Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Κινητή τηλεφωνία: Η πιο ακριβή χώρα της ΕΕ η Ελλάδα, ακόμη και χωρίς φόρους!

Η ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας, στην οποία δραστηριοποιούνται μόνο 3 πάροχοι δικτύων κινητής τηλεφωνίας (3-MNOs), κατατάχθηκε για άλλη μια φορά ως η ακριβότερη αγορά κινητής τηλεφωνίας στην ΕΕ και ως μία από τις ακριβότερες αγορές στον κόσμο. Ακόμη και μετά την εξαίρεση του φόρου κινητής τηλεφωνίας οι ελληνικές ελάχιστες μηνιαίες τιμές των προγραμμάτων smartphone με 1, 3 ή 5 gigabytes ήταν οι υψηλότερες στην ΕΕ. 

Και ενώ οι ρυθμιστικές αρχές τηλεπικοινωνιών στις υπόλοιπες σφιχτές ολιγοπωλιακές αγορές της ΕΕ με 3 ΜΗΕ λαμβάνουν μέτρα για την λειτουργία του ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών – βλ. πρόσφατη είσοδο του 4ου MNO στην Πορτογαλία και την απόφαση της ANACOM για το κοινωνικό τιμολόγιο (30 gigabytes για 6 EUR) -η ελληνική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών ΕΕΤΤ αρνείται και έχει κάνει ελάχιστα για να διορθώσει τις προφανείς αδυναμίες της αγοράς στην Ελλάδα.
 
Η Rewheel Research στην περίληψη της έρευνάς της επισημαίνει: Η Ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας, όπου μόνο 3 πάροχοι είναι παρόντες, βρέθηκε ξανά στη κορυφή ως η πιο ακριβή αγορά στην ΕΕ και ως η πιο ακριβή του κόσμου. Ακόμη και αν εξαιρεθεί ο φόρος τηλεφωνίας, οι ελάχιστες μηνιαίες τιμές των πακέτων με 1, 3 και 5 GBs, ήταν οι πιο ακριβές στην ΕΕ. Για 4 GB οι τιμές στην Ελλάδα ήταν ακριβότερες μεταξύ των 51 ευρωπαϊκών, αμερικανικών, αφρικανικών και ασιατικών αγορών, ενώ οι Ελληνες καταναλωτές πληρώνουν 5 με 6 φορές περισσότερα τον μήνα σε σχέση με τους Γάλλους καταναλωτές για συμβόλαια 1, 2, 3 ή 4 GB.

Τα ανωτέρω αποδίδονται στην έλλειψη ανταγωνισμού, ενώ η ελληνική αγορά χαρακτηρίζεται στην ως άνω έρευνα «κλειστή ολιγοπωλιακή». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου