Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Ενα βήμα πριν από τον εμφύλιο η Συρία

Το ανατριχιαστικό θέαμα του βίαιου τέλους του συνταγματάρχη Καντάφι, αντί να ενθαρρύνει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ να εξετάσει με μεγαλύτερη θέρμη την προοπτική της παραίτησής του, τον ώθησε στην εντατικοποίηση των ύστατών του προσπαθειών να καταπνίξει την εξέγερση.

 Την ώρα, πάντως, που το Παρίσι ξεκινούσε τις διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη του Αραβικού Συνδέσμου για μια επί της ουσίας χαμηλής κλίμακας στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ έκανε λόγο περί δημιουργίας «ανθρωπιστικών διαδρόμων», και ενώ τα χτυπήματα του φίλα προσκείμενου στην αντιπολίτευση Ελεύθερου Συριακού Στρατού γίνονταν όλο και πιο τολμηρά, το καθεστώς αναδιπλωνόταν. Το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγες μόλις ώρες πριν από την έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωνε πως αποδέχεται άνευ προϋποθέσεων την πρόταση του διεθνoύς οργανισμού για την αποστολή παρατηρητών στη χώρα.

Ολες οι ενδείξεις πάντως συνηγορούν ότι η Συρία βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον εμφύλιο πόλεμο: η ροή των λαθραίων όπλων από τον Λίβανο και την Ιορδανία αυξάνεται καθημερινά, όπως και ο αριθμός των λιποτακτών που εντάσσονται στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι ο Σύρος ηγέτης θα δώσει μάχη μέχρις εσχάτων στηρίζοντας τις αμυδρές του ελπίδες για επιβίωση στους φόβους των γειτονικών κρατών ότι η εξέγερση θα εξελιχθεί σε περίπλοκη θρησκευτική διαμάχη και ότι ούτε οι δυτικές δυνάμεις ούτε τα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου προτίθενται να επέμβουν στρατιωτικά. Οι Αραβες ηγέτες και οι επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης κινούνται παρασκηνιακά για τη δημιουργία μιας «Ομάδας Επαφής» στα πρότυπα της Λιβύης, της οποίας θα ηγούνται η Βρετανία και η Γαλλία. Στόχος αυτής της ομάδας θα είναι να προετοιμάσει και πάλι το έδαφος για την ομαλή μετάβαση της εξουσίας μετά την κατάρρευση του καθεστώτος.

Καθώς ο πρόεδρος Ασαντ θα εντείνει τις προσπάθειες καταστολής, χρησιμοποιώντας ενδεχομένως και την πολεμική του αεροπορία, το πιθανότερο σενάριο θέλει τους Αραβες ηγέτες να ανάβουν το πράσινο φως για τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία και την Ιορδανία.

Ο πρόεδρος Ασαντ, βέβαια, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την εξουσία. «Ο αγώνας θα συνεχιστεί και η Συρία δεν θα σκύψει το κεφάλι», δήλωσε την περασμένη Κυριακή στους «Τάιμς» του Λονδίνου. Οι περισσότεροι στρατιωτικοί αναλυτές, πάντως, σημειώνουν ότι ο πρόεδρος Ασαντ μπορεί να υπολογίζει στην αφοσίωση δύο μόλις μονάδων του συριακού στρατού οι οποίες απαρτίζονται σχεδόν αποκλειστικά από Αλεβίτες – και άρα είναι αδύνατον να συνεχίσει τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις με την ίδια ένταση δίχως να προκληθούν ρήγματα στις ένοπλες δυνάμεις.

Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου