Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

«Πιο ίσοι» από άλλους

Οταν η Ελλάδα ανακοίνωνε τα σχέδιά της για δημοψήφισμα γύρω από τα μέτρα λιτότητας, το περασμένο φθινόπωρο, η αποπληξία που κατέλαβε τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης ήταν τέτοια, που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σχεδόν εκδιώχθηκε κακήν κακώς από την εξουσία στη χώρα του. Αντίθετα, η αντίστοιχη ανακοίνωση της Ιρλανδίας αντιμετωπίστηκε με προσεκτικές δηλώσεις από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, που μίλησαν εκτενώς για εθνική κυριαρχία και δημοκρατία.

Μερικά δημοψηφίσματα είναι, λοιπόν, «πιο ίσα» από άλλα, όπως δείχνει το παράδειγμα της Ελλάδας. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι μια κατάρρευση του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος θα συμπαρέσυρε τις περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες. Αν, όμως, οι Ιρλανδοί δεν εξασφαλίσουν πιστωτική ανακούφιση, το πιθανότερο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ένα ηχηρό «όχι» στις ευρωπαϊκές επιλογές. Αν οι εταίροι της Ιρλανδίας στη ζώνη του Ευρώ επιθυμούν να δουν το «ναι» να επικρατεί στο δημοψήφισμα, καλά θα κάνουν να ακούσουν προσεκτικά τα αιτήματα των ψηφοφόρων, αλλιώς ο ευρωσκεπτικισμός του Σιν Φέιν θα απομείνει ο μόνος δρόμος.

Financial Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου