Η Ευρώπη σήμερα και αύριο αναζητεί απαντήσεις για την κρίση χρέους της ευρωζώνης. Οι δύο ισχυρές χώρες (Γαλλία, Γερμανία), που κατευθύνουν και τις τύχες των υπολοίπων, επιδιώκουν να επιβάλουν τη θέλησή τους. Και αυτή συνδέεται απόλυτα με αυστηρότερους όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας προς όλες τις χώρες που τολμούν ν' αφήνουν τα ελλείμματά τους ν' αυξάνουν.
Η θέληση των δύο ισχυρών είναι σίγουρο πως θα επιβληθεί. Αυτό δείχνει η πρόσφατη ιστορία. Κανένας ηγέτης από τις υπόλοιπες χώρες δεν τόλμησε ν' απαντήσει στο γαλλογερμανικό άξονα με εναλλακτική πρόταση που θα περιορίζει το ασφυκτικό πλαίσιο πειθαρχίας. Την ίδια στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένονται ακόμα πιο επώδυνες αποφάσεις για τους λαούς της Ευρώπης, ένας Βέλγος ευρωβουλευτής δίνει αποκαλυπτικά στοιχεία για τα ποσοστά φτώχειας στην Ευρώπη. Βάσει αυτών, 80 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου το 16% του πληθυσμού της Ε.Ε., είναι επισήμως φτωχοί, με εισόδημα κάτω του 1/3 του εισοδήματος στη χώρα τους!
Δύο παράλληλες ειδήσεις λοιπόν. Οι ισχυροί που θέλουν να επιβάλουν μεγαλύτερη πειθαρχία στα δημοσιονομικά, δηλαδή μεγαλύτερα ποσοστά εξαθλίωσης για τους ευρωπαϊκούς λαούς, με περισσότερη φτώχεια και ανέχεια. Και τα στοιχεία, που αναδεικνύουν μια τραγική πραγματικότητα, πως εκατομμύρια ανθρώπων στη γηραιά ήπειρο ήδη βιώνουν μια τραγωδία και με πολλές πιθανότητες οι αριθμοί αυτοί ν' αυξηθούν δραματικά.
Σίγουρα δεν έχουμε πολλές πιθανότητες να περιμένουμε κάτι αισιόδοξο από τη σύνοδο. Η μοναδική αχτίδα μπορεί να προέλθει από τους λαούς και τη δύναμή τους που μπορούν να αξιοποιήσουν...
Του Γιάννη Παντελάκη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου