Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Δημοσιογραφία υπό παρακολούθηση

Εδώ κι αρκετό καιρό, για την ακρίβεια μετά τις εκλογές, είναι φανερό μυστικό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με χυδαία μεθοδικότητα και απροκάλυπτο θράσος επιδίδεται σε μια τιτάνια προσπάθεια να κάνει τη δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ "ιδιωτικό μαγαζάκι" της. Αλλάζοντας αρχικά τη Διοίκηση της ΕΡΤ προσπαθεί συστηματικά να διώξει κάθε εργαζόμενο δημοσιογράφο ή παρουσιαστή που δεν είναι διατεθειμένος να υπηρετήσει την κυβέρνηση. Η ΝΔ θέλει ό,τι θα ήθελε κάθε κόμμα εξουσίας, να πάρει δηλαδή με το μέρος της την κρατική τηλεόραση τοποθετώντας "ενσωματωμένους" δημοσιογράφους σε κρίσιμες θέσεις.

Μετά το τελευταίο χτύπημα που δέχτηκε η δημοσιογραφία (η κανονική, όχι η δημοσιογραφία του Mega) με τη δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη για τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, η δημοσιογραφία διώκεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες. Ο "ενσωματωμένος" διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης της ΕΡΤ, Αιμίλιος Λιάτσος, αποφάσισε να απομακρύνει από την πρωινή ζώνη το δίδυμο Αρβανίτη-Κατσίμη που δεν έλεγε να συμμορφωθεί με τις κυβερνητικές επιταγές.

Θυμίζουμε ότι η εκπομπή των δύο δημοσιογράφων ήδη από τον Σεπτέμβριο βρέθηκε στο στόχαστρο της τριτοκομματικής κυβέρνησης, αφού αιφνιδίως μειώθηκε από τέσσερις σε δύο ώρες (6.00-8.00 το πρωί) παρά τα υψηλά ποσοστά τηλεθέασης.

Ποιά ήταν η αφορμή και "κόπηκαν" οι δύο δημοσιογράφοι από την πρωινή ζώνη; Μια απλή αναφορά των δύο δημοσιογράφων-παρουσιαστών στα αποτελέσματα ιατροδικαστικών εξετάσεων που επιβεβαιώνουν δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian» περί κακοποίησης στη ΓΑΔΑ αντιφασιστών διαδηλωτών στην μοτοπορεία της 30ής Σεπτεμβρίου, αλλά και ένα σχόλιο για τη στάση του κ. Δένδια.

Ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει στη Βουλή πως θα έκανε μήνυση στην "Guardian" για τα δημοσιεύματα που ήθελαν 15 συλληφθέντες θύματα βασανιστηρίων στη ΓΑΔΑ και είχε πει "θα περιμένω τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έρευνας πρώτα, τα οποία θα είναι αρνητικά".

Όμως αυτά τον διέψευσαν, καθώς ο έβδομος τακτικός ανακριτής, κ. Πρωτονοτάριος, που χειρίστηκε την υπόθεση, διαπιστώνει εγκληματικές πράξεις αστυνομικών σε βάρος των 15 συλληφθέντων και ζητά την ποινική δίωξη των αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ για κακούργημα.

Πάνω σε αυτά, ο Κώστας Αρβανίτης αναρωτήθηκε αν θα κάνει μήνυση τελικά ο Κ. Δένδιας. Η Μαριλένα Κατσίμη του απάντησε πως "τα ιατροδικαστικά αποτελέσματα έδειξαν ότι πρόκειται για κακούργημα" και ο συνεργάτης της  τη ρώτησε εκ νέου αν θα παραιτηθεί τώρα ο κ. Δένδιας. Εκείνη του απάντησε ότι δεν ξέρει και ότι είναι περίεργο που δήλωσε εκ των προτέρων ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ότι τα πορίσματα θα είναι αρνητικά. Οι ουσιαστικοί λόγοι απομάκρυνσης των δύο δημοσιογράφων από την πρωινή ενημέρωση είναι κάπως έτσι προφανείς. 

Στην ΕΡΤ υπήρξαν βέβαια κι άλλα παρόμοια κρούσματα. Πρώτο κρούσμα η αποπομπή της Έλλης Στάη από το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ για περίπου δέκα ημέρες. Ακολούθησε η λογοκρισία της σκηνής του γνωστού gay φιλιού στη βρετανική σειρά «Downton Abbey». Στην ΕΡΤ3 "κόπηκε", επίσης, ο δημοσιογράφος που είχε αναλάβει το ρεπορτάζ στη Θεσσαλονίκη κατά το τριήμερο των εκδηλώσεων, επειδή μετέδωσε τις αποδοκιμασίες των πολιτών κατά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έξω από τον ναό του Αγίου Δημητρίου. Η αποπομπή του διδύμου Αρβανίτη-Κατσίμη ήταν το τελευταίο κρούσμα.

Η υπόθεση μας αφορά όλους μας. Η Κυβέρνηση προβαίνει σε τακτικές που θυμίζουν κράτος υπό καθεστώς δικτατορίας, καθώς πρακτικές φίμωσης του Τύπου (Βαξεβάνης) και της τηλεόρασης (ΕΡΤ) σε τέτοιες περιόδους ανθούν μόνο. Σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή παρελάσεων υπό τη συνοδεία του Στρατού, νομίζω ότι οι "ευσεβείς πόθοι" του Σαμαρά άρχισαν να αποκαλύπτονται και οι μάσκες των κυβερνητικών στελεχών άρχισαν να πέφτουν. Τελικά, ο Σαμαράς μόνο "τη δική του κουκούλα κατέβασε"... Και το "θα ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας" είναι πραφανώς η παρουσία στρατού στους δρόμους όπως άλλοτε...

Η κυβέρνηση έχει ανοίξει πάρα πολλά μέτωπα και δείχνει σημάδια πανικού. Αλλεπάλληλοι λάθος χειρισμοί των καταστάσεων, όλα τα στελέχη της εκτίθενται διαδοχικά, ήδη βουλευτές των κομμάτων εξουσίας ετοιμάζονται να καταψηφίσουν το Μνημόνιο 3, άρα πάμε για νέα κόμματα τύπου "Ανεξάρτητοι Έλληνες".

Το χυδαιότερο απ' όλα, ωστόσο, είναι πως η δημοσιογραφία διώκεται. Πολύ περισσότερο διώκεται η αλήθεια. Την ίδια ώρα ψηφίζονται νέα μέτρα και ετοιμάζονται νέα αδικαιολόγητα βάρη για τους πολίτες. Για πόσο νομίζουν ότι θα μπορούν να μετατρέπουν την κρατική τηλεόραση σε "μαγαζάκι" τους, όπου αφεντικό θα' ναι η ΝΔ; Μήπως θα αλλάξουν και το λογότυπο της ΕΡΤ για να λέει σε μια λεζάντα κάτω από τα μεγάλα γράμματα "πιστέψτε στο μνημόνιο";

Η δημοσιογραφία και τα μέσα ενημέρωσης φαίνεται πως μπήκαν για τα καλά στο στόχαστρο της Κυβέρνησης. Αν καταφέρουν να κάνουν και τη δημόσια τηλεόραση γραφείο Τύπου των κομμάτων τους είμαστε χαμένοι. Έχοντας στο πλευρό τους όλη την ιδιωτική τηλεόραση θα είναι μακάβριο να ακούμε από παντού ότι "οι θυσίες μας θα πιάσουν τόπο".

Το συμπέρασμα είναι πως έχουμε μία Κυβέρνηση που καθημερινά παραβιάζει κάθε αρχή νομιμότητας, παραβιάζει με χυδαίο τρόπο ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, παραβιάζει το Σύνταγμα βάσει της πολιτικής ρήσης του 21ου αιώνα στην Ελλάδα (αρχή που έχει γίνει άλλοθι για τις μεγαλύτερες παρανομίες) "το νόμιμο είναι και ηθικό". Η δημοσιογραφία διώκεται, τα εγκλήματα συγκαλύπτονται, η αλήθεια είναι δικαίωμα και προνόμιο όλων. Η αντίστροφη μέτρηση προφανώς έχει αρχίσει...


Κακόφημος 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου