντια, γάζες, ακόμα και από σεντόνια.

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια Έλληνες έχουν μείνει χωρίς κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης σημειώνει το δημοσίευμα και συνεχίζει «Οι ελλείψεις ανταλλακτικών είναι τέτοιες ώστε μηχανήματα σάρωσης και άλλες εξελιγμένες διαγνωστικές συσκευές να έχουν γίνει όλο και πιο ελαττωματικές. Οι εξετάσεις αίματος δεν γίνονται πλέον στα περισσότερα νοσοκομεία».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, γιατί όσοι συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται» δήλωσε στον Guardian ο γιατρός Γιάννης Παπαδάτος, υπεύθυνος μονάδας εντατικής θεραπείας σε ένα από τα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής. «Φυσικά, υπάρχει και το πρόβλημα του εξοπλισμού και, ανά διαστήματα, η έλλειψη σε υλικά όπως γάντια, καθετήρες».

Εικόνα διάλυσης στην πραγματική οικονομία 

Μαζική απόδραση στα Βαλκάνια και στην Κύπρο πραγματοποίησαν το 2016 περισσότερες από 8.000 ελληνικές επιχειρήσεις για να γλιτώσουν από τα δυσβάστακτα φορολογικά μέτρα που επιβλήθηκαν τη χρονιά που φεύγει, αλλά και από τη νέα φοροκαταιγίδα που φέρνει το νέο έτος.

Την ίδια στιγμή, οι επιτηδευματίες κλείνουν με τρελούς ρυθμούς τα μπλοκάκια τους, καθώς από 1η Ιανουαρίου αυξάνονται κατακόρυφα οι ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, μόνο το 2016 έχουν γίνει 80.000 διακοπές δελτίων παροχής υπηρεσιών, από σύνολο 104.000 την τελευταία διετία, με τους επαγγελματίες, στην πλειονότητά τους, να έχουν βρει άλλους τρόπους για να εισπράττουν τις αμοιβές τους - μεταξύ αυτών και η δημιουργία ατομικών εταιρειών κυρίως σε Κύπρο και Βουλγαρία.

Εκτός όμως από τις επιχειρήσεις, την τύχη τους στο εξωτερικό αναζητούν χιλιάδες νέοι. Από το 2010 μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι, κυρίως ανώτατης εκπαίδευσης, εργάζονται στο εξωτερικό, παράγοντας και προσφέροντας στις τοπικές οικονομίες.

Οι φόροι αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους που οι ελληνικές εταιρείες «δραπετεύουν» στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 32 ευρωπαϊκές χώρες οι εταιρείες φορολογούνται με συντελεστή 40,3% κατά μέσο όρο, ενώ στην Ελλάδα με 51%, τον 6ο υψηλότερο φορολογικό συντελεστή σε όλη την Ευρώπη!

Σύμφωνα μάλιστα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, η υπερφορολόγηση είναι υπεύθυνη για τη μετανάστευση επιχειρήσεων και εργαζομένων στο εξωτερικό. Καθοριστικό ρόλο στη μαζική φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό παίζει και η αβεβαιότητα που προκαλείται στην εγχώρια αγορά από τις συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. Αλλαγές που τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, γίνονται επί τα χείρω, επιβαρύνοντας υπέρμετρα το λειτουργικό κόστος των ελληνικών εταιρειών.

Την ίδια στιγμή, η έλλειψη χρηματοδότησης αλλά και τα capital controls ωθούν ακόμη και μεγάλες παραγωγικές μονάδες εκτός των ελληνικών συνόρων (Με πληροφορίες από real.gr).

Χωρίς ντροπή το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα για το 2017, ο οποίος προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου