Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Τα σκουπίδια κάτω από το χαλάκι

Κατήφεια και απογοήτευση... Αυτό βλέπω κάθε μέρα γύρω μου. Περισσότερες επιχειρήσεις να κλείνουν, νέοι άνεργοι στο δρόμο και να ακούω ότι όλα αλλάζουν και τελικά όλα να μένουν ίδια. Φωστήρες πολιτικοί και εργατοπατέρες, αυτοί που μας έφτασαν εδώ να ευαγγελίζονται ότι θα μας σώσουν. Μπουχτίσαμε πολιτικές φανφάρες.

Όχι ότι ακούγαμε τίποτα διαφορετικό τόσα χρόνια, αλλά εθελοτυφλούσαμε μπροστά στην καλοπέραση μας. Και μέσα απ' όλα αυτά θυμόμαστε και τις ένδοξες ρίζες μας. Η χώρα που γέννησε τον πολιτισμό... Η χώρα που έδωσε τα φώτα της στον κόσμο... Η Ελλάδα γέννησε τη Δημοκρατία... Φράσεις που ακούω πιο συχνά από ποτέ τελευταία. Και αναρωτιέμαι.... Πού είναι αυτή η Ελλάδα;

Γιατί εγώ το μόνο που βλέπω είναι μία επίφαση Δημοκρατίας με πολύ δόση χούντας, μιντιακή τρομοκρατία, έναν έλληνα που το επιχειρηματικό του πνεύμα περιορίζεται στο άνοιγμα καφετεριών και σουβλατζίδικων, την πολιτιστική του μόρφωση στην παρακολούθηση ξενόφερτων -τούρκικων- τηλεοπτικών σειρών και φτηνών προγραμμάτων και τον πόνο του να εκφράζεται και να ξεθυμαίνει στην... Πάολα και τον Παντελίδη.

Αναρωτιέμαι πολλές φορές αν φταίει η πλύση εγκεφάλου που μας κάνουν τα MΜΕ, αν φταίει η καλοζωία των τελευταίων δεκαετιών (με δανεικά λεφτά) που μας έριξε σε μια ατελείωτη πνευματική και σωματική ραστώνη ή ο ωχαδερφισμός του Έλληνα που προτιμάει να ακούει τον κάθε "ανθρωπιστή" Tράγκα και να μονολογεί από μέσα του "πες τα Χρυσόστομε" παρά να ξεβολευτεί από τον καναπέ του και να πάρει την τύχη στα χέρια του.

Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι σαν λαός καταφέραμε να έχουμε όλες τις παθογένειες. Μετά από δεκαετίες φτώχειας, εμφυλίων, χούντας ο Έλληνας είδε το εύκολο χρήμα και τυφλώθηκε. Έμαθε να ξοδεύει και να μην παράγει. Έμαθε ότι σε αυτήν την χώρα δεν χρειάζεται τίποτα άλλο παρά κατάλληλες γνωριμίες. Έθρεψε το τέρας του συνδικαλισμού και των λαοπλάνων πολιτικών.

Και ακόμα και τώρα που είναι ήδη στο γκρεμό δεν αλλάζει... αυτό είναι το θλιβερό. Συνεχίζει να θέλει να γυρίσει στα χρόνια της ασυδοσίας. Θα υποστηρίξει οποιονδήποτε του υποσχεθεί εύκολες λύσεις. Αυτόν που θα τους διορίσει όλους στο παλιό καλό δημόσιο. Και όλοι επαναστατούν μέχρι να βολευτούν... Επαναστατούν για τη δικιά τους πάρτη. 

Μάθαμε να αναζητούμε το παρελθόν και την καλοπέραση και να φοβόμαστε το μέλλον. Ενώ πρέπει να θέλουμε και οι ίδιοι την ριζική αλλαγή. Όχι κατά τα αγκυλωμένα, απαρχαιωμένα πρότυπα του ΚΚΕ ούτε με τα φασιστικά παραληρήματα της Χρυσής Αυγής ούτε με τα λαϊκίστικα ψέματα οποιουδήποτε υπάρχοντος κόμματος.

Μόνο όταν καταλάβουμε ότι μόνο ενωμένοι όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε κάτι, μόνο τότε θα δούμε αλλαγή. Όταν κατεβάσουμε το κομματικό πανό, όταν ζητήσουμε την αλλαγή για όλους και όχι μόνο για τον εαυτό μας. 

Μου φαίνεται ακατόρθωτο να αλλάξει ο Έλληνας. Η σκληρή αλήθεια είναι ότι ίσως αυτό του χρειαζόταν. Να φτάσει στην εξαθλίωση μήπως και καταλάβει ότι με τη ρουσφετιά, τη λαμογιά, την τεμπελιά και την πολιτικολαγνεία δεν γίνεται τίποτα.

Το μόνο που με φοβίζει είναι μήπως οι μόνοι που επιβιώσουν είναι οι κλέφτες και οι άχρηστοι. Γιατί ως γνωστόν… τα σκατά επιπλέουν… Και όντως, ποιοί επιβιώνουν από αυτήν την κρίση; Οι μεγαλοκαρχαρίες των ΜΜΕ, οι τραπεζίτες, οι λαμογιοεπιχειρηματίες, όσοι έκλεβαν τόσα χρόνια γίνονται πλουσιότεροι και οι υπόλοιποι φτωχότεροι.

Και μη νομίζετε όταν ακούτε να πτωχεύουν μεγάλες επιχειρήσεις ότι πτωχεύουν και οι ιδιοκτήτες τους. Ποιους νομιμοποιεί το σύστημα; Αυτούς που έχτιζαν αυθαίρετα και τα νομιμοποιούν, αυτούς που έκλεβαν φόρους και με μία περαίωση καθάρισαν, αυτούς που έβγαλαν παράνομα λεφτά στο εξωτερικό και με ένα φόρο τα νομιμοποίησαν, αυτούς που μπήκαν από το παράθυρο στη Βουλή με πτυχίο δημοτικού και κατάφεραν να εκβιάζουν τους ίδιους τους "βολευτές" τους... είναι ατελείωτος ο κατάλογος.

Αυτή η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με την παλιά Ελλάδα. Αυτήν που επικαλούμαστε κάθε φορά για να καλύψουμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλάκι... 


 Dum spiro spero

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου