Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ο κανόνας των τεχνοκρατών

Την αποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων τεχνοκρατών αμφισβητεί ο Γκάβιν Χιούιτ, αναλυτής του ΒΒC, σε χθεσινό σχόλιό του. Σε εκτενή ανάλυσή του, ο συντάκτης του γνωστού βρετανικού δικτύου σχολιάζει την παραίτηση Μπερλουσκόνι και Παπανδρέου και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από δύο έμπειρους τραπεζίτες.

«Ο κανόνας των τεχνοκρατών έχει αρχίσει να εφαρμόζεται. Για την Ιταλία και την Ελλάδα το σενάριο πλέον θα γραφτεί στο Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Οι άνθρωποι είναι πλέον θεατές, καθώς οι κυβερνήσεις έχουν πέσει και έχουν αντικατασταθεί από μη εκλεγμένους ηγέτες».Σύμφωνα με τον κ. Χιούιτ, υπάρχει ένας μύθος για τους τεχνοκράτες: ότι είναι μια ομάδα από υπαλλήλους, που κινούνται αφιλοκερδώς, πάνω από κομματικές πολιτικές και που μπορούν να κυβερνούν προς το συμφέρον του έθνους. Για μια σύντομη περίοδο, τόσο ο Μάριο Μόντι όσο και ο Λουκάς Παπαδήμος θα απολαύσουν έναν μήνα του μέλιτος, ωστόσο, επισημαίνει, «κάθε κίνηση και απόφαση που θα πάρουν οι δύο αυτές κυβερνήσεις είναι εξόχως πολιτικές».

Το πρόβλημα κατά τον Χιούιτ είναι ότι οι οικονομίες της Ευρωζώνης είναι αναιμικές, ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη αργούν να αποφέρουν καρπούς. Αλλες χώρες θα τεθούν υπό την ενδελεχή εξέταση των αγορών, με την Ισπανία να βρίσκεται στο επίκεντρο ενώ και η Γαλλία βρίσκεται πολύ κοντά στο να χάσει την πολύτιμη αξιολόγηση της ΑΑΑ. Υπάρχει μια δυσάρεστη αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτή την κρίση, υποστηρίζει ο Χιούιτ. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά το κράτος πρόνοιας που έχει αγκαλιάσει τα τελευταία 50 χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η πίεση ασκείται πλέον στους Γερμανούς, προκειμένου να επιτρέψουν ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να γίνει ο δανειστής έσχατης ανάγκης. Αυτή η πίεση θα αυξηθεί, διότι οι άλλες λύσεις δεν λειτουργούν, τονίζει ο συντάκτης του BBC, ο οποίος, επικαλούμενος οικονομολόγο που εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προάγει την άποψη πως τελικώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα υποχρεωθεί να τυπώσει χρήματα. Μπορεί η γερμανική αντίσταση να κρατήσει; Αυτό θα είναι το πεδίο μάχης για τις επόμενες εβδομάδες.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου