Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Πανελλαδικές: η Ιστορία της ζωής μας

Οι Πανελλαδικές δυστυχώς ή ευτυχώς καθορίζουν όλη σου την ζωή. Είναι μία χρονιά, συγκεκριμένα 9 μήνες, με αντάλλαγμα όλη την υπόλοιπη ζωή σου. Σε αυτήν την ηλικία είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθείς ότι η ζωή σου εξαρτάται από αυτή την χρονιά. Προσοχή όμως. Είτε πετύχεις είτε όχι τον στόχο σου τίποτα δεν σου εγγυάται ότι θα είσαι ευτυχισμένος ή δυστυχισμένος.

Το να μπεις σε μια σχολή σήμερα και να πάρεις 50 πτυχία δεν σου ανοίγει καμία πόρτα διάπλατα να περάσεις να βγάλεις λεφτά κλπ. Έχω πολλά φιλαράκια που απέτυχαν στις πανελλαδικές, ίσα ίσα πήραν απολυτήριο με την βάση αλλά κατάφεραν και δουλειά να βρουν και λεφτά να έχουν και όλα καλά.

Κι έχω και παραδείγματα παιδιών με άπειρα πτυχία που είναι άνεργοι και όλη μέρα αράζουν στις καφετέριες και κλαίνε την μοίρα τους. Εσένα όλα αυτά πρέπει να σου είναι αδιάφορα. Εσύ οφείλεις να έχεις έναν στόχο και αυτόν να υπηρετείς χωρίς να σκέφτεσαι την φοιτητική ζωή. Είσαι μαθητής. Πρέπει απλά να κατανοήσεις ότι μπορείς να ανταλλάξεις μία χρονιά πίεσης, κούρασης, στέρησης πολλών πραγμάτων με μία ζωή ενδεχομένως ολόκληρη άνετη. Πίστεψέ με θα έχεις πολλά χρόνια ως φοιτητής να απολαύσεις μπάλα, γυναίκες ή άντρες, βόλτες, άραγμα σε τετραπλάσιο βαθμό και φυσικά ένα απίστευτο καλοκαίρι μετά τις πανελλαδικές (διότι δεν θα έχεις να κάνεις τίποτα για πρώτη φορά στην ζωή σου, τρεις μήνες ό,τι γουστάρεις όλη μέρα), αυτά όλα όμως αν 9 μήνες σου βγει ο Χριστός. Από την στιγμή που πάρεις την απόφαση αυτή, να στερηθείς φίλους, παρέες, μπάλα κλπ αυτή την χρονιά, μετά μπαίνεις σε καθαρά διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν το διάβασμά σου.

Σχολείο και Φροντιστήριο: Σχολείο, ίσως, χαμένος χρόνος. Από το σχολείο αυτό που χρειάζεσαι οπωσδήποτε είναι οι βαθμοί, 20άρια σε όλα τα μαθήματα που δίνεις στις πανελλαδικές από το πρώτο τετράμηνο. Γιατί βαθμός σχολείου και βαθμός πανελλαδικών σε κάθε μάθημα συμψηφίζονται και βγαίνει ο τελικός βαθμός. Πρέπει να πιάσεις τους καθηγητές του σχολείου που σου κάνουν μαθήματα κατεύθυνσης και να τους πεις ότι "εγώ θέλω να περάσω σε πολύ υψηλή σχολή και κουράζομαι πολύ γι' αυτό, θέλω λοιπόν τα 20άρια που είναι απαραίτητα για να πετύχω τον στόχο μου". Δεν είναι ντροπή όλοι το έχουμε κάνει. Αν δεν έχεις 20άρια στον έλεγχο στα μαθήματα που δίνεις πανελλαδικές τότε θα πέσει πολύ ο βαθμός πρόσβασής σου, ενώ με τα 20άρια, αν π.χ. έχεις 20 έκθεση στον έλεγχο και γράψεις στις πανελλαδικές 13 θα σου γίνει μισό βαθμό ή παραπάνω μεγαλύτερος ο τελικός βαθμός πράγμα πολύ σημαντικό για τα μόρια αν η εισαγωγή σου σε κάποια σχολή παίζεται μεταξύ λίγων μορίων πάνω ή κάτω. Γι' αυτό, για το σχολείο πρέπει να είσαι κύριος, να μιλάς με τους καθηγητές, να γράφεις καλά στα διαγωνίσματα, να συμμετέχεις και να γλείφεις και λίγο. Δώσε στους καθηγητές του σχολείου αυτό που θέλουν και θα σε ανταμείψουν, αυτό που θέλουν είναι να νιώθουν σημαντικοί επειδή ξέρουν ότι πηγαίνετε φροντιστήρια, γι' αυτό κάνε τους ερωτήσεις και ό,τι σου γράφω πιο πάνω. Επίσης, στέλνε κάποιον δικό σου μία φορά το μήνα να ρωτάει για σένα τους καθηγητές των μαθημάτων των πανελλαδικών και να τους λέει ότι προσπαθείς πολύ και πρέπει να σε βοηθήσουν κλπ. Στο φροντιστήριο, θα κάνεις όλη την σκληρή δουλειά. Δεν θα γκομενίζεις. Θα είσαι προσεκτικός και επιμελής. Εκεί δεν σε νοιάζουν οι καθηγητές, θα είσαι απαιτητικός, θα ρωτάς τα πάντα, θα τους φτάνεις στα άκρα για να σε βοηθήσουν γιατί γι' αυτό τους πληρώνεις. Θα δίνεις μεγάλη βάση στο να πιάνεις τα πάντα από την παράδοση.

Διάβασμα: Λοιπόν, το πότε, το πόσο και το πώς του διαβάσματός σου θα το κρίνεις εσύ. Θα βάλεις κάτω το πρόγραμμα φροντιστηρίου και σχολείου και θα δεις πότε σε βολεύει περισσότερο να διαβάζεις κάθε μάθημα. Οι καθημερινές είναι δύσκολες μέρες. Το σαββατοκύριακο είναι το κλειδί της επιτυχίας. Πρέπει αυτές τις μέρες που είσαι πιο ξεκούραστος να τις εκμεταλλεύεσαι. Το βασικότερο όλων είναι να μην αφήνεις κενά. Δεν πρέπει καθώς προχωράει η ύλη στα μαθήματα να υπάρχουν ενότητες ή κεφάλαια που να μην τα διάβασες καθόλου ή λίγο ή τσαπατσούλικα. Δεν διαβάζεις με sos. Το ξεχνάς αυτό. Ο άριστος από τον καλό μαθητή ξεχωρίζει σε αυτό, διαβάζει όλη την ύλη όλων των μαθημάτων τέλεια, ακόμα κι αυτή που θεωρείται απίθανο να πέσει στις εξετάσεις. Πρέπει ανά δυο βδομάδες να κάνεις σε κάθε μάθημα επανάληψη ό,τι έχεις κάνει μέχρι εκείνη την στιγμή, ώστε στο τέλος τον Απρίλη οι επαναλήψεις σου να είναι εύκολες. Δεν γίνεται τις πρώτες δέκα σελίδες π.χ. της Βιολογίας γενικής να τις είδες τον Σεπτέμβρη και ξανά μετά τον Απρίλη. Οι σωστές επαναλήψεις είναι το μυστικό για να μην αγχώνεσαι και για να μην βλέπεις σαν βουνό τα διαγωνίσματα. Θα πρέπει να χαίρεσαι όταν γράφεις διαγώνισμα. Να λες ευκαιρία να κάνω πολύ καλή επανάληψη. Αν λόγω κούρασης ή αδιαθεσίας ή βαρεμάρας κάποια στιγμή αφήσεις μία ενότητα αδιάβαστη σε κάποιο μάθημα πρέπει να φροντίσεις να βρεις ένα διάστημα μιας ημέρας που θα επιστρέψεις να την διαβάσεις το ίδιο καλά με τις υπόλοιπες. Στόχος σου είναι όταν έρθει ο Μάρτιος που θα χεις τελειώσει την ύλη και θα χεις δυο μήνες επαναλήψεων όλα να σου είναι διαβασμένα και να χρειάζονται απλά εμπέδωση και καλή επανάληψη. Αν αφήσεις κάτι να το διαβάσεις το Μάρτιο στις επαναλήψεις πρώτη φορά να είσαι σίγουρος ότι θα 'χεις διαπράξει έγκλημα. Δεν πρέπει να προκαλείς την τύχη, πρέπει να την έχεις με το μέρος σου. Να ξέρεις ότι ο άριστος μαθητής είναι πάντα τυχερός, αυτός που όλα τα διαβάζει τέλεια βρίσκει πάντα και στα διαγωνίσματα και στις πανελλαδικές στο τέλος να πέφτουν τα θέματα που τον συμφέρουν περισσότερο!!! Το διάβασμά σου πρέπει να είναι μαθοδικό, συγκεκριμένο, χωρίς άγχος και πάντα με μία σκέψη, ότι στον τερματισμό το καλοκαίρι σε περιμένει μια απίστευτη ζωή.

Χριστούγεννα-Πάσχα: Δεν υπάρχουν. Θα είναι η χρονιά που απλά για σένα δεν θα υπάρχουν. Καμία περίπτωση ξεούρασης ή διακοπών. Είναι οι μεγάλες ευκαιρίες. Αν εκμεταλλευτείς αυτές τις 15 και 15 ημέρες για να καλύψεις κενά, να κάνεις επαναλήψεις και να διαβάσεις πολλές ώρες όντας ξεκούραστος αφού δεν θα έχεις σχολείο, τότε έχεις πολλές πιθανότητες να φτάσεις πιο κοντά στον στόχο. Δεν χρειάζεται να βγεις την πρωτοχρονιά ούτε να σουβλίσεις αρνί το πάσχα, θα έχεις την ευκαιρία να το κάνεις όλη την υπόλοιπη ζωή σου. Οι φίλοι σου μπορεί να πάνε στον Κιάμο ή στο χωριό για αρνί αλλά εσύ θα είσαι Αθήνα, στο δωμάτιό σου και θα διαβάζεις. Να σκέφτεσαι ότι την υπόλοιπη ζωή σου εσύ μπορεί να έχεις χρήματα και διάθεση να τα κάνεις αυτά αν διαβάζεις και εφόσον αυτό σου δώσει δουλειά, ενώ οι άλλοι να θυμούνται εκείνη τη μακρινή τελευταία φορά που βγήκαν πρωτοχρονιά και πήγαν πάσχα στο χωριό.

Προγραμματισμός:
Δε νοείται επιτυχία στις Πανελλαδικές, αν δεν είσαι ρολόι. Τα πάντα θα τα οργανώνεις με προβλεπόμενο χρόνο εκτέλεσης, διάστημα παράτασης ή ξαφνικών αναβολών. Το πότε θα φας, πότε θα δεις tv, πότε θα διαβάζεις, πότε θα πηγαίνεις τουαλέτα θα είναι προγραμματισμένα. Πρέπει να μάθεις να λειτουργείς σαν μηχανή. Δυστυχώς, το εκπαιδευτικό σύστημα έτσι θέλει τους υποψηφίους των πανελλαδικών. Μπορείς να λειτουργείς με τη μέθοδο "χαρτάκια". Για τα πάντα κρατάς σημειώσεις, όλη την ώρα ανά πάσα στιγμή. Μπορείς να εφεύρεις δικές σου μεθόδους γιατί αυτό εξαρτάται και από το τι άνθρωπος είσαι. Το θέμα είναι να μην είσαι χαλαρός ποτέ, πάντα στην τσίτα. Υπήρχαν στιγμές από εκείνη τη μαγική χρονιά, που έλεγα στον αδερφό μου διάλεξε μία συγκεκριμένη ώρα μετά τα μεσάνυχτα και βάλε ξυπνητήρι στο κινητό μου. Εγώ δεν έβλεπα την ώρα που έβαζε, έπαιρνα το κινητό, το έβαζα δίπλα στο κρεβάτι πέφτοντας για ύπνο και όταν χτυπούσε (συνήθως 04.00 το πρωί), σηκωνόμουν κι έγραφα πρόχειρο διαγώνισμα σε άγνωστο κείμενο στα αρχαία. Όσο πιο γρήγορα το έλυνα τόσο χρόνο ύπνου θα κέρδιζα μέχρι να πάω σχολείο. Αυτά τα έκανα για να είμαι διαρκώς έτοιμος και στην τσίτα ανά πάσα στιγμή, ακόμα κι όταν ήμουν κομμάτια σηκωνόμουν και το πάλευα.

Ξεκούραση-Έξοδοι:
Δεν χρειάζεται να σου πω πόσο απαραίτητα είναι και τα δύο. Αλλά, πρέπει και δω η νοοτροπία σου να είναι η εξής: έχω πολύ χρόνο να ξεκουραστώ και να βγω βόλτες μετά τις πανελλαδικές. Άρα, τα απαραίτητα μόνο. Καλό είναι η ημερήσια ξεκούραση τις καθημερινές να είναι μία ώρα συνολικά (μαζί με φαγητό) μετά το σχολείο και πριν το φροντιστήριο και αν υποτεθεί ότι οι φροντιστηριακές ώρες είναι 15.30 με 20.30, τότε μισή ώρα επίσης μετά το φροντιστήριο. Μετά, αναγκαστικά, έχεις να διαβάσεις για την επόμενη μέρα (σχολείο και φροντιστήριο), ενώ ήδη είσαι κομμάτια. Εσύ αντέχεις και βάσει του παραπάνω παραδείγματος διαβάζεις μέχρι τις 2.00 το βράδυ, κοιμάσαι κατευθείαν ως την ώρα που πας σχολείο. Αυτά τις καθημερινές. Διαλέγεις μία ημέρα που θα βγαίνεις. Φυσικά, όχι κλαμπάκια. Παρασκευή βράδυ 21.00-01.00 είναι ένα τετράωρο που μπορείς να βγάζεις την ένταση, τα νεύρα και να ξεσκάς. Το σάββατο καλό είναι να μην βγαίνεις. Μία έξοδος την εβδομάδα. Σάββατο και Κυριακή πρέπει να είσαι απόλυτα αφοσιωμένος στο διάβασμα. Ειδικά, Κυριακή. Σάββατο βγαίνουν όλοι. Άλλη μια διαφορά του καλού από τον άριστο μαθητή. Εσύ διαβάζεις σάββατο βράδυ ως τις 12 τα μεσάνυχτα. Μετά βλέπεις "στην υγειά μας" με τους μεσήλικες γονείς σου στην τηλεόραση κι αν το αντέχεις πίνεις ένα ποτήρι κρασί για να νιώθεις ότι βγήκες. Δεν αστειεύομαι. Όταν βγαίνεις, απαγορεύεται να μιλάς για τα μαθήματα, σοβαρολογώ.

Μοναξιά: Οι Πανελλαδικές τρέφονται από αυτήν και η επιτυχία σε περιμένει μέσα από αυτήν. Η μοναξιά είναι απαραίτητη στους αριστούχους. Ακόμα κι ο έρωτας της ζωής σου μπορεί να περιμένει. Βασικά, η επιλογή είναι δική σου. Αν έχεις σχέση, είσαι διπλά χαζός. Πρώτον, είσαι ανώριμος, άρα δεν θα πετύχει η σχέση. Δεύτερον, δεν θα ταιριάξεις και σχολείο και κοπέλα. Όλα αυτά σε περιμένουν μετά το σχολείο με ανοιχτές αγκάλες πίστεψέ με, ακόμα κι αν είσαι κακάσχημος. Επιπλέον, χρειάζεσαι χώρο απομόνωσης για το διάβασμά σου. Τα ρεπορτάζ στο δελτίο του Alpha, "αριστούχος πέρασε στην ιατρική διαβάζοντας στην κουζίνα με τα τέσσερα αδέλφια του" είναι στημένα ή απίθανα. Θέλεις χώρο διαμορφωμένο στον στόχο σου και μόνο για σένα. Αν έχεις υπόγειο που μπορεί να διαμορφωθεί, έχεις μπει Νομική εύκολα. Ο χώρος πρέπει να έχει τα βασικά μόνο, γραφείο, βιβλιοθήκη, καρέκλα, ίσως κρεβάτι. Εμπνέει πολύ να κοιμάσαι στον ίδιο χώρο που μόνο διαβάζεις, σε κρατάει διαρκώς προσηλωμένο και αφοσιωμένο.

Σχέσεις με γονείς και αδέρφια: Ίσως δοκιμαστούν οι σχέσεις με την οικογένειά σου αυτή την χρονιά. Ό,τι κι αν συμβαίνει, πάντα να θυμάσαι ότι όντως μιλάνε για το καλό σου, ακόμα κι όταν αυτό που λένε σηκώνει γιαούρτωμα, και σου προσφέρουν όσα μπορούν. Μην περιμένεις να σε καταλάβει κανείς πόσο κουράζεσαι και αγωνιάς, δείξε κατανόηση, μην τσακώνεσαι ποτέ, να είσαι ευθύς και ειλικρινής και να ζητάς από τους γονείς σου αυτό που χρειάζεσαι. Μίλα τους με αγάπη και πνεύμα συνεργασίας. Ξεκαθάρισε ότι δεν χρειάζεσαι κριτική, διαβεβαίωνέ τους ότι κάνεις αυτό που πρέπει και στέλνε τους να ρωτάνε συνεχώς καθηγητές για να νιώθουν χρήσιμοι. Οι περισσότεροι γονείς θέλουν απλά να νιώσουν ότι έχουν μερίδιο συμμετοχής στην επιτυχία σου και στους βαθμούς σου. Έχουν ξεχάσει ότι κι αυτοί μόνοι κατάφεραν ό,τι κατάφεραν. Μην στεναχωριέσαι αν καταπιεστείς. Να διαβάζεις συνεχώς για να βουλώνεις στόματα.

Συμμαθητές: Οι περισσότεροι περνάτε τα ίδια; Λάθος. Εσύ στοχεύεις στην κορυφή, άρα σίγουρα δεν περνάτε τα ίδια. Άλλοι θα σε θαυμάζουν και θα θέλουν να σου μοιάσουν που διαβάζεις πολύ και είσαι καλός, άλλοι θα θέλουν να σε φάνε γι' αυτό πρόσεχέ τους, ειδικά τις κότες (κορίτσια που στοχεύουν Νομική, Ιατρική). Αν έχεις βρει μυστικά για το διάβασμά σου που σε κάνουν τέλειο μαθητή, μην τα μοιραστείς με οποιονδήποτε. Αν θες πολύ να γίνεις ο καλύτερος, περίμενε να τελειώσεις τις πανελλαδικές και μετά τα λες όλα. Να είσαι συνεργάσιμος με όσους νιώθεις να σε θαυμάζουν και να θέλουν το καλό σου. Είναι η χρονιά που θα καταλάβεις ποιος κολλητός σου σε αγαπάει πραγματικά. Θα δεις ότι οι φίλοι δεν φαίνονται στα δύσκολα, αλλά στις χαρές. Όποιος χαρεί με την χαρά σου στο τέλος, μην τον χάσεις, σε αγαπάει πραγματικά. Γενικά, έχε το νου σου. Η δίψα για επιτυχία θα δεις ότι κάνει τις γυναίκες αυτό που είναι...και τους άντρες κομπλεξικούς.

Διαγωνίσματα-έλεγχοι επίδοσης: Όπως και η πραγματική ζωή, έτσι και η πορεία προς τις Πανελλαδικές έχει τα πάνω και τα κάτω της. Αυτό εξαρτάται βέβαια μόνο από σένα. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, θα γράψεις άπειρα τεστ και διαγωνίσματα. Μην περιμένεις τον βαθμό. Πρέπει να κάνεις λάθη. Πολλά. Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να κάνει λάθη. Όσο πιο πολλά κάνεις τόσο πιο κοντά φτάνεις στον στόχο σου. Υπό έναν απαράβατο όρο. Ό,τι κάνεις μία φορά λάθος, δεν το ξανακάνεις ποτέ. Ο άριστος μαθητής έχει για κάθε μάθημα των Πανελλαδικών τετράδιο λαθών. Βλέπεις τα λάθη σου, τα γράφεις στο τετράδιο και πριν από κάθε διαγώνισμα τα βλέπεις ώστε να μην τα ξανακάνεις. Οι αποτυχίες είναι ο δρόμος προς την κορυφή. Μην τα βάλεις με τον εαυτό σου ποτέ. Να διορθώνεσαι. Τίποτα άλλο. Απαίτηση θα έχεις τον Μάιο. Τότε ναι, θα απαγορεύσεις στον εαυτό σου τα λάθη.

Πενθήμερη Εκδρομή:
Μπορεί να την περιμένεις από τη μέρα που πήγες Λύκειο. Μπορεί να έχεις ακούσει τις πιο φοβερές ιστορίες για καθηγητές και τα λοιπά... Μην τρελαίνεσαι. Είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Αν το σχολείο την προγραμματίσει για Άνοιξη, ο άριστος μαθητής δεν θα πάει. Θα μείνει Αθήνα να διαβάσει. Αν προγραμματιστεί για πριν τα Χριστούγεννα, τότε ναι, πηγαίνεις κι εσύ. Για την ιστορία, εγώ δεν πήγα, παρόλο που το σχολείο μου πήγε εφταήμερη στην Ιταλία και πριν τα Χριστούγεννα. Στην ιδέα ότι δεν θα διάβαζα εφτά μέρες γέμισα τύψεις, δεν το μετάνιωσα ποτέ, ειδικά για την Ιταλία. Για τους φίλους μου, επίσης δεν το μετάνιωσα, γιατί δεν θα έκανα τίποτα από αυτά που έκαναν εκείνοι στην εκδρομή (μπορεί να με λιντσάρουν γι' αυτό αλλά είναι αλήθεια). Είναι δική σου απόφαση. Πάντως μην είσαι από τους τύπους "δεν χάνω εγώ πενταήμερη". Θα δεις ότι είναι ο μεγαλύτερος ο ντόρος παρά η αξία της εκδρομής. Ειδικά, σήμερα, που δεν χρειάζεστε την πενταήμερη οι δεκαεφτάχρονοι για να κάνετε το πολυαναμενόμενο...

Διατροφή-Γυμναστική: Το αν θα τρως 5 ή κανένα γεύματα τη μέρα από σένα εξαρτάται. Το σωστό είναι να μην κάνεις άστατη διατροφή. Να ξέρεις πότε τρως και πόσο. Μην βγάζεις την πίεση στο φαγητό γιατί θα γίνεις σαν μπάλα του μπάσκετ. Η καθιστική ζωή έχει συνέπειες. Βέβαια, εξαρτάται από τον οργανισμό. Δεν πειράζει να μην έχεις 6-pack στους κοιλιακούς μέχρι το καλοκαίρι. Διορθώνεται. Παίζε λίγο μπάλα μία φορά την εβδομάδα κι όλα καλά. Αν δεν αντέχεις τον καφέ, πίνε τσάι. Χρειάζεσαι κάτι από τα δύο για το διάβασμα. Να μην κάνεις καμία κραιπάλη αυτό τον χειμώνα. Σεμνά και ταπεινά. Στον στόχο. Φρόντιζε να υπάρχουν μέρες μες στην εβδομάδα που τρως όμως δύο ή τρία φαγητά αγαπημένα σου. Όλα παίζουν ρόλο στην καλή ψυχολογία.

Όλα αυτά, ασφαλώς, προκαλούν έκπληξη, σίγουρα σκέφτεσαι ότι είναι υπερβολές. Εγώ θα σου πω μία αλήθεια: όσους ακούς μετά τις πανελλαδικές, τους αριστούχους, να λένε "πέρασα Νομική ή Ιατρική με τρεις ώρες διάβασμα καθημερινά", απλά αγνόησέ τους. Είναι ψεύτες και αλαζόνες. Η πικρή αλήθεια είναι ότι αν δεν γίνεις τέρας διαβάζοντας άπειρες ώρες, με σύστημα, πολύ κούραση και στερήσεις δεν πας πουθενά. Χρειάζεται αυτοπεποίθηση, αφοσίωση στον στόχο, κόπος, πρόγραμμα, θυσίες πολλές αλλά πάνω από όλα να είσαι σεμνός. Να μην λες δημόσια πουθενά τον στόχο σου, να μην κομπάζεις ότι θα τα καταφέρεις. Να είσαι μετρημένος και προσγειωμένος. Δώσε στον εαυτό σου ένα 50-50 να πετύχει και να αποτύχει. Φτάσε τον οργανισμό σου στα άκρα και θα ανταμειφθείς.

Η χρονιά αυτή είναι η μισή σου ζωή. Μπορεί και όχι. Να γίνεις ένα ακόμα παράδειγμα ανθρώπου που απέτυχε στις Πανελλαδικές αλλά τα κατάφερε στην πραγματική ζωή. Αποφάσισε εσύ πού έχεις περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις.


(Το κείμενο εστάλη σε προσωπικό φίλο εν όψει της δύσκολης χρονιάς που θα διανύσει. Δημοσιεύεται, ώστε να βοηθήσει ενδεχομένως και άλλους).

frustra sed prudenter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου