Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Θυμίζει ομάδα...

Όλος ο κόσμος συμφωνεί ότι στη σύνθεση του ΟΣΦΠ τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια δεν υπάρχουν παίχτες σαν τον Τζιοβάνι, τον Ριβάλντο ή τον Καρεμπέ. Επίσης, συμφωνούμε όλοι πως η φαντασία δεν είναι το προσόν αυτής της ομάδας. Το προσόν αυτής της ομάδας ακούει στο όνομα Ερνέστο Βαλβέρδε.

Προσωπικά πιστεύω ότι τέτοιο προπονητή ο Ολυμπιακός είχε να δει από την πρώτη θητεία του Ντούσαν Μπάγιεβιτς στον πάγκο του. Ο Βάσκος τεχνικός καταφέρνει να παίρνει το 100% των δυνατοτήτων των παιχτών του. Η διαχείρηση του ρόστερ ειναι ιδανική (με τα όποια λάθη να είναι φυσικά αναπόφευκτα) και αυτό αποδεικνύεται από τον τρόπο που αγωνίζεται κάθε ποδοσφαιριστής όταν αυτό του ζητηθεί.

Το περιστατικό στο Λονδίνο με τον εκνευρισμό του Μιραλάς,τις προηγούμενες χρονιές θα είχε δημιουργήσει τριγμούς στο κλίμα των αποδυτηρίων. Τώρα πέρασε αναίμακτα, όχι εξαιτίας της διοίκησης,αλλά του ίδιου του Βαλβερδε. Η ''ωρολογιακή βόμβα'' Ράφικ Τζεμπούρ δεν λέει να σκάσει ακόμα, με τους δημοσιογράφους που μόνο στοιχήματα δεν έβαζαν για το χρόνο που θα αντέξει να έχουν απλά σωπάσει..

Επειδή είχα παρακολουθήσει την εκπληκτική πορεία της Εσπανιόλ μέχρι τον τελικό του UEFA το 2007 (με προπονητή το Βαλβέρδε) μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ο φετινός Ολυμπιακός έχει αρκετά στοιχεία από αυτή την ομάδα. Με καλό κέντρο άμυνας, Ιμπαγάσα σε ρόλο Ντε Λα Πένια και Τζεμπούρ σε ρόλο Παντιάνι. Είναι η απόλυτη διαπίστωση του κανόνα ότι οι μεγάλοι προπονητές χρησιμοποιούν στην καριέρα τους το πολύ δύο συστήματα. Ο Ερνέστο μέχρι στιγμής ψηφίζει φανατικά 4-2-3-1 με κάποιες παραλλαγές, αναλόγως τον αντίπαλο και τα ατού που διαθέτει. Και αν ο ΟΣΦΠ υστερεί λίγο στα ακραία χαφ, είναι σίγουρο ότι ο Βάσκος το ξέρει και θα βρει την άκρη.

Πάντως για να μην αδικούμε, θα έλεγα πως η πάσα-Μαραντόνα του Γέστε στο χθεσινό παιχνίδι με τη Μαρσέιγ ήταν μια ουσιαστική πινελιά στον άδειο από φαντασία πίνακα που στενοχώρει στους καλομαθημένους Ολυμπιακούς τα τελευταία χρόνια. Έπρεπε όμως εκ των πραγμάτων να μείνει η φαντασία λίγο στην άκρη για να δούμε πειστικές εμφανίσεις από τον ΟΣΦΠ στις ευρωπαικές διοργανώσεις. Και πειστικές δεν είναι μόνο οι νίκες. Είναι και η φιλοσοφία της ομάδας που είναι φανερό ότι έχει αλλάξει. Έχει αλλάξει ακόμα και στους οπαδούς, κι ας μην το έχουν καταλάβει καλά καλά ούτε οι ίδιοι.. Και μάλλον και αυτό είναι έργο Βαλβέρδε.

Bek.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου