Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Τραυματική μετάβαση

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μη δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες έπεσε σαν παγωμένο νερό πάνω στην κυβέρνηση.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω διαρροών, διαφήμιζε την παρέμβαση του πρωθυπουργού για το άνοιγμα του εργοστασίου της Χαλυβουργικής στον Απρόσπυργο ύστερα από εννέα μήνες απεργία. Η ένταση μεταξύ εργαζομένων και απεργών, με τα ΜΑΤ γύρω γύρω και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ στις επάλξεις, είναι ένα καθαρό προμήνυμα για το πώς θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα ο πόλεμος για την εργασία, που από δικαίωμα εξελίσσεται σε προνόμιο πολυτελείας.

Επειδή ακριβώς δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αλλά για ένα δραματικό επεισόδιο μιας περιπέτειας χωρίς τέλος, η σύγκρουση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ φορτίστηκε. Η μία πλευρά υποστηρίζει ότι 100 εργαζόμενοι ζήτησαν παρέμβαση για να επιστρέψουν στη δουλειά, η άλλη επιμένει ότι πρόκειται για παιχνίδι της εργοδοσίας με τις πλάτες των τριών κομμάτων που μετέχουν στη διακυβέρνηση. Το βέβαιο είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου κάνει επίδειξη πυγμής προς τα συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολιτευόμενης Αριστεράς, γνωρίζοντας ότι αν κερδηθεί η πρώτη μάχη, υπάρχουν πιθανότητες, όχι βεβαιότητα, για τις επόμενες.

 Όλα μπερδεμένα

Μία μέρα πριν από τα επεισόδια έξω από τη Χαλυβουργική μάθαμε ξαφνικά ότι κόπηκε το ρεύμα –από λάθος της ΔΕΗ που διορθώθηκε– στο Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη, και με την ευκαιρία έγινε γνωστό ότι οι τρόφιμοι υποσιτίζονται και στερούνται βασικών φαρμάκων. Οι δυσάρεστες εκπλήξεις πληθαίνουν διαρκώς. Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Κ. Μητρόπουλος στην επιστολή παραίτησής του προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα αναφέρει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις το 2012 θα αποφέρουν μόλις 300 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή τη χώρα θα επιστρέψουν τη Δευτέρα οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας για να αποφανθούν σχετικά με την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, που έχει εκτροχιαστεί, και για να συζητήσουν με την κυβέρνηση τα μέτρα λιτότητας της επόμενης τριετίας. Οι κ.κ. Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ θα αξιολογήσουν τα ισοδύναμα που προτείνει η ελληνική πλευρά για να γλιτώσουν από τις περικοπές τα ειδικά μισθολόγια, και το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο μετά το 2013. Μέχρι τώρα απορρίπτουν εξ αποστάσεως όποια φιλική προς την κοινωνία πρωτοβουλία προωθείται, όπως η αποστολή του τέλος ακινήτων χωριστά από το λογαριασμό της ΔΕΗ. Αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, θα συνταχθεί η έκθεση αξιολόγησης για την πορεία του προγράμματος προσαρμογής, με την οποία θα αποκαλυφθεί επισήμως τρύπα 2 και πλέον δισ. ευρώ από τις αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ο πειρασμός των λουκέτων

Το οικονομικό επιτελείο θέλει να υποδεχτεί τους ελεγκτές που εκπροσωπούν τους πιστωτές με ένα μπαράζ λουκέτων σε αντιπαραγωγικούς φορείς του δημόσιου τομέα. Η αρχή γίνεται με τη συγχώνευση ΔΕΘ-Helexpo-ΟΠΕ και θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες και άλλες τέτοιου είδους ανακοινώσεις. Η προσπάθεια κατατείνει στην αλλαγή του κλίματος, ώστε να προβληθεί η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Η στάση των εταίρων προκαλεί εύλογη έντονη ανησυχία, στα όρια του πανικού. Τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου εκπνέουν στο τέλος του Αυγούστου, πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να δοθεί πριν από το Σεπτέμβριο και αναζητείται μια προσωρινή λύση για να αποφευχθεί μια επίσημη εσωτερική στάση πληρωμών. Ανεπίσημη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, αφού το κράτος δεν εξοφλεί χρέη προς προμηθευτές και ιδιώτες – αυτός άλλωστε είναι o λόγος για τον οποίο το πρωτογενές έλλειμμα εμφανίζεται συγκρατημένο σε σχέση με την πραγματική του εικόνα.

Μέτρα κι άλλα μέτρα

Η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι δεν θα γίνουν άλλες οριζόντιες περικοπές και προωθεί περικοπές των εφάπαξ, πλαφόν στις συντάξεις, μειώσεις μισθών στις ΔΕΚΟ. Ανεξάρτητα από το αν τα μέτρα είναι αναγκαία και δίκαια ή όχι, η απόσταση της ρητορείας από την πράξη διαρρηγνύει τη σχέση εμπιστοσύνης πολιτών και πολιτείας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις κοινωνικές εντάσεις που θα ξεσπάσουν το φθινόπωρο, όταν μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους φόρους και θα διαπιστώνουν ότι πέφτει πάνω τους ένα ακόμη κύμα λιτότητας. Το υπουργείο Παιδείας δίνει παράταση για την εφαρμογή της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών έδειξαν τη γύμνια των κρατικών μηχανισμών, οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία δύο αστυνομικών στου Ρέντη μπορεί να αποφυλακιστούν το Σεπτέμβριο λόγω παρέλευσης του 18μήνου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτηρίζει αντισυνταγματική τυχόν περικοπή στο ειδικό μισθολόγιο των δικαστικών και εναντιώνεται στο άνοιγμα του επαγγέλματος των δικηγόρων. Άλλοι συνάδελφοί του δίνουν μάχη για την προστασία των κεκτημένων στο υπουργείο «τους» και προσπαθούν να αποφύγουν τον περιορισμό των δαπανών, δείχνοντας τον διπλανό τους. Τα μπάνια του λαού θα είναι ένα σύντομο ιντερμέδιο πριν ξεσπάσει η φθινοπωρινή μπόρα.

Αγγελική Σπανού
Free Sunday

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου