Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Το Μνημόνιο σας καλωσορίζει…

Επιστρέφοντας στην Αθήνα οποιαδήποτε αισιόδοξη αίσθηση κι αν άφησε η καλοκαιρινή περίοδος χρειάστηκε μόλις λίγα λεπτά για να εξατμιστεί και να δώσει τη θέση της στην ανησυχητική νευρικότητα και σε έναν συγκρατημένο πανικό. 

Τα κακά μαντάτα έφταναν από παντού: οι απέναντι, παρόλο που το παιδί τους πέρασε σε ένα από τα καλύτερα οικονομικά πανεπιστήμια της χώρας, το έστειλαν από τώρα στο εξωτερικό να σπουδάσει, ένας φίλος τηλεφώνησε να με ενημερώσει ότι μετακομίζει χαρακτηριστικά στην «οδό Μνημονίου» εννοώντας πως φεύγει για ακόμη πιο οικονομική συνοικία, ενώ την ίδια στιγμή πληροφορούμουν πως στον αγαπημένο, προσωπικά, τόπο διακοπών μου είχε ήδη εγκριθεί το σχέδιο κατασκευής του νέου ΧΥΤΑ στην περιοχή με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον εν λόγω τόπο.
 
Η σεζόν άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς. Δεν ξέρω αν το έχετε συνειδητοποιήσει αλλά για ακόμη μια φορά «αν δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας», ο ευρωπαϊκός γκρεμός μας περιμένει. Ξανά ο εθνοσωτήρας Σαμαράς με το κυβερνητικό του επιτελείο αναγκάζονται να εφαρμόσουν μέτρα εξοικονόμησης 11,88 δις. ευρώ προκειμένου να μην γυρίσουμε στο ’50, όπως λένε. Το παιχνίδι για πολλοστή φορά εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά τα 2/3 της κοινωνίας απειλούνται ευθέως από τον κίνδυνο της αδυναμίας επιβίωσης.

 Ο μνημονιακός τύπος, το μιντιακό παρακράτος σύσσωμο, το ανυπόφορο πια δελτίο του Mega δίνουν τη δική τους μάχη. Παρουσιάζουν καθημερινά τα μέτρα ως αναπόφευκτα και ως νίκη κατά του «λόμπι της δραχμής» ξεδιάντροπα και κυνικά. Κάνουν, δηλαδή, αυτό ακριβώς που τους έχει αναθέσει η υποτελής στο Βερολίνο ελληνική μνημονιακή κυβέρνηση, καθώς χυδαία και απροκάλυπτα εργάζονται νυχθημερόν να κρατήσουν τους πολίτες καθηλωμένους, πανικόβλητους, αδρανείς.

 Ο δημοσιογραφικός καθηκισμός έχει φτάσει στο ζενίθ της χειραγώγησης και της υπεραπλούστευσης της κατάστασης. Με καθημερινές αναφορές στο χάος που ακολουθεί αν δεν τηρηθεί το μνημόνιο, επιχειρούν να συγκρατούν πλανώμενο στο μυαλό των πολιτών τον «δραχμικό κίνδυνο» για να συναινούν έστω σιωπηρά στο έγκλημα.

 Στο στόχαστρο μπήκαν ακόμη και οι δικαστές. Βεβαίως να μειωθεί και ο δικός τους μισθός, αλλά όχι να φτάσει ένας δικαστής να αμείβεται ισόποσα με έναν απλό δημόσιο υπαλληλίσκο. Μέχρι πριν λίγο καιρό τους δικαστές τους ήθελαν με το μέρος τους και δεν τους είχαν ακουμπήσει αισθητά με γενναίες περικοπές. Φαίνεται πως τώρα έχουν τόσο εξασφαλισμένο το τομάρι τους που δεν τους σκιάζει ούτε η δικαιοσύνη ούτε ο κίνδυνος φυλάκισης για όλα τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει σε βάρος του κράτους και του λαού ξεπουλώντας τη χώρα.

 Παρεμπιπτόντως, ήδη Άνδρος, Κύθηρα και άλλα νησιά-φιλέτα βγάζουν στο σφυρί τεράστιες εκτάσεις τους για εκμετάλλευση από ξένες επενδυτικές εταιρίες. Το κακό δεν είναι αυτό καθ’ αυτό το ξεπούλημα τους αλλά ότι ο πλούτος της χώρας αρχίζει να εξαγοράζεται αντί πινακίου φακής.

 Η τριτοκομματική κυβερνητική φαυλοκρατία έχει περάσει στην επίθεση. Τι σημασία έχει αν η ΔΗΜ.ΑΡ. προσπαθεί να δείξει ότι είναι απέξω από τη λήψη των σκληρών μέτρων ή αν το ΠΑΣΟΚ αλλάζει τον πολιτικά σβησμένο ήλιο του για να ξανακερδίσει ψηφοφόρους αποφεύγοντας τα λάθη της ΝΔ; Το έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας συντελείται και όταν έρθει η ώρα κανείς δεν θα μείνει στο απυρόβλητο. Το πολιτικό κόστος πια δε νοιάζει κανέναν. Και ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος και όλη η φαύλη μνημονιακή στρατιά διανύει την τελευταία περίδο ζωής της συνεχίζοντας στο δρόμο που χάραξε ο ΓΑΠ. Είναι ήδη έτοιμοι να περάσουν στην ιστορία ως οι αρχιτέκτονες της χειρότερης κρίσης που βίωσε ποτέ ο τόπος.

 Η αντιπολίτευση έχει ήδη δηλώσει ότι θα ασκεί το ρόλο της εντός και εκτός Βουλής. Με δεδομένο ότι έχει στο πλευρό της μία μεγάλη μερίδα των Ελλήνων πολιτών αλλά και το ότι δεν αργούμε να πιάσουμε πάτο με την εφαρμογή του νέου πακέτου μέτρων σε συνδυασμό με ότι η κατάσταση είναι πλέον έκρυθμη ακόμα και στα στρώματα των δικαστών και των πανεπιστημιακών, καταλαβαίνει κανείς πως ο χειμώνας μας επιφυλάσσει πολλά. 

Δυστυχώς, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, οι συνέπειες του μνημονίου έχουν φτάσει παντού, έχουν επηρεάσει την υγεία των ανθρώπων, οι οικογένειες ασφυκτιούν, η νεολαία είναι απελπισμένη και ενώ δύο στους τρεις μαθητές ή φοιτητές αναγκάστηκαν να δουλέψουν όλο το καλοκαίρι για να βοηθήσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό, πάρα ταύτα ενσωματωμένοι μνημονιακοί δημοσιογραφίσκοι κάνουν λόγο για άεργους και βουτηγμένους στη ραστώνη νέους ανθρώπους κατά τη θερινή περίοδο.

Δεν αξίζει να τα βάλει κανείς με τη γενιά των γονιών μας. Κι αυτοί εξαπατήθηκαν. Και σε αυτούς είπαν ότι η περίφημη γενιά του Πολυτεχνείου θα τους οδηγούσε σε καλύτερες μέρες. Όντως, τους οδήγησε αλλά τώρα τους τις παίρνει πίσω με το διπλάσιο κόστος, ενώ ακόμη χειρότερα αυτή η γενιά έχει ήδη καταδικάσει τα παιδιά της να ζήσουν δυσκολότερες μέρες. Αυτό δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μοιρολατρεία. Απλώς, η γνώση και αναγνώριση της υφιστάμενης κατάστασης επιβάλλεται, γιατί ανάμεσά μας υπάρχουν νέοι άνθρωποι με όρεξη και προσόντα και δεν πρέπει να χαθούν. Ασφαλώς και δεν θα αλλάξει κανείς μας τον κόσμο και την τύχη ενός λαού μόνος του. Όταν για κάτι όμως κουραστήκαμε και το αξίζουμε, είναι ανόητο να μην το διεκδικούμε.

 Τα τόσο διογκωμένα προβλήματα αυτού του αποτυχημένου κράτους δεν λύνονται με μνημόνια λιτότητας. Η Ευρώπη δύσκολα θα αλλάξει σελίδα στην ιστορία της βαδίζοντας στην αμοιβαιοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων όλων των κραρών-μελών, πρόταση που φαντάζει βιώσιμη κατά τους διεθνείς οικονομολόγους. Κι αυτό, διότι όσο η Γερμανία δεν έχει άλλον εξίσου ανταγωνιστικό εταίρο θα έχει και τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις.

 Η ιστορία και ο πολιτισμός της Ελλάδας, όταν μιλάμε οικονομικά, δεν πρόκειται ποτέ να την βοηθήσουν να βγει από την κρίση. Όπως επίσης, οι δύο χρεοκοπημένοι οργανισμοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με όλο το κατεστραμμένο πολιτικό προσωπικό τους μπορούν μόνο να ολοκληρώσουν την καταστροφή που τόσο μαστορικά ξεκίνησαν.

 Μετά σκέφτεσαι ότι αυτή η χώρα των σκανδάλων, των δύο Μνημονίων, της κλοπής αμέτρητου δημόσιου χρήματος, αυτή η ίδια χώρα ψήφισε Σαμαρά. Κατόπιν, αν δεν είσαι φαύλος, σκέφτεσαι το σκοτάδι που συνοδεύει την εκλογή Σαμαρά. Κοινώς, καλό χειμώνα να έχουμε… 

Frustra sed Prudenter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου