Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Συντριπτική μονομέρεια των ιδιωτικών καναλιών υπέρ της κυβέρνησης

Έρευνα του ΕΣΡ δείχνει πως υπάρχει χαώδης διαφορά όσον αφορά τον χρόνο κάλυψης των δραστηριοτήτων της κυβέρνησης από τα κανάλια, συγκριτικά τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με τα υπόλοιπα κόμματα. 

Μάλιστα, το ΕΣΡ πριν λίγες μέρες κάλεσε σχεδόν το σύνολο των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας, για εξηγήσεις σχετικά με την ενημέρωση που παρείχαν στους πολίτες την περίοδο της πρώτης καραντίνας. Όπως παρουσιάζει η «Αυγή», η κάλυψη της ΝΔ ξεπερνάει στα περισσότερα κανάλια το 80%, φτάνοντας ακόμα και στο 91%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να φτάνει μετά βίας στο 10%. Για τα υπόλοιπα κόμματα, τα ποσοστά είναι ακόμη χαμηλότερα. 

Τα στοιχεία πολιτικής πολυφωνίας περιλαμβάνονται στην εισήγηση προς την Ολομέλεια του ΕΣΡ της νομικού Όλγας Δ. Γαρουφαλιά, στοιχειοθετήθηκαν από ομάδα ειδικών επιστημόνων του ΕΣΡ (Αγγελική Φλυτζάνη, Μαρία Κοντογιάννη, Μαριάννα Κεφαλληνού, Στέλλα Γαλάνη και Τριάδα Τσαμπούκα) και αφορούν την περίοδο από 11 Μαρτίου έως 11 Μαΐου 2020, την περίοδο δηλαδή της πρώτης καραντίνας για την Covid-19. Η εισήγηση κάνει μια σημαντική διάκριση ανάμεσα αφενός μεν στην αξιολόγηση των ειδήσεων, αφετέρου στην παράλειψη μετάδοσης μιας είδησης. 

Όπως αναφέρει, η επιλογή, ιεράρχηση και αξιολόγηση των μεταδοθέντων γεγονότων που γίνεται από τους δημοσιογράφους των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών εκφεύγει, κατ’ αρχάς, του ελέγχου του ΕΣΡ (πρβλ. ΣτΕ 3620 και 3621/2008). Αντίθετα, εμπίπτει στον έλεγχο του ΕΣΡ η διαπίστωση παράλειψης μετάδοσης ιδιαίτερα σημαντικού γεγονότος της πολιτικής επικαιρότητας που καταλήγει σε περιορισμό του δικαιώματος του κοινού για λήψη πληροφοριών ή/και σε μη συμμόρφωση των σταθμών προς τη συνταγματική επιταγή της πολυφωνικής και αντικειμενικής ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου