Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Τι να περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση

1) Η μονομέρεια και έλλειψη πολυφωνίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης θα συνεχισθεί. 9/9 κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3, MEGA, ANT1, OPEN, ALPHA, ΣΚΑΙ, STAR) θα συνεχίσουν να υμνολογούν τον Κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, θ’ αποκρύπτουν τις ειδήσεις που δεν τους εξυπηρετούν (λ.χ. την διαδήλωση στις Σέρρες των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών), θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν το άσπρο για μαύρο και τανάπαλιν, θα συνεχίσουν να παραποιούν τις ειδήσεις, θα συνεχίσουν να παραπληροφορούν και ν’ αποτελούν γραφεία Τύπου της ΝΔ, θα συνεχίσουν να σπάνε κάθε ρεκόρ αναξιοπρέπειας όσοι θέλουν να αυτοαποκαλούνται «δημοσιογράφοι». 

Εάν ήταν πράγματι δημοσιογράφοι και όχι κομματικοί υπάλληλοι θ’ ασκούσαν κριτική και αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για τα έργα και τις ημέρες της (ειδικά της τελευταίας τετραετίας) και θα ρωτούσαν λ.χ. τον κ. Πρωθυπουργό για ποιο λόγο παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων μέσω της ΕΥΠ και όχι εάν του αρέσουν τα ντολμαδάκια. Δεν θα ρωτούσαν μόνον, αλλά θ’ απαιτούσαν και απαντήσεις. Μεγάλο μέρος των σκεπτόμενων ανθρώπων θα συνεχίσει ν’ αποστρέφεται αυτή την υποτιθέμενη «δημοσιογραφία» και το σύστημα που υπηρετεί, η πλειοψηφία ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, των πολιτών που δεν διαβάζει ούτε εφημερίδες, ούτε βιβλία κι ενημερώνεται από την τηλεόραση, θα δέχεται αμάσητη τη προπαγάνδα. Τι κριτική ικανότητα ν’ αναπτύξεις όταν έχεις αποβλακωθεί εδώ και 30 χρόνια απ’ τα survivor και όλα τα σκουπίδια της ιδιωτικής τηλεόρασης και πώς να ξεχωρίσεις την είδηση από την προπαγάνδα; Το γεγονός ότι τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας «παίζουν» κυβέρνηση και ΝΔ σε ποσοστά 80-90% ως προς την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου και το σύνολο της αντιπολίτευσης σε ποσοστά 10-20%, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα ούτε αντιμετωπίζει κανείς καμία συνέπεια, παρότι παραβιάζεται το ίδιο το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους. Κι αυτό γιατί η ΕΣΗΕΑ και το ΕΣΡ και η «τέταρτη εξουσία που ελέγχει τις άλλες τρεις» αποτελούν ανέκδοτο. 

2) Ο εξευτελισμός και η καταρράκωση της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου θα συνεχισθούν. Για όσα έγιναν την τελευταία τετραετία δεν θα τιμωρηθεί κανένας. Ό,τι συνέβη με τη Siemens και τη Novartis (που στην Αμερική αποτελούν σκάνδαλο όσα έγιναν στην Ελλάδα, αλλά στην Ελλάδα δεν αποτελούν σκάνδαλο όσα έγιναν στην Ελλάδα και αρχειοθετήθηκαν διάφοροι), θα συμβεί και με τις υποκλοπές, την τραγωδία-δολοφονία των Τεμπών κ.ο.κ. Κοντεύει να περάσει 1 ολόκληρος χρόνος από το σκάνδαλο των υποκλοπών και δεν κλήθηκαν καν στη δικαιοσύνη οι ύποπτοι να καταθέσουν. Οι ύποπτοι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο κ.ο.κ. Εξεταστική επιτροπή-παρωδία στη Βουλή, όπου οι κυβερνητικοί που αποπέμφθηκαν (Δημητριάδης, Κοντολέων) επικαλέστηκαν το «απόρρητο» και δεν έδωσαν καμία απολύτως εξήγηση για τις παράνομες παρακολουθήσεις. «Θάψιμο» του πορίσματος της ΑΔΑΕ (από τη Βουλή, τη Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ), που διοικείται από έναν (1) έντιμο πρώην δικαστικό που έκανε τη δουλειά του επειδή είναι αξιοπρεπής και άμεμπτος. Εθνικές εκλογές που επιβράβευσαν τον Πρωθυπουργό για τις παράνομες παρακολουθήσεις, για τις οποίες σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του δυτικού κόσμου θα είχε παραιτηθεί ένα χρόνο πριν, χωρίς συζήτηση, χωρίς δεύτερη σκέψη. Άραγε οι παρακολουθήσεις πολιτών θα συνεχισθούν μέσω της ΕΥΠ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα; Διεπράχθησαν ποινικά κολάσιμες πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα αποδεδειγμένα και η Δικαιοσύνη κωλυσιεργεί. Ουσιαστικά δεν υπάρχει δικαιοσύνη στη χώρα ούτε Εισαγγελική Αρχή. Δεν υπάρχουν θεσμοί ούτε αξιοπρέπεια. Και ο τελευταίος πολίτης το αντιλαμβάνεται. Για τους χιλιάδες θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ, σε ράντζα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας κινήθηκε άραγε αυτεπάγγελτα η δικαιοσύνη ή αυτό αποτελεί κανονικότητα στα νοσοκομεία; Ήταν φυσικό φαινόμενο οι θάνατοι 15.000-20.000 ανθρώπων εκτός ΜΕΘ; Μόνον σε ό,τι αφορούσε τη νομιμοποίηση των funds ως προς τη διενέργεια πλειστηριασμών κινήθηκε άμεσα και ταχύτατα η Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα ο ΑΠ που έβγαλε απόφαση μέσα σε 10 ημέρες, γεγονός πρωτοφανές. Ούτε τα προσχήματα δηλαδή δεν κρατούνται στη χώρα που και η Δικαιοσύνη κατέληξε ανέκδοτο, υποχείριο της εκτελεστικής εξουσίας.

3) Πολλοί Έλληνες θα χάσουν τα σπίτια τους, τις πρώτες κατοικίες τους. Δυο ημέρες πριν τις εκλογές ο Πρωθυπουργός είπε επί λέξει ότι «θα τσακίσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που πολλοί κρυβόντουσαν πίσω από τις ρυθμίσεις του ν. Κατσέλη». Σημειωτέον ότι αναφέρθηκε σε δικαστικές αποφάσεις που έκριναν ποιος θα προστατευθεί και ποιος όχι. Τα δικαστήρια εφάρμοζαν το νόμο Κατσέλη, όχι ο κ. Πάτσης. Η κυβέρνηση αρνείται τη νομοθετική παρέμβαση για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Επιβραβεύθηκε για αυτό. Το ερώτημα είναι το εξής: Εάν είναι στρατηγικός κακοπληρωτής και πρέπει να τσακιστεί κάποιος που οφείλει σε στεγαστικό ή καταναλωτικό δάνειο 10.000, 50.000 ή 150.000 ευρώ και κινδυνεύει να χάσει την κύρια κατοικία του, ο κ. Μητσοτάκης που χρωστάει 1.300.000 ευρώ περίπου στις Τράπεζες (σύμφωνα με τις δηλώσεις πόθεν έσχες) και το κόμμα του πάνω από 350.000.000 ευρώ τι είναι; 

4) Εάν η δημόσια υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία απαξιώθηκαν τόσο πολύ στη διάρκεια της πανδημίας, είναι φανερό ότι πλέον οδεύουμε στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας προς όφελος των λίγων (κλινικαρχών, ημετέρων κλπ) και σε βάρος των πολλών (απλών πολιτών). Όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα θα ζήσει, θα εγχειρισθεί άμεσα κλπ. το νέο δόγμα. 

5) Θα υπάρξει ιδιωτικοποίηση του νερού. Άσχετα με την ποιότητά του, η τιμή του θα αυξηθεί. Καμία ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα δεν λειτούργησε προς όφελος των πολλών και του δημοσίου συμφέροντος. Έχουμε τα παραδείγματα της Ολυμπιακής (μονοπώλιο της Aegean με εξωφρενικές τιμές εισιτηρίων), του ρεύματος (εξωφρενικές, υπέρογκες χρεώσεις, υπερκέρδη για 5-6 εταιρίες), της τηλεφωνίας (3 εταιρίες που λειτουργούν σαν καρτέλ με τις υψηλότερες χρεώσεις σε όλη την Ευρώπη σε τηλεφωνία-ίντερνετ). Στην Ελλάδα οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προκαλούν ανταγωνισμό με μείωση τιμών προς όφελος του καταναλωτή. Στην Ελλάδα οι ιδιωτικοποιήσεις δημιουργούν καρτέλ που αισχροκερδούν σε βάρος του καταναλωτή. 

6) Θα επανέλθει η τιμή της βενζίνης στα 2 ευρώ. Δέκα ημέρες πριν τις εκλογές η τιμή της βενζίνης έπεσε στο 1,6-1,7. Μήπως τελείωσε ο πόλεμος στην Ουκρανία; Θα συνεχίσουν δύο διυλιστήρια να έχουν αστρονομικά υπερκέρδη, το κράτος επίσης μέσω της φορολογίας. Μόνο ο καταναλωτής θα βγει χαμένος. Η ακρίβεια θα συνεχιστεί. Τιμές Γαλλίας στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ με μισθούς Βουλγαρίας για τους μισούς Έλληνες και θεσμοί αντίστοιχοι της Δημοκρατίας της Ρουάντα. 

7) Θα συνεχισθεί αμείωτη η ρεμούλα των απευθείας αναθέσεων και το πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα, χωρίς έλεγχο από Βουλή-Δικαιοσύνη-ΜΜΕ, χωρίς καμία λογοδοσία πουθενά. Θα συνεχισθεί ο ραγιαδισμός και οι πελατειακές σχέσεις. Ο κυρ-Παντελής θα πάρει 40 ευρώ market pass (δελτίο σίτισης στα ελληνικά) ν’ αγοράσει μαράτα και θα πει κι ευχαριστώ και θα φιλήσει κατουρημένες ποδιές για να του διορίσουν το παιδί ή το εγγόνι. 

8) Η αρχαιοελληνική φιλοξενία μέσω των pushbacks θα συνεχισθεί. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία τι βίντεο δημοσιεύουν οι New York Times. Περιθωριακό μέσο ενημέρωσης χωρίς την εγκυρότητα του Σρόιτερ, του Πρετεντέρη, του Πορτοσάλτε κλπ. Εάν δεν το αναφέρουν οι τελευταίοι, δεν αποτελεί καν είδηση ο πνιγμός βρεφών και γυναικών στο Αιγαίο. Η αποκτήνωση θα συνεχισθεί, ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία θα θεριέψουν. Έχει γίνει κανονικότητα η εκφορά ρατσιστικού ακροδεξιού λόγου δια τηλεοράσεως, πρωί μεσημέρι βράδυ από τους θαυμαστές του Παττακού, που πουλούσαν νανογιλέκα στο περιθώριο και σήμερα κυβερνούν και προβάλλονται νυχθημερόν. 

9) Ο σκεπτόμενος πολίτης, ιδίως ο νέος, πήρε το μήνυμα των εκλογών: Φρόντισε τον εαυτό σου και την οικογένειά σου, μην ασχολείσαι με τα κοινά, μην είσαι ενεργός πολίτης, μην ενδιαφέρεσαι για τίποτα παρά μόνον για να βγάλεις λεφτά, να είσαι καταναλωτής και όχι πολίτης, προσπάθησε να σε διορίσουν κάπου, πάρε απευθείας ανάθεση, φίλα κατουρημένες ποδιές, παραβίασε το νόμο και ίσως γλιτώσεις, η αξιοκρατία αποτελεί φενάκη, εδώ κυριαρχούν οι κομματικοί φελλοί και οι αναξιοπρεπείς, αποκτούν αξιώματα, εξουσία και χρήμα, φρόντισε να μην χρειαστείς νοσοκομείο, δεν έχουμε για σένα εκτός αν έχεις κάποιον γνωστό, φύγε από τη χώρα να σωθείς, διώξε το παιδί σου, εδώ ζουν μόνον λοβοτομημένοι και χρυσόψαρα, εδώ στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία νικήθηκε οριστικά από την ολιγαρχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου