Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Η απογείωση του success story

Γραφική απεικόνιση
success story
H χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Αυτό είναι λογικό μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αλλά και της πολιτικής που ασκεί η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Είναι αστείο, όταν γράφεις γι'  αυτά τα δύο κόμματα, να συνειδητοποιείς ότι μετά τα όσα έχει περάσει αυτή η χώρα εξαιτίας των πολιτικών τους, αυτοί βρίσκονται ακόμα στην εξουσία και παρουσιάζονται τα τελευταιά μνημονιακά χρόνια ως σωτήρες μας.

Και για να συνεχίσουν αυτή την νεοφιλελεύθερη με ακροδεξιά στοιχεία πολιτική προσπαθούν να γαντζωθούν από οτιδήποτε υπάρχει και χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο. Δεν τους ενδιαφέρει το κόστος της παραμονής τους στην εξουσία ούτε ο τρόπος που αυτό θα επιτευχθεί αλλά μόνο να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα των δανειστών και των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Το τελευταίο διάστημα και μετά την ΔΕΘ η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την τρομολαγνεία, όπως ξέρει πολύ καλά να κάνει. Εν αρχή προσπάθησε να μην μεταδοθεί η ομιλία και η παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ με παρέμβασή της στην κατά τα άλλα "ανεξάρτητη" ΝΕΡΙΤ. Με προκλητικό τρόπο δεν θέλησε να μάθουμε αν υπάρχει και άλλη λύση, να μείνουμε σε αυτά τα λίγα που έχουμε και να συμβιβαστούμε με αυτά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όλα τα μέτρα που εξήγγειλε η αντιπολίτευση μας φάνηκαν ουτοπικά! Και είναι λογικό. Όταν ένας λαός έχει συνηθίσει να βλέπει το μαύρο και ξαφνικά του λες να δει το μπλε και σιγά σιγά το άσπρο σε κοιτάει καχύποπτα. Γιατί τα μέτρα και οι παροχές αυτές δεν είναι τίποτα άλλο απο τα αναγκαία και στοιχειώδη για μια φυσιολογική ζωή.

Δέν είναι ουτοπικό να αποκατασταθεί ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, δεν είναι ουτοπικό να προσφερθούν 300.000 θέσεις εργασίας, δεν είναι ουτοπικό να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να φορολογηθούν επιτέλους αυτοί που τα έχουν! Δεν είναι ουτοπικό να ελεγχθούν όλοι όσοι βρίσκονται στην λίστα Λαγκάρντ και οι offshore των οποίων ο έλεγχος έχει σταματήσει! Αυτά τα δικαιούμαστε δεν μας τα χαρίζουν! Στο χέρι μας είναι να τα διεκδικήσουμε και να τα έχουμε. Το μαύρο θα γίνει μπλε και μετά σιγά σιγά άσπρο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το μέσο του φόβου. Διάφορα στελέχη της εκφοβίζουν τον λαό με το πρόσχημα ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις επόμενες εκλογές η χώρα θα βρεθεί σε αστάθεια, οι καταθέσεις τους θα κινδυνεύσουν, θα βγούμε απο το ευρώ και θα καταστραφεί ο πλανήτης! Τακτική που ακολούθησε και τις προηγούμενες εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές και η οποία είναι και η μόνη που έχουν. Τελευταίο περιστατικό είναι η δήλωση του Άδωνη Γεωργιάδη ότι θα αποσύρει τα λεφτά του απο τις ελληνικές τράπεζες αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη της κυβέρνησης βγήκαν να καλύψουν την δήλωση αυτή αλλά δεν τα κατάφεραν. Αυτά τα "σοβαρά" τεχνάσματα και επιχειρήματα χρησιμοποιούν για να τους ξαναψηφίσει ο λαός. Φοβίζουν τον απλό συνταξιούχο, μισθωτό και άνεργο ότι αυτοί του εγγυώνται τα ψίχουλα που του δίνουν και να μείνουν σε αυτά χωρίς να αναζητήσουν και να απαιτήσουν μια καλύτερη μέρα.

Τώρα βέβαια διαλαλούν ότι το μνημόνιο τελείωσε και το ΔΝΤ θα φύγει καθώς η χώρα μπορεί πλέον να συνεχίσει μόνη της. Ο Σαμαράς παρομοίασε στην ΔΕΘ την χώρα με αεροπλάνο που είναι έτοιμο να απογειωθεί και δεν πρέπει να ανακόψουμε αυτή την πορεία. Μόνο που έχουμε μείνει στάσιμοι στην ίδια θέση και τα πράγματα γίνονται χείροτερα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής οι μισθοί είναι σε χαμηλότερο επίπεδο απο το 2006! Την ώρα που ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος θέλουν να μας απογειώσουν, η χώρα, σύμφωνα με το Γενικο Λογιστήριο του Κράτους, έχει 6,3 εκατομμύρια κατοίκους που βρίσκονται κάτω απο τα όρια της φτώχειας ή απειλούνται άμεσα απο την φτώχεια! Συγκεκριμένα 2,5 εκατομμύρια βρίσκονται κάτω απο το όριο αυτό και 3,8 αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αυτό! Επίσης το ποσοστό της ανεργίας είναι 27% και στους νέους 52%! Όταν τα 6/10 του πληθυσμού πεινάνε και το 1/2 των νέων είναι άνεργοι, το μέλλον της χώρας δεν είναι αυτοί που θέλουν να την απογειώσουν. Στα στοιχεία αυτά έρχονται να προστεθούν και η μεγάλη φορολογία με τον ΕΝΦΙΑ να αποτελεί πλέον μόνιμο δυσβάσταχτο φόρο, ενώ η κύβερνηση υποστήριζε οτι το παλιό χαράτσι και νυν ΕΝΦΙΑ θα ήταν ένα προσωρινό μέτρο.

Οι λογαριασμοί και οι φόροι που καλούμαστε να πληρώσουμε καταφθάνουν στα σπίτια μας καθημερινά χωρίς να πάρουμε μια ανάσα και όλως περιέργως σε αυξανόμενες τιμές σε περίοδο ύφεσης. Μετά την ιδιωτικοποίησή της, με σκοπό την μείωση των τιμών και την ελάφρυνση των πολιτών, η ΔΕΗ σκέφτεται την αύξηση των τιμολογίων της! Την ίδια στιγμή στελέχη της κυβέρνησης μας τρομοκρατούν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση και φαίνονται αισιόδοξοι ως προς την αποχώρηση της Τρόικας. Μια αποχώρηση που υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ την παρέτειναν λέγοντας ότι το 2016 προβλέπεται κάτι τέτοιο, ενώ και μέλη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτό είναι ανέφικτο προς το παρόν και επικίνδυνο! Και όπως ανάφερα αυτοί που κερδίζουν από όλο αυτό είναι οι τράπεζες που χτες τους χαρίστηκε ο αναβαλλόμενος φόρος περίπου δηλαδή 9 δις ευρώ, τα οποία θα πάνε σαν κεφάλαιο σε αυτές! Την ώρα δηλαδή που εμείς είμαστε στις εφορίες για ρύθμιση των δόσεων και μερικοί αδυνατούν να πληρώσουν, οι τράπεζες όχι μόνο δεν πληρώνουν τον φόρο αλλα τον χρησιμοποιούν ως κεφάλαιο!

Ταυτόχρονα έχουν πληγεί όλοι οι τομείς της ζωής μας με κυριότερους την παιδεία και την υγεία. Εξετάσεις σημαντικές για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη για τους άντρες προσπάθησε η κυβέρνηση να τις περιορίσει σημαντικά με ηλικιακά κριτήρια, όπως και το τεστ ΠΑΠ που κάνουν οι γυναίκες! Ενώ το τεστ ΠΑΠ είναι απαραίτητο απο την στιγμή που η γυναίκα θα έρθει στην πρώτη σεξουαλική της επαφή,συνήθως στα 16 με 17, η κυβέρνηση έβαλε ως κατώτο χρονικό όριο την ηλικία των 21. Μέχρι τότε η εξέταση θα πληρωνεται απο την εκάστοτε ενδιαφερόμενη. Και μιλάμε για μια εξέταση που αποτελεί σοβαρή πρόληψη για τις γυναικείες παθήσεις και που στο βωμό της λιτότητας παραμερίστηκε η δημόσια υγεία!

Βέβαια μετά τις έντονες αντιδράσεις η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε αυτά τα μέτρα. Έπειτα τα δημόσια νοσοκομεία έχουν υποστεί τρομερές πληγές με έλλειψη φαρμάκων και άλλων χρήσιμων αντικειμένων, ταυτόχρονα με τις απλήρωτες εφημερίες των γατρών. Τελευταίο θύμα της λιτότητας που ήρθε στο φως της δημοσιότητας είναι το Ιπποκράτειο νοσοκομείο στην Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά στον τομέα της παιδείας, η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με πολλές ελλείψεις κατα των υπουργό και οι οποίες αν υπάρχουν και του χρόνου τα σχολεία δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως αποτέλεσμα της ελάχιστης χρηματοδότησης. Παιδιά της επαρχίας και από απομανκρυσμένα χωριά δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στα σχολεία τους. Στην ίδια μοίρα και τα πανεπίστημια τα οποία υπέστησαν μεγάλη ζημιά. Η έλλειψη διοικητικών υπαλλήλων καθιστά την λειτουργεία τους αδύνατη ή δυσχερή, εταιρίες security έχουν αντικαταστήσει τους φύλακες και τα προαύλια έχουν γίνει ωραιότατες χωματερές μετά την απόλυση των καθαριστριών. Το τελευταίο βέβαια θα διορθωθεί αφού θα αναλάβει την καθαριότητα κάποια ιδιωτική εταιρία πάλι.

Και ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει τον εκφοβιστικό της αγώνα κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αν έρθει στην εξουσία θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες απέναντι στους δανειστές με κίνδυνο την έξοδο της χώρας απο το ευρώ, η ίδια έχει κάνει γνωστό ότι θα προχωρήσει σε μονομερή ψήφιση του προυπολογισμού χωρίς την σύμφωνη γνώμη της τρόικας, καθώς στο νέο προυπολογισμό βρίσκονται φοροελαφρύνσεις τις οποίες η αυτή δεν θα δεχθεί.

Είναι φανερό οτι οι χειρισμοί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κρύβουν ταραχή και αδιέξοδο. Η πολιτική αυτή της λιτότητας δεν οδηγεί πουθενά και μόνο πίσω μας πάει. Η απογείωση αυτή είναι άλλο ένα success story από αυτά που μας έφεραν μέχρι εδώ. Χορτάσαμε από τέτοια, κουραστήκαμε. Καιρός να αλλάξουμε και να διεκδικήσουμε αυτά που μας στέρησαν!

Οιωνός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου