Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Η ντροπή της Ευρώπης

Τουλάχιστον 250 φοβάται μια ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο, ότι είναι οι νεκροί από τα ναυάγια δύο φουσκωτών πλοιαρίων, που εντοπίστηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Η Λάουρα Λανουτσά, εκπρόσωπος της ισπανικής, Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Pro-Activa Open Arms διευκρίνισε ότι μέλη της οργάνωσής της ανέσυραν πέντε ανθρώπινες σορούς που επέπλεαν κοντά στα φουσκωτά, περίπου 24 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λιβύης και πρόσθεσε πως γενικά σε αυτού του είδους τις βάρκες επιβιβάζονται 120 ως 140 άνθρωποι.

«Θεωρούμε ότι η μόνη εξήγηση (για τα ναυάγια αυτά) είναι ότι τα φουσκωτά ήταν γεμάτα κόσμο», δήλωσε η Λανουτσά και πρόσθεσε: «Εδώ και πάνω από έναν χρόνο, δεν έχουμε δει ποτέ κάποιο από αυτά τα πλεούμενα να μην είναι ασφυκτικά γεμάτο».

Η Λανουτσά ανέφερε ότι οι σοροί που ανασύρθηκαν ανήκαν σε πολίτες κρατών της Αφρικής, ηλικίας 16 ως 25 χρονών. Πνίγηκαν κατά τα φαινόμενα, περίπου 24 ώρες πριν από τον εντοπισμό τους, το πρωί της Πέμπτης, βόρεια της Σαμπράτας, όπου βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα λιβυκά λιμάνια. Παρά τις δύσκολες συνθήκες στη θάλασσα, ακόμη και τους χειμερινούς μήνες, οι αποπλεύσεις πλεούμενων από τη Λιβύη προς την Ευρώπη αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί στη θάλασσα από την Κυριακή, αυξάνοντας στους 21.000 τον αριθμό των μεταναστών οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στην Ιταλία φέτος. 559 θάνατοι έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο από την αρχή του 2017, ενώ στις 5000 ανήλθαν το 2016.

Όπως επισημαίνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, τα τελευταία τρία χρόνια και μετά την τραγωδία στη Λαμπεντούζα, 11.000 άνθρωποι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο Θάλασσα. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών χρόνων, 10 άνθρωποι την ημέρα χάνουν τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου, στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν την Ευρώπη.

Δείτε επίσης: Λαμπεντούζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου