Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Εργασία, όχι εμπόρευμα

Χθες, Πρωτομαγιά, χιλιάδες άνθρωποι στον κόσμο κατέβηκαν στους δρόμους. Τίποτε το καινούργιο; Τουναντίον… Οι εργαζόμενοι πλήττονται σκληρά από την οικονομική κρίση, η οποία καταδεικνύει ότι, επί δεκαετίες, οι μακροοικονομικές πολιτικές απαξίωσαν την έννοια και την αξία της εργασίας στην κοινωνία, της «αξιοπρεπούς εργασίας». 

Το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης θεωρεί την εργασία ως απλή συνιστώσα, σε ένα κόστος εργασίας το οποίο πρέπει να είναι όσο το δυνατό χαμηλότερο, για να αυξάνονται η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη. Αυτός ο ορισμός της εργασίας ευνοεί μόνο το κεφάλαιο. Ξεχνούμε ότι μια αξιοπρεπής εργασία είναι πηγή προσωπικής αξιοπρέπειας, σταθερότητας για την οικογένεια, ειρήνης για την κοινότητα και αξιοπιστίας για τη δημοκρατική διακυβέρνηση.

Συχνά ξεχνάμε το ουσιώδες, ότι η εργασία δεν είναι εμπόρευμα. Αυτή η αντίληψη είναι εδραιωμένη στις ανεπτυγμένες οικονομίες και στις χώρες της Ευρωζώνης. Τα μέτρα όμως που ελήφθησαν για να τιθασευτεί το τεράστιο χρέος δημιουργούν ταυτόχρονα ένα κοινωνικό χρέος, το οποίο καλούνται να σηκώσουν οι οικογένειες και οι εργαζόμενοι.

 LE MONDE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου