Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Όταν η φιλανθρωπία καταντά διαφήμιση

Δεν περνά βδομάδα που να μην αναφερθεί το MEGA ή το STAR σε εκδήλωση, στην οποία βραβεύεται η Μαριάννα Βαρδινογιάννη για το φιλανθρωπικό της έργο. Όταν δε πέρυσι λειτούργησε το πρώτο ογκολογικό νοσοκομείο στην Ελλάδα, για δύο εβδομάδες περίπου βομβαρδίζονταν οι τηλεθεατές με ρεπορτάζ αφιερωμένα στην κ. Βαρδινογιάννη.

Παρομοίως και ο Antenna προβάλλει συνεχώς τις φιλανθρωπικές δράσεις της Μαρί Κυριακού κι έχει εντάξει στο πρόγραμμά του την εκπομπή "Με Αγάπη", την οποία παρουσιάζει η Μαρί Κυριακού. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τις δύο κυρίες για τις φιλανθρωπικές τους δραστηριότητες, για τα χρήματα που έχουν δώσει σε κοινωφελή ιδρύματα, για την στήριξη σε μη κρατικές οργανώσεις κλπ.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει αποδειχθεί πολλές φορές αποτελεσματικότερη από τις κρατικές ενέργειες. Τρανταχτό παράδειγμα η αναγέννηση ενός ολόκληρου χωριού, που κάηκε στην Ηλεία στις πυρκαγιές του 2007 από την κ. Βαρδινογιάννη. Προς τι, όμως, η συνεχής προβολή από τα ΜΜΕ που έχουν στην ιδιοκτησία τους μέλη της οικογένειας των δύο κυριών; Δεν αρκεί ένα ολιγόλεπτο ρεπορτάζ ή μια μικρή αναφορά;

Θ' αρκούσε αν στόχος των εν λόγω καναλιών ήταν η ενημέρωση του κοινού. Στόχος τους, όμως, είναι η καλλιέργεια θετικών εντυπώσεων για τις ίδιες, η δημιουργία ευνοϊκού κλίματος στην κοινωνία για τους επιχειρηματικούς ομίλους με τους οποίους σχετίζονται, η καθιέρωσή τους στη συνείδηση των τηλεθεατών ως ευεργετών και εν τέλει η θετική διαφήμιση των ίδιων των ΜΜΕ που τις προβάλλουν.

Την ευαγγελική ρήση "να μη γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά" και το λαϊκό απόφθεγμα "Κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό", που εφαρμόζουν χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι δωρίζουν μικροποσά σε όσους έχουν ανάγκη, μάλλον δεν έτυχε να τα ακούσουν οι δύο κυρίες. Κάποιοι που θα ισχυριστούν ότι τα τρία συγκεκριμένα κανάλια είναι ιδιωτικά και μπορούν να προβάλλουν όποιον θέλουν, όσες φορές θέλουν, ας λάβουν υπόψη τους ότι η υποτίμηση της νοημοσύνης των τηλεθεατών έχει και τα όριά της.

Β.Ξ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου