Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

500 χρόνια πριν

Θρησκευτική μεταρρύθμιση στην Ευρώπη με την ανάρτηση των 95 θέσεων του Μαρτίνου Λούθηρου στη Βυρτεμβέργη και κεντρική ιδέα την κριτική στην πώληση συγχωροχαρτιών από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία και τον Πάπα για την άφεση των αμαρτιών των πιστών.

Λουθηρανισμός και προτεσταντισμός στη Γερμανία, την Αγγλία, τις Σκανδιναβικές χώρες. Στην Ελβετία ο Καλβίνος κι' ο Ζβίγγλιος ακόμα δυναμικότερα σχηματοποίησαν το σχίσμα των Εκκλησιών.

Ο Τόμας Μαν έγραψε για την υποταγή στον νόμο των ομοεθνών του εξηγώντας τις φρικαλεότητες του ναζισμού και το ολοκαύτωμα με τη θρησκευτική μεταρρύθμιση και τον διάχυτο αντισημιτισμό.

Ευκαιρία ν' ανατρέξουμε στην ιστορία χωρίς τους παραμορφωτικούς καθρέφτες των σχολικών εγχειριδίων να δούμε ξανά τις απαρχές της θρησκευτικότητας και εθνικότητας στη γηραιά Ήπειρο.

Domenico

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου