Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

Στην Ελλάδα η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα ΙΙ

Στην Ελλάδα υπάρχει αυτή η δημοσιογραφία: 

"Ο δεύτερος στόχος της σκευωρίας (Του Πάσχου Μανδραβέλη, Καθημερινή) 

Κάποιοι πίστεψαν πως οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έβαλαν μυαλό• ότι τα 100 δισ. που πληρώσαμε για το φροντιστήριο του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησής τους έπιασαν τόπο• ότι κατάλαβαν το παραγωγικό πρόβλημα της χώρας και είναι έτοιμοι να συντάξουν ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση. Κούνια που μας κούναγε... Καταλάβαμε όλοι τη σκοπιμότητα της σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων με την υπόθεση Novartis, αλλά δεν είδαμε τον δεύτερο στόχο της σκευωρίας. Είναι η αναβίωση του χρήσιμου για τις εκλογές –όποτε κι αν γίνουν– αφηγήματος ότι η χρεοκοπία ήταν μια συνωμοσία κάποιων ελίτ και όχι αποτέλεσμα της γενικότερης σπατάλης του κράτους.

Οπως είπε ο κ. Αλέξης Τσίπρας, «δεν τα φάγαμε μαζί. Τα έφαγε μια οικονομική, κοινωνική-πολιτική ελίτ που έστησε επί δεκαετίες τα δίκτυα της εξουσίας της και παραθεσμικούς μηχανισμούς επιρροής και εκβιασμών» (Βουλή 21.2.2018). 

Αυτό χαϊδεύει τα αυτιά των ψηφοφόρων, αλλά περνάει υπόγεια το μήνυμα πως αν εξοστρακιστούν οι «ανήθικοι σαμαροβενιζέλοι» και συνεχίσουν τη διαχείριση οι «ηθικοί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», όλα θα γίνουν όπως πριν από το 2009: θα μπορούμε να συνταξιοδοτούμαστε 45-50 ετών, να διογκώνουμε τον δημόσιο τομέα ανάλογα με τις προεκλογικές ανάγκες, να μοιράζουμε αγροτικές επιδοτήσεις 500 εκατ. εν μια νυκτί κ.λπ. 

Το χρήσιμο αυτό προεκλογικώς αφήγημα θα ενισχυθεί από το «τέλος των μνημονίων» ή «καθαρής εξόδου στις αγορές». Είναι μια υπόσχεση για «καλύτερες μέρες», την οποία διατύπωσε επί το λαϊκότερον ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης: «Τον Αύγουστο του 2018 θα ανοίξουν οι κάνουλες» (ΣΚΑΪ, 3.9.2017). 

Φυσικά η έξοδος είναι ακάθαρτη (η κυβέρνηση υπέγραψε δεσμεύσεις έως το 2060) και οι αγορές θα είναι πιο αυστηρές από την τρόικα• κάθε ανοησία των κυβερνώντων θα στέλνει τα επιτόκια στον Θεό. Αλλά πριν συμβεί αυτό θα ζήσουμε έναν ακόμη πολιτικό κύκλο της οικονομίας με αυξημένες προεκλογικές δαπάνες και πελατειακές διευθετήσεις. 

Στα πελατειακά συστήματα, όμως, κάποιοι πελάτες σερβίρονται κατά προτεραιότητα. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους κομματικούς φίλους και παρατρεχάμενους, για τους οποίους οι κάνουλες ήδη έχουν ανοίξει. Από τους 51 γενικούς και ειδικούς γραμματείς που είχε το κράτος το 2014, τώρα –με την εμφύτευση αναπληρωτών, διοικητικών, τομεακών και λοιπών γραμματέων– έχουν φτάσει τους 152 («Θέμα» 18.2.2018)• όλοι με τα γραφεία τους και τους μετακλητούς τους. 

Οπως αποκάλυψε ο κ. Παναγιώτης Καρακατσούλης, υπάρχουν τρεις γενικές γραμματείες περί τον πρωθυπουργό (συντονισμού, του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης) σε κάθε μία εκ των οποίων απασχολούνται 80-85 άτομα. «Μόνο η μισθοδοσία για κάθε μία από αυτές είναι 1,5 εκατ. ευρώ. Καλύπτουν 250 κενές θέσεις και έχουν φροντίσει να έχουν άλλες 200 κενές θέσεις». Το πυροτέχνημα της καθαρής εξόδου θα είναι ακριβό και φτιαγμένο από το υλικό της χρεοκοπίας. Αλλά μετά την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται".


Από τη μία πλευρά επομένως είναι οι δημοσιογράφοι που αποφάσισαν πριν από την ελληνική Δικαιοσύνη ότι η υπόθεση της Novartis αποτελεί σκευωρία και όχι σκάνδαλο. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και κανονικοί δημοσιογράφοι στη χώρα που τους ενδιαφέρει το ρεπορτάζ, η αναζήτηση της αλήθειας και ο έλεγχος της εξουσίας. 



"Οι απατεώνες που αγαπούν το κολιμπρί (Του Κώστα Βαξεβάνη, Το κουτί της Πανδώρας)

Όταν εσένα σου έκοβαν τους μισθούς το site http://triapoulakia.gr έπαιρνε δεκάδες χιλιάδες ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Αλλά πρέπει να τα ξεχάσουμε αυτά όπως σωστά λέει το site http://sfyraokleftika.gr που έπαιρνε διαφήμιση από τη Novartis και να μη δημιουργούμε πάθη. 

Δεν υπάρχουν αυτά τα site; Φυσικά και δεν υπάρχουν αλλά αυτό δεν τα εμποδίζει να παίρνουν λεφτά και από το ΚΕΕΛΠΝΟ κι απ’ όπου αλλού μπορούν οι ιδιοκτήτες τους που συνήθως είναι τα τρωκτικά της εξουσίας με διπλό ρόλο. Από τη μία ροκανίζουν κυρίως το δημόσιο χρήμα και από την άλλη δαγκώνουν και μολύνουν όσους επιδείξει το αφεντικό. 

Την εποχή που στο ΚΕΕΛΠΝΟ γινόταν το μεγάλο πάρτι που τώρα πλέον αποτυπώνεται και μέσα από τις αποκαλύψεις για ανύπαρκτα site όπως το velonakaiklosti.gr που έπλεκε σταυροβελονιά τα χιλιάρικα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είχε εξαπολύσει πολιτικό και φυσικό πογκρόμ εναντίον των τεμπελχανάδων του Δημοσίου, την αχρηστία τους και τα συνεπακόλουθά της. Οι δαπάνες του Δημοσίου μέσα από τη δική του πολιτική, του Άδωνη Γεωργιάδη, του Αντώνη Σαμαρά και των λοιπών αρίστων, κόπηκαν και κάθε κοινωνικό μέτρο δαιμονοποιήθηκε ως γενεσιουργός αιτία των κακών της κρίσης. 

Να όμως που Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνης Γεωργιάδης και λοιποί, όταν έλεγαν και λένε για κακό Δημόσιο δεν εννοούν ούτε το πόσα υπερκοστολογημένα καταβάλει το Δημόσιο στη Siemens, τη Novartis και στους πολιτικούς φίλους και υποτακτικούς που εισπράττουν τα κονδύλια του Δημοσίου ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά ένα άλλο κομμάτι του Δημοσίου, αυτό που αφορά τους υπαλλήλους και την ιδιοκτησία του Δημοσίου. 

Οι κατ’ εξοχήν κρατικοδίαιτοι του ελληνικού νεοφιλελευθερισμού, δεν ενοχλούνται ούτε από τους δικούς τους άμεσους κρατικούς μισθούς, ούτε από το μαύρο χρήμα που διακίνησε το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Novartis σε βάρος του Δημοσίου για να καταλήξει απ’ ό,τι φαίνεται σε πολιτικές τσέπες.

Δεκάδες εκατομμύρια καταβλήθηκαν από τα δημόσια ταμεία σε δικά τους παιδιά, ή σε εξυπηρετικά παιδιά που άνοιγαν και έκλειναν site και εφημερίδες, μόνο και μόνο για να απορροφήσουν τη διαφήμιση του ΚΕΕΛΠΝΟ και τη γαλαντομία των πολιτικών προσώπων που μοίραζαν το χρήμα. Αυτό και αν είναι κακό, κάκιστο Δημόσιο. Αλλά περιέργως δεν ενοχλεί τον πολλά βαρύ περί το Δημόσιο, Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Βάζεις μπροστά στη μούρη του τη σύμβαση που λέει πως το ΚΕΕΛΠΝΟ τιμολογούσε οποροπαντοπωλείο για να ασημώσει γνωστό δημοσιογράφο, αλλά η ΝΔ δεν βγάζει κιχ. Ανακαλύπτει ξαφνικά την καλοσύνη του δημοσίου από την οποία ευνοήθηκε προφανώς πολλαπλώς. 

Δεν πρόκειται όμως για περιστασιακή συμπεριφορά. Πριν αποκαλυφθεί το ΚΕΕΛΠΝΟ είχαν αποκαλυφθεί οι ΜΚΟ. Διάφοροι ευφάνταστοι πολιτικοί φίλοι, αλλά και υπουργοί ακόμη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ξεκοκάλισαν το Δημόσιο χρήμα μέσα από οργανώσεις με εξωτικά ονόματα και ανύπαρκτες δράσεις. «Φίλοι του κολιμπρί», «Αγαπητικοί της σομόν πεταλούδας», απατεώνες σε κάθε περίπτωση της «χορηγίας» και της «επιχειρηματικότητας» άδειασαν τα ταμεία και φυσικά δεν πλήρωσαν. 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος μάλιστα είχε αναλάβει να καλύψει ως υφυπουργός Εξωτερικών μία από αυτές τις οργανώσεις με αντικείμενο την αποναρκοθέτηση, όταν βρέθηκε στη δύσκολη θέση μετά από αποκαλύψεις (από το Hot Doc φυσικά) πως τέτοια δραστηριότητα δεν υπήρξε ποτέ. 

Είτε λοιπόν πρόκειται για ΜΚΟ, είτε για το ΚΕΕΛΠΝΟ, ένα σύστημα ίδιων ανθρώπων, ένας κύκλος διαφθοράς που πίνει το αίμα του Δημοσίου σαν βρυκόλακας αλλά μετά προφασίζεται πως ήταν Βloody Μary σε ένα πάρτι που κλήθηκε από άλλους, αποτελεί την πραγματική επιζήμια λειτουργία του Δημοσίου. 

Φυσικά είναι διασυνδεδεμένο με όλα τα πλοκάμια της εξουσίας (συμπεριλαμβάνεται η Δικαστική) και σήμερα είναι ιδιαίτερα οργισμένο γιατί σταμάτησαν οι κάνουλες ροής αλλά πρωτίστως γιατί πλέον απειλείται. Όλοι αυτοί οι απατεώνες που αγαπούν τα κολιμπρί και βαφτίζουν προσφορά την κλοπή μέσα από τα πολυποίκιλα και χορηγούμενα οικοδομήματα της απάτης, κάθε φορά βρίσκουν το δρόμο προς το δημόσιο χρήμα για έναν και μοναδικό λόγο. Μπορούν να κλέβουν το Δημόσιο γιατί οι Κυριάκοι και οι Αδώνηδες θα επιδεικνύουν πάντα και παραπλανητικά ως κακή μια άλλη πλευρά του Δημοσίου. Ποτέ την κλοπή τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου