Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Ενας αβέβαιος κόσμος υποδέχεται το 2016

Κάτι χάθηκε φέτος από τη λάμψη της Πρωτοχρονιάς, καθώς η τρομοκρατία, ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του 2015, έριξε τη σκιά της στις καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στις μεγαλουπόλεις των πέντε ηπείρων.

Η πλανητική αστάθεια ήταν η κληρονομιά που μας άφησε η χρονιά που μόλις έφυγε. Η Κριστίν Λαγκάρντ αποτύπωσε τη διάχυτη ατμόσφαιρα όταν εξέφρασε την απογοήτευσή της για τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Η Κίνα κατεβάζει ταχύτητα, οι υπόλοιπες BRICS ασθμαίνουν και η ραγδαία πτώση της τιμής του πετρελαίου, αν και μειώνει το κόστος της ενέργειας, ενισχύει ταυτόχρονα τάσεις αποπληθωρισμού και αποεπένδυσης στη Δύση, ενώ φέρνει σε δεινή θέση τις οικονομίες –και τις κυβερνήσεις– της Ρωσίας, του Ιράν και της Βενεζουέλας.

Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι αβεβαιότητες της διεθνούς πολιτικής. Η Αμερική θα εκλέξει τον Νοέμβριο τον διάδοχο του Μπαράκ Ομπάμα. Είτε επικρατήσει το φαβορί, η Χίλαρι Κλίντον, είτε όχι, θα πρέπει να περιμένουμε αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της υπερδύναμης, μάλλον προς σκληρότερες κατευθύνσεις. Στην Ευρώπη, η μεγάλη αβεβαιότητα αφορά το βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ε.Ε., που είναι πιθανό να διεξαχθεί μέσα στο 2016.

Σε εκκρεμότητα άφησε το 2015 τα δύο μεγάλα περιφερειακά προβλήματα στα σύνορα της Ευρώπης – το Συριακό και το Ουκρανικό. Η επίλυσή τους προϋποθέτει έναν ιστορικό συμβιβασμό μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, ύστερα από την ψυχροπολεμική υποτροπή της προηγούμενης διετίας. Αποφασιστικής σημασίας ενδέχεται να αποδειχθεί το 2016 και για το Κουρδικό, μια από τις κυριότερες παραμέτρους αστάθειας στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι επιμένουν να παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις αυτούς τους δύσκολους για τη χώρα μας καιρούς, για ένα πράγμα μπορούν να αισθάνονται βέβαιοι: ότι δεν θα πλήξουν.

Κι όσοι αναζητούν πεισματικά τα καλά νέα, το πιο ανθεκτικό οχυρό της αισιοδοξίας, ο κόσμος της επιστήμης, δεν προβλέπεται να πέσει γρήγορα. Το 2015 πρωτοπόροι άνθρωποι, στηριγμένοι στον μόχθο εκατομμυρίων άλλων, επινόησαν τεστ έγκαιρης ανίχνευσης καρκίνων από μία μόνο σταγόνα αίμα, έκαναν άλματα στον ανασυνδυασμό του DNA, έφτιαξαν εμβόλιο για τον Εμπολα, βρήκαν νερό στον Αρη, κατασκεύασαν επαναστατικά καινούργια υλικά. Ειδήσεις που δεν «πουλάνε» όσο ο πόλεμος και οι καταστροφές, ευτυχώς όμως δεν είναι λιγότερο πραγματικές.

Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου