Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Ποικίλον Όρος

Πρόκειται για την οροσειρά απ’ το Αιγάλεω μέχρι την Πάρνηθα μήκους 11χλμ και ύψους 452 μέτρα (κορυφή Ζαχαρίτσα). Ανήκει στους Δήμους Χαιδαρίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Ιλίου και Καματερού. 

Αποτελεί μοναδικό πνεύμονα πρασίνου για την Δυτική Αθήνα κι’ ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής. Η χλωρίδα του περιλαμβάνει πεύκα, αγριελιές, κυπαρίσσια, κουτσουπιές κλπ δένδρα, πουρνάρια, ασφάκες, σπάρτα, σχίνους, θυμάρια, σκυλοκρέμμυδα κλπ θαμνοειδή και ορχιδέες, κυκλάμινα, κρόκους, βιόλες κλπ φυτά. Η πανίδα του πληθώρα και ποικιλία πουλιών και θηλαστικών, όπως κοτσύφια, τρυγόνια, πέρδικες, γεράκια, αλεπούδες, λαγούς κλπ.

Έχει μοναδική θέα το Θριάσιο πεδίο με την Ελευσίνα και την Σαλαμίνα, τη θάλασσα του Αργοσαρωνικού με την Αίγινα, τον Πειραιά, την Καστέλα, το ΣΕΦ, το ΚΠΣΝ, την Ακρόπολη με τον Παρθενώνα, τον Λυκαβηττό, τον Υμηττό, την Πεντέλη, την Πάρνηθα κ.ο.κ.

Προσφέρεται στους κατοίκους του λεκανοπεδίου για περπάτημα τρέξιμο ποδηλασία. Τα νταμάρια έχουν εν μέρει αξιοποιηθεί (Θέατρο Πέτρας, Φοίνικα). Υπάρχουν δασικοί δρόμοι για τον ελλοχεύοντα κίνδυνο πυρκαγιάς που δεν αποφεύγεται πάντα λ.χ. πρόσφατο παράδειγμα πυρκαγιάς πάνω απ’ τους αθλητικούς χώρους στη Πετρούπολη (πρώην λατομείο Γρηγορίου).

Περισσεύουν οι καταπατητές και οι προσπάθειες ανοικοδόμησης ακόμη και του ανύπαρκτου περιαστικού πράσινου, με ευθύνη των δημοτικών αρχών και της Πολιτείας (Δασαρχείου, Περιφέρειας). Η ολοκληρωτική εγκατάλειψη του Ποικίλου στη τύχη του. Η περιβαλλοντική υποβάθμιση με τα διυλιστήρια στον Ασπρόπυργο, η χωματερή στη Φυλή και η δυσωδία που μεταφέρεται ιδίως τους θερινούς μήνες. Οι τόνοι μπετόν στην κορυφή ενός λόφου στη μέση του πουθενά χωρίς οικοδομική άδεια (γηροκομείο στη Κηπούπολη), στάνες και κτίσματα, περίκλειστοι χώροι στάθμευσης μεγάλων οχημάτων (Πετρούπολη) κοκ. Όλα αυθαίρετα με τη σφραγίδα ή την εθελοτυφλία του επισήμου Κράτους.

Υπήρξε κάποτε μια γνωμοδότηση ενός Εισαγγελέα για τον τρόπο που επιβουλεύονται το βουνό και δημιουργούν παράνομους τίτλους ιδιοκτησίας οι καταπατητές με την ανοχή επίορκων δημόσιων υπαλλήλων. Έχουν γνώση οι φύλακες.

Οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας προστατεύουν το βουνό τον μοναδικό και πανέμορφο πνεύμονα πρασίνου της περιοχής τους contra στη βραδύνεια, ευήθεια και παντελή αδιαφορία των κρατούντων. 

D o m e n i c o


Ένα ιερό "θαύμα" που έκανε τα 300 στρέμματα... 7.500 

Το «Βατοπέδι» της Δυτικής Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου