Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Βρετανία: Τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που πέρασε

Γενάρης

9 O μυστικός αστυνομικός Mark Kennedy, ο οποίος είχε εισχωρήσει στις τάξεις της οικολογικής οργάνωσης Earth First με σκοπό να αποσπά πληροφορίες, δηλώνει μετανιωμένος για το ότι πρόδωσε τόσους ανθρώπους στο πράσινο κίνημα.

http://www.guardian.co.uk/environment/2011/jan/10/mark-kennedy-undercover-cop-activist

13 Οι Nick Clegg και David Cameron υποβαθμίζουν την εκλογική νίκη των Εργατικών στις αναπληρωματικές βουλευτικές εκλογές που έλαβαν χώρα στο Oldham.

http://www.guardian.co.uk/politics/2011/jan/14/oldham-byelection-nick-clegg-labour-victory

16 Στον κατάμεστο καθεδρικό ναό του Westminster τρεις πρώην επίσκοποι της αγγλικανικής εκκλησίας χειροτονούνται ιερείς της καθολικής ιστορίας σε μια τελετή ιστορικής σημασίας για τον χριστιανισμό στην Βρετανία.

http://www.guardian.co.uk/world/2011/jan/15/anglican-bishops-ordained-catholic-priests

18 Ένας δικαστής στο Bristol κρίνει ως παράνομη την απόφαση δύο ξενοδόχων, οι οποίοι δηλώνουν ευσεβείς χριστιανοί, να μην παραχωρήσουν ένα διπλό δωμάτιο σε ζευγάρι ομοφυλοφίλων.

http://www.guardian.co.uk/world/2011/jan/18/gay-couple-win-case-hoteliers

20 Ο Alan Johnson, σκιώδης υπουργός οικονομικών και σημαντικό στέλεχος του κόμματος των Εργατικών, παραιτείται από τη θέση του τόσο λόγω της κατάρρευσης του γάμου όσο και λόγω της δυσαρέσκειας του για την οικονομική πολιτική του κόμματος.

http://www.guardian.co.uk/politics/2011/jan/20/alan-johnson-quits-labour-balls

21 Στις 21 Ιανουαρίου ο Andy Coulson παραιτείται από τη θέση του σύμβουλου επικοινωνίας της Downing Street λόγω των ισχυρισμών ότι οι τηλεφωνικές υποκλοπές ήταν μια διαδεδομένη τακτική την περίοδο που ήταν διευθυντής στην εφημερίδα News of the World.

http://www.guardian.co.uk/media/2011/jan/21/andy-coulson-resigns-david-cameron

25 Ο επί πολλά χρόνια σχολιαστής ποδοσφαιρικών αγώνων της Premier League, Andy Gray, πληρώνει τα σεξιστικά σχόλια για τη βοηθό διαιτητή Sian Massey στον αγώνα Wolves-Liverpool με την απόλυση του από το Sky Sports.

http://www.guardian.co.uk/football/2011/jan/25/andy-gray-sacked-sky


30 Ο Σκωτσέζος τενίστας, Andy Murray ηττάται στον τελικό του Αυστραλιανού Open από τον Novak Djokovic, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος Βρετανός άνδρας που κερδίζει τίτλο grand slam μετά από 75 χρόνια.

http://www.guardian.co.uk/sport/2011/jan/30/andy-murray-australian-open


Φλεβάρης

2 O Ruper Murdoch παρουσιάζει το νέο του επιχειρηματικό εγχείρημα- την Daily. Πρόκειται για την πρώτη ψηφιακή εφημερίδα-εφαρμογή ειδικά σχεδιασμένη για το iPad.

5 Την ίδια μέρα που 3.000 υποστηρικτές του ακροδεξιού μορφώματος, EDL παρελαύνουν στο Luton φωνάζοντας αντι-ισλαμικά συνθήματα ο David Cameron δηλώνει πως το πολυπολιτισμικό μοντέλο έχει αποτύχει στην Βρετανία.

http://www.guardian.co.uk/politics/2011/feb/05/david-cameron-speech-criticised-edl

8 Η ρωσική κυβέρνηση απελαύνει τον ανταποκριτή της Guardian στη Μόσχα ύστερα από δημοσιεύματα του στα οποία αναφερόταν σε απόρρητα διπλωματικά έγγραφα Wikileaks για τη Ρωσία. Τα αμερικανικά έγγραφα έκαναν λόγο για σχέσεις του Πούτιν με τη μαφία.

http://www.guardian.co.uk/media/2011/feb/07/guardian-moscow-correspondent-expelled-from-russia

13 Η κυβέρνηση εξετάζει ενδεχόμενη αλλαγή του νόμου έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα τέλεσης γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών και σε εκκλησιαστικούς χώρους. Τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια στη Βρετανία κατοχυρώνονται συνταγματικά και αποκτούν δικαιώματα με το σύμφωνο κοινής συμβίωσης.

http://www.guardian.co.uk/uk/2011/feb/13/civil-partnerships-churches-mosques

17 Οι Συντηρητικοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχέδιο πώλησης περίπου του 50% των δασών που διαχειρίζεται το Δημόσιο σε ιδιώτες με σκοπό να μειωθεί το έλλειμμα. Ο David Cameron κατέφυγε σε στροφή 180 μοιρών όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση του δασικού πλούτου της Βρετανίας λόγω της λαικής κατακραυγής.

http://www.guardian.co.uk/environment/2011/feb/16/forests-sell-off-cameron-uturn

19 H τράπεζα Barclays παραδέχεται ότι πλήρωσε μόλις 113 εκατομμύρια λίρες όσον αφορά τον φόρο νομικών προσώπων το 2009- ποσό το οποίο αντιπροσώπευε μόλις το 1% των κερδών της για το εν λόγω έτος.

http://www.guardian.co.uk/business/2011/feb/18/barclays-bank-113m-corporation-tax


Μάρτιος

13 H Barclays ανακοινώνει πως μόλις πέντε τραπεζίτες μοιράστηκαν τα bonus των 110 εκατομμυρίων λιρών ενώ δύο εξ’ αυτών ‘’αποταμίευσαν’’ περισσότερα χρήματα και από τον εκτελεστικό διευθυντή του τραπεζικού ομίλου, Bob Diamond.

http://www.guardian.co.uk/business/2011/mar/07/barclays-hands-five-bankers-110m

15 Με την έναρξη των ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου να απέχει 500 ημέρες 6.6 εκατομμύρια εισιτήρια βγαίνουν στην αγορά.

http://www.guardian.co.uk/sport/london-2012-olympics-blog/2011/mar/15/welcome-london-2012-olympics-blog

26 Στις 26 Μαρτίου περισσότεροι από 250,000 άνθρωποι έδωσαν το παρόν στο Hyde Park, διαδηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ενάντια στις περικοπές της κυβέρνησης συνασπισμού.

http://www.guardian.co.uk/world/video/2011/mar/27/tuc-protests-march-for-the-alternative-london

29 Το Jaywick στο Essex ανακηρύσσεται η πιο στερημένη περιοχή της Αγγλία σύμφωνα με επίσημη κυβερνητική έκθεση. Απέχοντας μόλις 60 μίλια από το Λονδίνο η μικρή παραθαλάσσια πόλη στο Essex είχε αποτελέσει παλαιότερα αγαπημένο προορισμό των Λονδρέζων παραθεριστών.

http://www.guardian.co.uk/society/video/2010/oct/07/jaywick-sands-housing


Απρίλιος

2 Ένας 25χρονος αστυνομικός έχασε τη ζωή του στο Omagh της Βορείου Ιρλανδίας όταν ανατινάχθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο του.
Ο θάνατος του νεαρού καθολικού αστυνομικού είχε ως αποτέλεσμα τον συνασπισμό των ενωτικών και των εθνικιστών κατά των αντιφρονούντων ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση του πολιτικού καθεστώτος.

8 Η News International Rupert Murdoch παραδέχεται για πρώτη φορά ότι οι τηλεφωνικές υποκλοπές ήταν πρακτική ευρέως διαδεδομένη στην εφημερίδα News of the World. Παράλληλα, η News of the World απολογείται δημόσια σε οκτώ θύματα τηλεφωνικών υποκλοπών, στα οποία περιλαμβάνεται η ηθοποιός Sienna Miller και η πρώην υπουργός πολιτισμού Tessa Jowell. Πρόκειται για μια παραδοχή που κόστισε εκατομμύρια λίρες στον δημοσιογραφικό κολοσσό, ο οποίος δεσμεύτηκε να αποζημιώσει 24 άτομα που είχανε ξεκινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον της εφημερίδας.

http://www.guardian.co.uk/media/2011/apr/08/phone-hacking-victims-apology-news

14 Σε εσωκομματική ομιλία στο Hampshire, λίγες μέρες πριν τις τοπικές εκλογές, ο David Cameron προειδοποιεί πως οι μετανάστες θα πρέπει να μαθαίνουν την αγγλική γλώσσα καθώς η απροθυμία ενσωμάτωσης τους έχει δημιουργήσει μια διασπασμένη Βρετανία. Παράλληλα, κατηγόρησε το κόμμα των Εργατικών επειδή συνέβαλλε με την πολιτική του στην ραγδαία αύξηση της μετανάστευσης την περίοδο που ήταν στην κυβέρνηση.

http://www.guardian.co.uk/politics/2011/apr/14/david-cameron-immigrants-learn-english


22 Οκτώ αστυνομικοί και αρκετοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν στο Bristol, όταν αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο σε χώρο υπό κατάληψη από άτομα που είχαν εναντιωθεί στην έναρξη λειτουργίας σουπερμάρκετ της γνωστής αλυσίδας Tesco. Η αστυνομία του Avon και Somerset προχώρησε σε συλλήψεις τεσσάρων ατόμων, οι οποίοι ‘’αποτελούσαν αληθινό κίνδυνο στην τοπική κοινωνία’’.

http://www.guardian.co.uk/uk/2011/apr/22/bristol-riot-police-injured


29 Σε μια τελετή που παρακολούθησαν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ο Πρίγκιπας William παντρεύτηκε την Catherine Middleton στον καθεδρικό ναό του Westminster Abbey.

http://www.guardian.co.uk/uk/royal-wedding


Μάιος

3 Ο θάνατος του Ian Tomlinson το 2009 προήλθε από αστυνομική βία σύμφωνα με την ετυμηγορία των ενόρκων που συμμετείχαν στην πλήρη ένορκη εξέταση για τα αίτια θανάτου του 47χρονου εφημεριδοπώλη. Ο Ian Tomlinson είχε δεχθεί βίαια επίθεση από έναν αστυνομικό της Μητροπολιτικής αστυνομίας καθώς επέστρεφε στο σπίτι του από τη δουλειά.

http://www.guardian.co.uk/uk/2011/may/03/ian-tomlinson-unlawfully-killed-inquest

5 Η νύχτα της 5ης Μαΐου δύσκολα θα μνημονεύεται στις τάξεις των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών. Το κόμμα του οποίου ηγείται ο Nick Clegg ήταν ο μεγάλος χαμένος τόσο στις τοπικές εκλογές όσο και στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε την ίδια μέρα. Οι Βρετανοί ρωτήθηκαν για πρώτη φορά ύστερα από 30 χρόνια εάν θα ήθελαν να αντικαταστήσουν τη μέθοδο εκλογής των πολιτικών τους γνωστή ως first-past-the-post με ένα σύστημα εναλλακτικής ψήφου, στο οποίο θα τους δινόταν η ευκαιρία να ψηφίσουν υποψήφιους κατά σειρά προτίμησης. Η πλειοψηφία των Βρετανών απέρριψε το ενδεχόμενο αλλαγής, καταφέρνοντας ένα σημαντικό πλήγμα στους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς.

http://www.guardian.co.uk/politics/2011/may/05/av-referendum-paddy-ashdown-david-cameron


"Έχω κι εγώ αναπηρία. Εδώ."
11 Χιλιάδες άτομα με αναπηρία έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους του Westminster, εκφράζοντας την αντίθεση τους στις περικοπές της κυβέρνησης συνασπισμού και τις αλλαγές στα επιδόματα. Πολλοί από τους διαδηλωτές εξέφρασαν την ανησυχία πως παρά τις έως τώρα μεταρρυθμίσεις, οι οποίες τους έχουν ήδη επηρεάσει αρνητικά, θα έρθουν ακόμα πιο δύσκολες μέρες.

http://www.guardian.co.uk/society/2011/may/11/disabled-marchers-thousands-benefits-protest


20 Στην πρώτη επίσημη επίσκεψη της στην Ιρλανδία η βασίλισσα απολογείται για τα εγκλήματα του παρελθόντος, αποδίδοντας φόρο τιμής στους νεκρούς και χαιρετίζοντας το συγκεντρωμένο πλήθος. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τις σχέσεις Ιρλανδίας και Βρετανίας, καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιείται από το 1921, όταν η ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ιρλανδίας άλλαξε τις πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών.

http://www.guardian.co.uk/uk/2011/may/20/queen-irish-tour-cork

23 Ο Ryan Giggs κατονομάζεται στη βουλή των κοινοτήτων ως ο ποδοσφαιριστής που είχε λάβει ασφαλιστικά μέτρα για να ‘’φιμώσει’’ κυρίως τα σκανδαλοθηρικά έντυπα της Βρετανίας ώστε να μην γνωστοποιήσουν την εξωσυζυγική του σχέση με την Imogen Thomas.

http://www.guardian.co.uk/media/2011/may/23/ryan-giggs-mp-injunction

25 Διήμερη επίσκεψη στην Αγγλία πραγματοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama συνοδευόμενος από την σύζυγο του, Michelle. O Aμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με την βασιλική οικογένεια, τον πρωθυπουργό David Cameron και τον αρχηγό των Εργατικών Ed Miliband-σε μια επίσκεψη που σκοπό είχε να ‘’τονώσει’’ τις ήδη καλές σχέσεις μεταξύ Αγγλίας και Αμερικής.

http://www.guardian.co.uk/world/blog/2011/may/25/obama-cameron-press-conference-main-points?intcmp=239



Ιούνιος

4 Βρετανικά ελικόπτερα τύπου Apache χτυπούν για πρώτη φορά τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, σηματοδοτώντας την κλιμάκωση της εκστρατείας του Νάτο στην Λιβύη.

http://www.guardian.co.uk/world/2011/jun/04/apache-helicopters-strike-libya-targets

9 Ο αρχιεπίσκοπος του Canterbury, Rowan Williams εξαπολύει επίθεση κατά της κυβέρνησης συνασπισμού κατηγορώντας τη για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει χωρίς κανείς να τις έχει ψηφίσει. Την παρέμβαση στα κοινά πραγματοποίησε μέσω ενός editorial που έγραψε για λογαριασμό του περιοδικού New Statesman.

http://www.guardian.co.uk/uk/2011/jun/09/rowan-williams-coalition-policies

18 Στις 18 Ιουνίου αφήνει την τελευταία του πνοή ο βρετανός ακτιβιστής Brian Haw, ο οποίος είχε στρατοπεδεύσει έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο από τον Ιούνιο του 2001. Ο 62χρονος ξυλουργός ζούσε όλα αυτά τα χρόνια σε μια σκηνή έξω από το κοινοβούλιο, εκφράζοντας την αντίθεση του στον πόλεμο του Ιράκ και την παιδική βία μεταξύ άλλων.

http://www.guardian.co.uk/uk/2011/jun/20/brian-haw-obituary

20 Ταραχές ξέσπασαν στη γειτονιά Short Strand στο ανατολικό Μπέλφαστ ύστερα από επιθέσεις που πραγματοποίησαν προτεστάντες σε σπίτια καθολικών. Οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί στην περιοχή δέχθηκαν επίθεση με βόμβες μολότοφ ενώ δύο άτομα νοσηλεύτηκαν με τραύματα από σφαίρες στα πόδια τους.

http://www.guardian.co.uk/uk/2011/jun/21/police-attacked-belfast-sectarian-clashes



Ιούλιος

4 Η εφημερίδα Guardian αποκαλύπτει πως η News of the World είχε υποκλέψει το 2002 τηλεφωνικά μηνύματα της 13χρονης Milly Dowler, η οποία είχε εξαφανιστεί από το σπίτι της στο Surrey.

http://www.guardian.co.uk/uk/2011/jul/04/milly-dowler-voicemail-hacked-news-of-world

6 O πρωθυπουργός της Αγγλίας, David Cameron, υποκύπτει στις πιέσεις για διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης σχετικά με τις τηλεφωνικές υποκλοπές που έλαβαν χώρα στην σκανδαλοθηρική εφημερίδα News of the World.

http://www.guardian.co.uk/media/2011/jul/06/david-cameron-phone-hacking-inquiry

10 Στις 10 Ιούλη η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία αγγλόφωνη εφημερίδα, News of the World, τυπώνει το τελευταίο φύλλο της ύστερα από 168 χρόνια συνεχούς παρουσίας. Ο Rupert Murdoch αναγκάστηκε να κλείσει την εφημερίδα υπό το βάρος των κατηγοριών για εκτεταμένες υποκλοπές στα τηλέφωνα πολιτικών και πολιτών.

http://www.guardian.co.uk/media/2011/jul/09/last-day-news-of-the-world

15 Η Rebekah Brooks παραιτείται από τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου στον όμιλο News International του Rupert Murdoch. To σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές σταμάτησε την ανοδική πορεία της 43χρονης, η οποία είχε ξεκινήσει την καριέρα της ως γραμματέας στην News of the World. Δύο ημέρες μετά την παραίτηση της η Μητροπολιτική αστυνομία θα προχωρήσει στη σύλληψη της.

http://www.guardian.co.uk/media/2011/jul/15/rupert-murdoch-sorry-rebekah-brooks-out

19 Ενώπιον του βρετανικού Κοινοβουλίου, καταθέτουν οι Rupert και James Murdoch για το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που έχει συγκλονίσει τη Βρετανία. Ο μεγιστάνας του τύπου, ο οποίος απάντησε μαζί με τον υιό του στις ερωτήσεις της Επιτροπής Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού, ξεκίνησε με την φράση ‘’αυτή είναι η πιο ταπεινωτική ημέρα της ζωής μου’’.

http://www.guardian.co.uk/media/interactive/2011/jul/19/rupert-murdoch-hearing-interactive-presentation

27 Η Βρετανία αναγνωρίζει το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, το όργανο των εξεγερμένων της Λιβύης, ως τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Παράλληλα, καταφεύγει στην απέλαση όλου του προσωπικού της Λιβυκής πρεσβείας από το Λονδίνο.

http://www.guardian.co.uk/world/2011/jul/27/libya-transitional-council-london-embassy-hague

Αύγουστος

6 Στις 6 Αυγούστου περίπου 300 άτομα συγκεντρώνονται έξω από αστυνομικό σταθμό του Λονδίνου ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για το θάνατο του 29χρονου Mark Duggan, ο οποίος είχε πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά. Την ειρηνική διαμαρτυρία διαδέχονται ταραχές που ξεσπούν στην περιοχή του Tottenham. Στη διάρκεια των ταραχών κτίρια τυλίχθηκαν στις φλόγες ενώ πολλά καταστήματα λεηλατήθηκαν.

http://www.guardian.co.uk/uk/2011/aug/06/tottenham-riots-protesters-police

7 Η οικογένεια του Mark Duggan καταδικάζει τη βία και το πλιάτσικο , τα οποία έχουν εξαπλωθεί σε αρκετές περιοχές του Λονδίνου όπως το Enfield και το Brixton.

http://www.guardian.co.uk/uk/2011/aug/08/london-riots-spread-second-night


8 Οι αναταραχές στο Λονδίνο συνεχίζονται για τρίτη ημέρα και ο David Cameron αναγκάζεται να διακόψει τις διακοπές του για να επιστρέψει στο φλεγόμενο Λονδίνο. Η βία έχει εξαπλωθεί και σε άλλες πόλεις της Αγγλίας όπως το Birmingham, το Bristol και το Liverpool.

http://www.guardian.co.uk/uk/2011/aug/08/london-riots-spread-second-night

9 Οι λεηλασίες και το πλιάτσικο μεταφέροντα σε περιοχές όπως το Greater Manchester, τα West Midlands και το Nottingham ενώ η μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη στην ιστορία της Βρετανίας αποτρέπει τις περαιτέρω αναταραχές στο Λονδίνο.

http://www.guardian.co.uk/uk/2011/aug/09/uk-riots-police-tough-lockdown

10 Ο David Cameron δέχεται πιέσεις να εγκαταλείψει το σχέδιο για τις περικοπές στο σώμα της αστυνομίας, την ίδια στιγμή που τρεις άνδρες χάνουν τη ζωή τους στο Birmingham, προσπαθώντας να προστατέψουν την περιουσία τους από τους πλιατσικολόγους.

http://www.guardian.co.uk/uk/2011/aug/10/england-riots-police-birmingham-dead

14 Τρεις ενήλικες και τρία παιδιά-μέλη δύο πολωνικών οικογενειών-εντοπίζονται νεκροί σε διαμέρισμα στην πόλη St Helier στο νησί Jersey. Οι αρχές συλλαμβάνουν ένα 30χρονο, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του νησιού υπό αστυνομική φρούρηση.

http://www.guardian.co.uk/uk/2011/aug/15/jersey-adults-children-murdered-knife



Σεπτέμβριος

1 Ο πρώτος γύρος δραστικών περικοπών στις ένοπλες δυνάμεις ξεκινάει με την ανακοίνωση απολύσεων 1850 εργαζόμενων στην αεροπορία και τον στρατό ξηράς. Μέχρι το 2015 θα έχουνε χαθεί 15000 θέσεις στα τρία σώματα των ενόπλων δυνάμεων.

http://www.guardian.co.uk/uk/2011/sep/01/defence-cuts-gurkhas-raf

3 Η αστυνομία αποτρέπει την διαδήλωση της ακροδεξιάς οργάνωσης EDL στο ανατολικό Λονδίνο καθώς μεγάλο πλήθος ατόμων που εναντιώνονται στο φασισμό συγκεντρώνεται στην ίδια περιοχή της πρωτεύουσας.

http://www.guardian.co.uk/uk/2011/sep/03/edl-march-halted-by-police

Η αστυνομία του Λονδίνου συλλαμβάνει τον Kweku Adoboli μερικές ώρες αφού η τράπεζα UBS, για την οποία εργαζόταν, είχε διαπιστώσει μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές, οι οποίες της κόστισαν 1.2 δισεκατομμύρια λίρες.

http://www.guardian.co.uk/business/2011/sep/15/banks-rogue-trader-kweku-adoboli-2bn

H Μητροπολιτική αστυνομία επιζητά δικαστική απόφαση, η οποία θα εξαναγκάζει τους δημοσιογράφους της εφημερίδας Guardian να αποκαλύψουν ποιος ήταν ο πληροφοριοδότης τους αναφορικά με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών. Η κοινωνική κατακραυγή που προκάλεσε η απαίτηση της αστυνομίας οδήγησε στην μεταστροφή της στάσης της Μητροπολιτικής αστυνομίας.

http://www.guardian.co.uk//media/2011/sep/16/phone-hacking-met-court-order

18 Η Ουαλία απέτισε φόρο στους τέσσερεις ανθρακωρύχους που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο του Gleision, όταν κατέρρευσε ένας τοίχος αντιστήριξης με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι έξοδοι του με νερά.

http://www.guardian.co.uk/uk/2011/sep/18/gleision-miners-mourned-south-wales


Οκτώβριος

2 Η έναρξη του συνεδρίου των Συντηρητικών στο Manchester συνοδεύεται από πορεία διαμαρτυρίας, στην οποία 30,000 άτομα εκφράζουν την αντίθεση τους στα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση.

http://www.guardian.co.uk/politics/2011/oct/02/protesters-manchester-conservative-conference

4 Ο υπουργός Άμυνας, Liam Fox κατηγορείται ότι παρενέβη τους υπουργικούς κανόνες στις συναλλαγές του με τον κουμπάρο του, Adam Werritty, ο οποίος έχει εμπορικά συμφέροντα στον αμυντικό τομέα. Ο βρετανός υπουργός προσέφερε πρόσβαση στον κουμπάρο του σε απόρρητες πληροφορίες του υπουργείου Αμύνης.

http://www.guardian.co.uk/politics/2011/oct/04/liam-fox-national-security-threat

14 Την παραίτηση του υποβάλλει ο υπουργός Άμυνας, Liam Fox ο οποίος είχε θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια προσφέροντας στον κουμπάρο του και φίλο, Adam Werritty πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες.

http://www.guardian.co.uk/politics/2011/oct/14/liam-fox-resignation-adam-werritty

18 Ο Julian Barnes αναδεικνύεται νικητής του Man Booker Prize για τη νουβέλα του The Sense of an Ending. O 65χρονος Βρετανός συγγραφέας κέρδισε ένα από τα πιο σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία στην τέταρτη συνολικά υποψηφιότητα του.

http://www.guardian.co.uk/books/2011/oct/18/booker-prize-julian-barnes-wins


21 Τα μέλη του κινήματος Occupy London Stock Exchange τα οποία είχαν στρατοπεδεύσει στον προαύλιο χώρο του καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου, αρνούνται να αποχωρήσουν από τον χώρο που είχαν πραγματοποιήσει κατάληψη. Οι υπεύθυνοι του καθεδρικού ναού αποφασίζουν για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να κλείσουν το κτίριο.

http://www.guardian.co.uk/uk/2011/oct/21/occupy-london-stock-exchange-cathedral-plea

24 Ο David Cameron καλείται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη ανταρσία μεταπολεμικά όσον αφορά την Ευρώπη καθώς 81 βουλευτές του κόμματος του ζητούν δημοψήφισμα αναφορικά με τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ.

http://www.guardian.co.uk/politics/2011/oct/24/david-cameron-tory-rebellion-europe


Νοέμβριος

3 Τα μέλη της Unison, της μεγαλύτερης εργατικής ένωσης στη Βρετανία, ψηφίζουν υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στις αλλαγές της κυβέρνησης στις συντάξεις στον δημόσιο τομέα.

http://www.guardian.co.uk/politics/2011/nov/03/unison-vote-for-pensions-strike

4 Επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους και 51 τραυματίστηκαν σε σύγκρουση που έγινε στον αυτοκινητόδρομο M5 στη νοτιοδυτική Αγγλία. Στη σύγκρουση ενεπλάκησαν 34 οχήματα καθώς επρόκειτο για ένα από τα χειρότερα αυτοκινητικά δυστυχήματα στην ιστορία της Αγγλίας.

http://www.guardian.co.uk/uk/2011/nov/05/m5-crash-motorway-pile-up

5 Μεγάλη διαμάχη ξεσπάει με αφορμή τους ελέγχους στα βρετανικά σύνορα όσον αφορά τις αφίξεις από μη ευρωπαικές χώρες. Η υπουργός εσωτερικών, Theresa May απαλλάσσει των καθηκόντων του τον επικεφαλής του σώματος ελέγχου των συνόρων ενώ η ίδια κατηγορείται ότι οι έλεγχοι χαλάρωσαν με δική της άδεια.

http://www.guardian.co.uk/uk/2011/nov/05/head-of-uk-border-force-suspended

16 O αριθμός των νέων ανέργων (16-24 χρονών) ξεπερνάει για πρώτη φορά το φράγμα του ενός εκατομμυρίου στη Βρετανία ενισχύοντας το φόβο ότι οι νέοι έχουν επωμιστεί στο μεγαλύτερο βαθμό την οικονομική κρίση.

http://www.guardian.co.uk/business/2011/nov/16/youth-unemployment-hits-1m-uk

29 Την παραμονή της προγραμματισμένης απεργίας στον δημόσιο τομέα της Βρετανίας, ο Υπουργός Οικονομικών, George Osborne ενημερώνει τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και τους χαμηλόμισθους πως θα εκείνοι θα πληγούν περισσότερο από όλους από το πρόγραμμα λιτότητας που θα εφαρμοστεί για τα επόμενα έξι χρόνια.

http://www.guardian.co.uk/interactive/2011-news-year-in-review?CMP=SOCNETTXT6967

30 Περίπου δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα της Βρετανίας συμμετέχουν στην απεργία που είχαν κηρύξει οι μεγαλύτερες εργατικές ενώσεις, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεση τους στις μεταρρυθμίσεις που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση σχετικά με τις συντάξεις τους. http://www.guardian.co.uk/society/gallery/2011/nov/30/public-sector-strike-protest-placards

Δεκέμβριος

9 Ο David Cameron θέτει βέτο στο νέο ‘’δημοσιονομικό’’ σύμφωνο στην ΕΕ το οποίο προτείνεται από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό η πρόταση δεν έγινε δεκτή καθώς δεν ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντας της χώρας.

http://www.guardian.co.uk/world/2011/dec/09/david-cameron-blocks-eu-treaty

A.I.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου