Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Η δημοσιογραφία είναι πάντα αντιπολίτευση

Οι κυβερνήσεις της κρίσης, με αποκορύφωμα τις συγκυβερνήσεις των δύο τελευταίων χρόνων, είναι οι χειρότερες που έχει γνωρίσει η χώρα στην πρόσφατη ιστορία της.

Όχι μόνο λόγω της οικονομικής πολιτικής τους, η οποία καταδίκασε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας στην ανέχεια. Αλλά πάνω από όλα εξαιτίας της περιφρόνησής τους για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία ότι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά πρέπει να φύγει. (Κανονικά, μάλιστα, όχι μόνο να φύγει, αλλά και να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη.) Πρέπει να εξαφανιστεί όλος αυτός ο εσμός ακροδεξιών, εθνοκάπηλων, διαπλεκόμενων δήθεν εκσυγχρονιστών, κολαούζων της μαφιόζικης επιχειρηματικότητας, που τάχατες παλεύουν για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας.

Η θέση αυτή, που το UNFOLLOW τη στηρίζει με πλήθος ρεπορτάζ και αναλύσεων από το πρώτο του τεύχος, εμφανίζεται από τους κυβερνητικούς δημοσιολογούντες ως ταυτόσημη με ολοκληρωτική υποστήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ. Από μια άποψη, είναι αναπόφευκτο: η πόλωση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία οι ψηφοφόροι υποχρεούνται να διαλέγουν από μετρημένα κουκιά σημαίνει πως η πτώση του Α. Σαμαρά αποτελεί αναπόφευκτο όφελος για τον Α. Τσίπρα.

Από μια άλλη άποψη, όμως, είναι μια προσπάθεια να μας παγιδεύσουν, να αδυνατίσουν την τεκμηριωμένη κριτική μας προς την κυβέρνηση, λέγοντας πως ό,τι υποστηρίζουμε εκπορεύεται από μια υποτιθέμενη κομματική συμπάθεια.

Ας λένε ό,τι θέλουν. Καμία κομματική συμπάθεια δεν ευθύνεται που επισημαίνουμε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα βασανιστήρια που έφεραν σε μια δημοκρατική κοινωνία· τους άνεργους, τους ανασφάλιστους, τους άστεγους και τις αυτοκτονίες για τις οποίες ευθύνονται· το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου που πασχίζουν να ολοκληρώσουν άρον άρον προτού συρθούν σε εκλογές. Αυτά τα επισημαίνουμε επειδή είναι αλήθεια.

Και αυτή ας είναι μια υπόσχεση προς όσους στην Αριστερά έχουν ήδη αρχίσει να επιδεικνύουν δυσανεξία στην κριτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει κυβέρνηση. Αλλά η δημοσιογραφία είναι πάντα αντιπολίτευση.

Unfollow

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου