Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

ΚΥΜ: Έτσι νίκησα τον κορονοιό

1) 15/3/2022. Έγγραφο του ΕΟΔΥ για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ.

Αγανάκτηση προκαλεί νέο έγγραφο του ΕΟΔΥ που ήρθε στη δημοσιότητα, σύμφωνα με το οποίο περίπου 7 στους 10 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με Covid πέθαναν εκτός ΜΕΘ στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, το απέκρυψε σκόπιμα παρότι το είχε στην κατοχή του. Και αυτό, ενώ η κυβέρνηση διαρρηγνύει τους τελευταίους μήνες τα ιμάτιά της εντός και εκτός Βουλής για την «άριστη» διαχείριση της πανδημίας. Πρόκειται για το δεύτερο ντοκουμέντο που εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και την φέρνει προ των ευθυνών της για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, μετά τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα που δημοσιεύθηκε πριν μερικούς μήνες. 

Την ύπαρξη του εγγράφου αποκάλυψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης. Σύμφωνα με το έγγραφο που παρουσίασε με ανάρτησή του στο Facebook ο πρώην υφυπουργός Υγείας, οι νεκροί ασθενείς εκτός ΜΕΘ στη χώρα μας είναι 16.519, από τους συνολικά 26.635 που έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό μέχρι στιγμής

Ακόμα πιο αλγεινή εντύπωση δε, προκαλεί το γεγονός ότι ο Θάνος Πλεύρης είχε εξαρχής στην κατοχή το εν λόγω έγγραφο, τη στιγμή που έβγαζε διθυράμβους για την υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης, βάλλοντας κατά της αντιπολίτευσης για την «αβάσιμη» κριτική που ασκούσε. 

Στο έγγραφο που έχει την υπογραφή του προέδρου του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη και έχει θέμα: «Απάντηση σε επίκαιρη επερώτηση 06/03/15 – 11 -2021» σημειώνεται ότι «συνολικά από την αρχή της πανδημίας έως και 01/03/22 έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ 16.519 (Εντός και εκτός νοσοκομείου)». 

Το ντοκουμέντο αυτό εντοπίστηκε αρχικά από τον Τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ. Στο έγγραφο περιγράφεται επίσης ότι «η μέση διάρκεια παραμονής των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ, (ανεξάρτητα από την έκβαση τους αν δηλαδή μπήκαν στη συνέχεια σε ΜΕΘ, απεβίωσαν ή εξήλθαν από το νοσοκομείο) ήταν 4,7 μέρες».

«Αυτή είναι η αποτύπωση της καταστροφικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για αυτήν την εκατόμβη κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Φύγετε τώρα, αποτύχατε σε όλα» τονίζει μεταξύ άλλων ο Παύλος Πολάκης.

Πρόκειται για την «πιο θλιβερή δικαίωση» των όσων έλεγε από το Μάϊο του 2021, δηλαδή «πως οι εφτά ασθενείς στους δέκα πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ», εξήγησε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακόμη, αναφέρει στην ανάρτησή του ότι πρόκειται για τον «πιο μέγιστο εξευτελισμό του Πλεύρη ο οποίος προχθές στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία, αράδιασε ένα σκασμό ψέματα και περηφανευόταν για την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας».

2) 16/12/2021. Εγκληματική η εμμονή Μητσοτάκη και με την υπογραφή Τσιόδρα. 

Θα είχαν σωθεί ζωές αν ο πρωθυπουργός στήριζε το ΕΣΥ, το συμπέρασμα της μελέτης του στενού επιστημονικού συνεργάτη του που προφανώς γνώριζε, αλλά έκρυβε.

Η ανάλυση «παρέχει αποδείξεις σε εθνικό επίπεδο ότι η ενδονοσοκομειακή θνητότητα των βαρέως πασχόντων Covid-19 ασθενών επηρεάζεται αρνητικά από το υψηλό φορτίο ασθενών» και υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο εκτεταμένες επενδύσεις στην υγειονομική περίθαλψη. 

Το υψηλό φορτίο διασωληνωμένων ασθενών στο σύστημα υγείας, η νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ και η νοσηλεία εκτός Αττικής είναι ένας θανατηφόρος συνδυασμός στην εποχή μας. Η μελέτη του Θεόδωρου Λύτρα, επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, και του συμβούλου του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σωτήρη Τσιόδρα, για τους εκατοντάδες θανάτους (1.535) που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί στη διάρκεια των δύο τελευταίων κυμάτων αν είχε ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έσκασε σαν βόμβα χθες στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Και όλα αυτά πριν στεγνώσει το μελάνι από τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί ίδιας φροντίδας εντός και εκτός ΜΕΘ των ασθενών με Covid-19, τις δηλώσεις του αρχηγού μιας παράταξης που αρνείται εμμονικά να στηρίξει το σύστημα υγείας παρότι η πανδημία από νωρίς ανέδειξε παγκοσμίως την αδήριτη ανάγκη για ενιαία, ισχυρά δημόσια συστήματα υγείας καθολικής πρόσβασης. 

Στόχος της μελέτης, όπως την περιγράφουν οι συγγραφείς, «ήταν να εξετάσουμε πώς η ενδονοσοκομειακή θνητότητα των διασωληνωμένων Covid-19 ασθενών στην Ελλάδα επηρεάζεται από το φορτίο των ασθενών, τη διαθεσιμότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τις τοπικές ανισότητες». 

Τι έδειξε η μελέτη; «...Σημαντική συσχέτιση μεταξύ της θνητότητας και του συνόλου των διασωληνωμένων ασθενών όταν υπερβαίνουν τους 400, με το μέγεθός της να αυξάνεται προοδευτικά: από +25% για 400-499 ασθενείς έως +57% για 800+ ασθενείς. Η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν έντονα με τη θνητότητα, όπως και η ηλικία, ιδίως μετά τα 60 έτη. Είναι ενδιαφέρον ότι η νοσηλεία εκτός της πρωτεύουσας συσχετίστηκε επίσης με αυξημένη ενδονοσοκομειακή θνητότητα, με +35% για τη Θεσσαλονίκη και +40 για την υπόλοιπη χώρα». 

Ποια περίοδος μελετήθηκε; Από 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως 5 Μαΐου 2021, οπότε εκτυλίχθηκαν δύο επιδημικά κύματα στην Ελλάδα, το πρώτο κορυφώθηκε τον Νοέμβριο του 2020 και επικεντρώθηκε στην Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ το δεύτερο σχετίστηκε με την B.1.1.7 παραλλαγή («Αλφα») και επηρέασε την Αθήνα και ολόκληρη τη χώρα. Αναλύθηκαν 6.282 περιπτώσεις διασωληνωμένων ασθενών, εκ των οποίων 3.988 πέθαναν (63,5%). Οι περισσότεροι ασθενείς πέρασαν μέρος ή το σύνολο της παραμονής τους στο νοσοκομείο σε ΜΕΘ. 

Μεταξύ εκείνων που δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ, οι 275 (88,4%) πέθαναν, σε σύγκριση με 3.713 (62,2%) μεταξύ εκείνων που εισήχθησαν. Ετσι, προκύπτει ότι «από τους 3.988 θανάτους που αναφέρθηκαν, οι 947 αποδίδονται στο υψηλό φορτίο (≥200) των διασωληνωμένων ασθενών Covid-19, 133 στο ότι βρίσκονταν εκτός μιας ΜΕΘ και 656 σε νοσηλεία εκτός Αττικής. Ενα συνδυασμένο σύνολο 1.535 θανάτων αποδόθηκε σε αυτούς τους τρεις παράγοντες συνολικά». 

Η ανάλυση «παρέχει αποδείξεις σε εθνικό επίπεδο ότι η ενδονοσοκομειακή θνητότητα των βαρέως πασχόντων Covid-19 ασθενών επηρεάζεται αρνητικά από το υψηλό φορτίο ασθενών. Είναι σημαντικό ότι αυτό συμβαίνει όχι μόνο όταν η δυνατότητα της υγειονομικής περίθαλψης καταπονείται μέχρις εξαντλήσεως, αλλά και σε ενδιάμεσα επίπεδα καταπόνησης, όταν η διαθεσιμότητα των πόρων και της περίθαλψης δεν είναι περιορισμένη. Αυτό αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόληψης για τον περιορισμό θανάτων από Covid-19 που μπορούν να αποφευχθούν και υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο εκτεταμένες επενδύσεις στην υγειονομική περίθαλψη πέραν των ελάχιστων για την κάλυψη της ζήτησης αιχμής κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξασφαλίζοντας έτσι επαρκή ποιότητα περίθαλψης». 

Η μελέτη κατέδειξε περαιτέρω «σημαντικές περιφερειακές ανισότητες, καθώς η ενδονοσοκομειακή θνητότητα ήταν σημαντικά χαμηλότερη για τα άτομα που νοσηλεύτηκαν στην Αττική σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα. Αυτό αναδεικνύει τη διαχρονικά άνιση περιφερειακή κατανομή των πόρων υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα, με κλίνες, εξοπλισμό και εκπαιδευμένο υγειονομικό προσωπικό συγκεντρωμένα στις μητροπολιτικές περιοχές. Επιτείνει επίσης άλλες υφιστάμενες ανισότητες στον τομέα της υγείας που καθορίζουν το χάσμα μεταξύ επαρχίας και πόλεων, με αποτέλεσμα την υψηλότερη αναλογία θνητότητας των περιστατικών Covid-19 στις υποεξυπηρετούμενες και αγροτικές περιοχές, παρά την υψηλότερη έκθεση και θνητότητα στις πόλεις». 

Συμπερασματικά, επισημαίνεται ότι «οι παρατηρούμενες συσχετίσεις πιθανότατα αντανακλούν πραγματικές και αποφεύξιμες διαφορές στην ποιότητα της περίθαλψης των ασθενών με Covid-19, λόγω του αυξημένου φόρτου των ασθενών, της διαθεσιμότητας των ΜΕΘ και των περιφερειακών ανισοτήτων». Τι πρέπει να γίνει; Τα ευρήματα αυτά, καταλήγουν οι ερευνητές, «υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης στο πλαίσιο της ετοιμότητας για πανδημία, καθώς η κλιμάκωση της δυνατότητάς τους κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας περιορίζεται από παράγοντες όπως η διαθεσιμότητα εκπαιδευμένου προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης». 

Στην Ελλάδα καταδεικνύεται ότι «οι αυξημένες ανάγκες σε υγειονομικό προσωπικό λόγω της Covid-19 καλύφθηκαν σε μεγάλο βαθμό με μεταθέσεις προσωπικού, βραχυπρόθεσμες προσλήψεις και επιτάξεις υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών. Αυτά ενδέχεται να μην επαρκούσαν για την αντιμετώπιση της διαχρονικής υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης ως συνέπεια της μακράς οικονομικής κρίσης. Επομένως, είναι απαραίτητο να γίνουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην υγεία και για τη μετα-Covid εποχή, εξασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας περίθαλψη για όλους». 

Η «καυτή μελέτη» είναι τώρα στο γήπεδο του Μαξίμου, που εγκληματεί παρακολουθώντας ακόμα ένα θανατηφόρο επιδημικό κύμα να εξελίσσεται με τραγικό τρόπο, με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά (4.801 χθες), εκατοντάδες διασωληνωμένους (683 χθες) και δεκάδες θανάτους (78 χθες). Οσο κι αν επιχειρεί να κάνει το μαύρο άσπρο στο θέμα της πανδημίας, το υποτιθέμενο success story της κυβέρνησης ανατρέπεται για άλλη μια φορά από τα ψυχρά δεδομένα.

3) 1/12/2021. 


4) 11/4/2022.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει συνέντευξη και αναφέρεται στην προσωπική του εμπειρία από τη νόσησή του με κόβιντ αναφέροντας πως "δεν είναι τίποτα στην πραγματικότητα ο κορονοιός". Την ίδια ημέρα που οι νεκροί της πανδημίας στην χώρα είχαν ξεπεράσει τις 28.000.


5) 7/7/2022. Η λύση στο πρόβλημα. Τέλος η ενημέρωση για τον κορονοιό. 


Θερίζει η πανδημία, καταργείται και η ημερήσια ενημέρωση! Στον βωμό των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης θυσιάζεται η δημόσια υγεία για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι. Η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα, αφού πρώτα «σφύριξε» και τη λήξη της πανδημίας και ανακάλεσε όλα τα προληπτικά-περιοριστικά μέτρα δίνοντας το υπόρρητο μήνυμα της γενικής χαλάρωσης. 

Και ενώ το 6ο επιδημικό κύμα δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή του με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να καταγράφει 22 νέους θανάτους χθες (30.371 από την αρχή της πανδημίας) και 23.364 διαγνώσεις (30.588 προχθές), η κυβέρνηση καταργεί και την ημερήσια έκθεση για την επιδημιολογική πορεία του κορονοϊού. 

Ξεκινώντας από αύριο θα εκδίδεται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Παρασκευή. Οπως ενημέρωσε χθες με δελτίο Τύπου ο ΕΟΔΥ, θα αφορά τα δεδομένα που καταγράφονται στην ΗΔΙΚΑ έως και τις 9 το πρωί της προηγούμενης ημέρας, ενώ στην εβδομαδιαία έκθεση θα περιλαμβάνονται όλα τα δεδομένα του νοσήματος από την αρχή της πανδημίας (αριθμός κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων), καθώς και τα δεδομένα της επιτήρησης λυμάτων και της γονιδιωματικής επιτήρησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. 

Την ίδια ώρα ο κορονοϊός εξαπλώνεται ανενόχλητος με το επιδημικό κύμα, που οδηγείται από τις δυναμικές παραλλαγές της «Ομικρον» 4 και 5, να εξελίσσεται καταγράφοντας υψηλή θετικότητα των τεστ ειδικότερα στις τουριστικές περιοχές σε μια περίοδο που οι έλεγχοι για Covid-19 έχουν καταργηθεί με απόφαση της κυβέρνησης για χάρη του τουρισμού. Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας έχουν αυξηθεί σχεδόν 50% (46,8%) από τις αρχές του μήνα. Το ποσοστό των θετικών στον ιό τεστ έφτασε πανελλαδικά στο 14,60%, σημειώνοντας αύξηση κατά 20,9% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα (12,07%). Η θετικότητα παρουσιάζεται και πάλι συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα αυξημένη στα νησιά αλλά και στην Αττική, ενώ συνολικά οι δείκτες θετικότητας είναι αυξημένοι σε όλη την χώρα.

6) Φεβρουάριος 2019




Με πληροφορίες από Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου