Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Στο συμπέρασμα ότι η Ε.Ε. τις περισσότερες φορές λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά, καταλήγει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας «NRC Handelsblad», Καρολίν ντε Γκρούτερ.

Τον Μάιο του 2013 οι «Times of Malta» δημοσίευσαν άρθρο του Μαλτέζου υπουργού Οικονομικών Εντουαρντ Σικλούνα, με τίτλο «Κύπρος, ένα μάθημα ζωής». Οποιος θέλει να καταλάβει γιατί χώρες σαν τη Γερμανία και την Αυστρία απειλούν να θέσουν εκτός Σένγκεν την Ελλάδα, πρέπει να διαβάσει αυτό το άρθρο.

Για τον Σικλούνα, η ταπείνωση που υπέστη ο Κύπριος ομόλογός του ήταν ένα αξέχαστο μάθημα για όλες τις μικρές ευρωπαϊκές χώρες.

Ουσιαστικά, το μήνυμα που στέλνουν οι ισχυροί της Ε.Ε. είναι «φρόντισε να έχεις τακτοποιήσει τα του οίκου σου διότι εάν τα πράγματα πάνε στραβά, σου επιφυλάσσεται σκληρότερη μεταχείριση απ’ ό,τι εάν ήσουν μια μεγάλη χώρα».

Η Κύπρος επέτρεψε στους πλούσιους Ρώσους και σε άλλους να ξεπλένουν μαύρο χρήμα μέσω των τραπεζών της. Βεβαίως η Κύπρος δεν ήταν η μοναδική χώρα που υπέπιπτε σε φορολογικά παραπτώματα.

Το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Μάλτα έκαναν το ίδιο. Η διαφορά τους ήταν πως οι τελευταίες είχαν συμμάχους. Η Κύπρος είχε μόνο την Ελλάδα. Οταν χρειάστηκε να δανειστεί χρήματα από την Ε.Ε., ζήτησε μόνο 10 δισ. ευρώ. Τα λεφτά ήταν λίγα, αλλά η Ε.Ε. ήθελε να αποδείξει στη Wall Street πως μπορεί να βάλει σε τάξη τις «υποθέσεις» της. Εκείνη τη νύχτα ο Σικλούνα ήταν μπροστά όταν η Κύπρος, έχοντας το πιστόλι στον κρόταφo, υποχρεώθηκε να δεχτεί τα πάντα.

Η «σύσκεψη» διήρκεσε περίπου δέκα ώρες μέχρι το σώμα και η ψυχή του Κύπριου ομολόγου του να εξαντληθούν τόσο που συμφώνησε σε όλα: Η τρόικα είχε νικήσει!

Τώρα είναι η σειρά της Ελλάδας. Η Αυστριακή υπουργός θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από τη Σένγκεν.

Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ζώνης δεν γνωρίζουν πώς να τιθασεύσουν την κρίση, ενώ ταυτόχρονα αισθάνονται την καυτή ανάσα της Ακροδεξιάς πίσω τους. Αντί να αναζητήσουν βιώσιμες λύσεις, προσπαθούν να μεταθέσουν το πρόβλημα στους γείτονές τους.

Η Σουηδία επιβαρύνει τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες της Δανίας με υπέρογκους ελέγχους των συνόρων, ενώ η Γερμανία στέλνει διαρκώς περισσότερους μετανάστες πίσω στην Αυστρία. Η Ελλάδα, διατρέχει τον κίνδυνο να μετατραπεί σε ένα «υπαίθριο στρατόπεδο», σε ένα «κοιμητήριο ψυχών», όπως είπε και ο κ. Μουζάλας.

Κατά μήκος των «high tech» εξωτερικών συνόρων της Φινλανδίας, που τόσο έχουν επαινεθεί, μπορεί κανείς σε μια απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων να πηδήξει απέναντι χωρίς κανείς να τον πάρει χαμπάρι.

Οι Ρώσοι, όμως, δεν επιτρέπουν σε κανέναν να περάσει. Οι Ελληνες δεν έχουν αυτή την τύχη, κι όμως βοηθούν τους πρόσφυγες, με μεγαλύτερη μάλιστα συμπόνοια απ’ ό,τι πολλοί Δανοί ή Ολλανδοί.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου