Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Η πρόβα απέτυχε, ο πρωταγωνιστής άλλαξε

Η Αριστερά στην εξουσία...
Η κυβέρνηση, ασφαλώς, έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και παρέτεινε για λίγους μήνες την θητεία της. Η κίνηση αυτή ήταν μία πρόβα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές Μαρτίου, για να διαπιστώσει ο Σαμαράς αν υπάρχουν οι 180 βουλευτές που απαιτείται από το Σύνταγμα για την εκλογή του.

Το αποτέλεσμα ήταν 155 βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση καθώς όλοι οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν ξέφυγαν από το μαντρί του Σαμαρά και του Βενιζέλου (όπως δήλωσε ο Γιακουμάτος), το οποίο μεγάλωσε κατά έναν βουλευτή μετά την ενσωμάτωση του Νικήτα Κακλαμάνη στη ΝΔ.

Η ενέργεια αυτή φανερώνει τις απέλπιδες προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για να διατηρήσει με το "έτσι θέλω" τα ηνία της χώρας, αφού στράφηκε στον "ανεξάρτητο" πρώην βουλευτή της, ο οποίος διαλαλούσε ότι δεν θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αν δεν αλλάξει πολιτική. Βασικός στόχος, όμως, ήταν και η συσπείρωση των κυβερνητικών βουλευτών. Στο εσωτερικό της όλο και περισσότερες φωνές στρέφονται κατά του Σαμαρά και την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί υποτασσόμενος στην Μέρκελ, την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη βλέπει πλέον ότι η τακτική της Καγκελαρίου της Γερμανίας δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο στην φτωχοποίηση των λαών. Οι φωνές αυτές έμειναν απλώς φωνές και δεν μεταφράστηκαν σε απόρριψη της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, έδειξαν όμως ότι η παρουσία του Σαμαρά ως πρωθυπουργού δεν είναι πλέον αποδεκτή.

Ο Βενιζέλος, από την άλλη πλευρά, προσπάθησε να ενώσει το διαλυμένο κόμμα του ΠΑΣΟΚ και να κρατηθεί και αυτός για λίγο ακόμα στην ηγεσία του. Οι 180 βουλευτές δεν θα βρεθούν για την εκλογή του ΠτΔ, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα καταψηφίσουν κάθε υποψήφιο συγκεντρώνοντας αριθμό βουλευτών μεγαλύτερο από τους 120 που απαιτείται για το μπλοκάρισμα της ανάδειξης του. Οι 155 βουλευτές, όμως, που χάρησαν λίγη ζωή ακόμη στην κυβέρνηση, ήταν αρκετοί για να την βοηθήσουν να περάσει και τα τελευταία σκληρά, αντιλαικά μέτρα που απαιτεί η Τρόικα πριν τις εκλογές, οι οποίες θα σημάνουν και το τέλος της συγκυβέρνησης αυτής.

Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα προκύψει από τις εκλογές θα παραλάβει καμμένη γη και θα κληθεί να ξαναδώσει ζωντάνια και ελπίδα στον λαό. Θα πρέπει να διαψεύσει τους αντιπάλους του και να φανεί υπεύθυνο κόμμα απέναντι στον λαό. Εξάλλου, οι απαιτήσεις των δανειστών με σκοπό να λάβει η χώρα τα 7δις, αφορούν τις ομαδικές απολύσεις, το δικαίωμα της ανταπεργίας, το ασφαλιστικό που θα πλήξουν για ακόμη μία φορά τον λαό.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να έχει μια προληπτική στήριξη από το ΔΝΤ και στην ουσία "άδειασε" την κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι τα μνημόνια τελείωσαν. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση αναλώθηκε στο να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, προφανώς γνωρίζοντας ότι σε λίγο καιρό θα αναστραφούν οι ρόλοι. Δεν παρουσίασε τίποτα άλλο από τα "επιτεύγματά" της που οδήγησαν την χώρα σε αυτή την άθλια κατάσταση με την ανεργία και την φτώχεια σε εξωπραγματικούς αριθμούς, την ώρα που ευνοούσε ιδιοκτήτες καναλιών, εφημερίδων και μεγαλοεπιχειρηματίες. Παρουσίαζε υπερήφανη μόνο νούμερα που ανθούσαν στις πλάτες του μισθωτού, του συνταξιούχου και κάθε ανέργου σαν υπολογιστής που τον ενδιαφέρουν μόνο οι αλγόριθμοι.

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ διανύουν τους τελευταίους μήνες στην εξουσία και με ψίχουλα που μοιράζουν με τον νέο προυπολογισμό ευελπιστούν να κερδίσουν ψηφοφόρους. Ο χρόνος τους τελείωσε, η πολιτική τους απέτυχε και η χώρα μπορεί και χωρίς αυτούς.

Οιωνός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου