Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Αίσιον και ευτυχές το 2050...

Σήμερα ξεκινά η ψήφιση του νέου Μνημονίου. Όπως και να' χει, πρόκειται για μία ιστορική μέρα, διότι η ψήφιση του Μνημονίου 3, αρχικά με το νομοσχέδιο των αποκρατικοποιήσεων σήμερα και την άλλη εβδομάδα με τα υπόλοιπα μέτρα, θα γίνει αιτία αλλαγών στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και θα δρομολογήσει εξελίξεις που θα σχετίζονται με τις αντοχές του λαού. 

Η Κυβέρνηση συνεργασίας δύσκολα θα καταφέρει να βγει "άθικτη" από την ψήφιση του νέου Μνημονίου. Κι αυτό γiα πολλούς λόγους. Κατ' αρχάς, στη ΝΔ έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι τους περιμένει η τύχη του ΠΑΣΟΚ και ο Σαμαράς προσωπικά ξέρει ότι μεγάλη μερίδα του κόμματός του και των ψηφοφόρων του δεν βλέπει τι διαφορετικό πέτυχε από τον Παπανδρέου. Η εκλογή του κ. Σαμαρά επετεύχθη γιατί υποτίθεται ήταν η μόνη εγγύηση παραμονής στο ευρώ και γιατί ο Πρωθυπουργός θα προέβαινε σε σκληρή διαπραγμάτευση προκειμένου να μην παρθούν κι άλλα μέτρα.

Ωστόσο, το μόνο που κατάφερε είναι να "κατεβάσει τη δικιά του κουκούλα", να δείξει ότι δεν μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες γιατί είναι υποτελής στις εντολές του Βερολίνου και φυσικά να συνδέσει την πρωθυπουργία του με την τρομερή συγκάλυψη της δράσης της Χρυσής Αυγής, την προσπάθεια δημιουργίας ενός αστυνομικού κράτους (με την πρόσφατη παρυσία του Στρατού στις παρελάσεις, την απαγόρευση διαδηλώσεων σε μέρη απ' τα οποία θα περνούσε η Μέρκελ, βασανιστήρια συλληφθέντων στη ΓΑΔΑ, δίωξη της δημοσιογραφίας και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας τηλεόρασης), αλλά κυρίως με την ψήφιση του νέου Μνημονίου, το οποίο αναμένεται να ρίξει την χώρα πιο βαθιά στην ύφεση, να εξοντώσει τα χαμηλά και μεσαία στρώματα ακόμη περισσότερο και να φτάσει την ανεργία στο πρωτοφανές 30% για ευρωπαϊκή χώρα.

Επίσης, εν όψει των ψηφοφοριών στη Βουλή διαρροές θα υπάρξουν σίγουρα και μέλη της Κυβέρνησης θα παραιτηθούν ή θα διωχτούν. Οπότε, δεν αποκλείεται να δούμε νέα κομματικά σχήματα που θα φιλοδοξούν να πάρουν τη θέση της ΝΔ στις επόμενες εκλογές. Κι αυτό γιατί σίγουρα μαζί με το ΠΑΣΟΚ θα οδηγηθούν σε πολιτικό αφανισμό. Βέβαια, θα δούμε και ανασχηματισμούς κι άλλες κινήσεις εντυπώσεων.

Το δε ΠΑΣΟΚ, που θα δει τα ποσοστά του να κατρακυλούν φτάνοντας στην παταγώδη αποτυχία, ήδη έχει δείξει ότι ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμο να υπονομεύσει την κυβέρνηση για να αποκομίσει πολιτικό όφελος. Ωστόσο, η εμπλοκή του ολίγιστου πλέον ηγέτη του, του Βενιζέλου, στην "απώλεια" της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ ήταν το κερασάκι στην τούρτα για ένα κόμμα που είναι καταδικασμένο να εξαφανιστεί απ' το πολιτικό σκηνικό. Την ιστορία του την έγραψε και η κληρονομιά που αφήνει στον ελληνικό λαό θα τον βαρύνει για πολλές δεκαετίες ακόμη.

Ο τελευταίος βασικός λόγος για τον οποίο η Κυβέρνηση συνεργασίας θα βγει "λαβωμένη" αν όχι "σκοτωμένη" από την ψήφιση του νέου Μνημονίου είναι η στάση της ΔΗΜ.ΑΡ. Ο Φώτης Κουβέλης είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι θα έλεγε "ναι" στο νέο Μνημόνιο αρκεί να εξασφαλιστούν κάποια εργασιακά κεκτημένα. Αυτά δεν φαίνεται διατεθειμένη ούτε η ΝΔ ούτε η Τρόικα να μην παραβιαστούν, οπότε είναι πολύ πιθανό μετά το πέρας της ψηφοφορίας και την ισχύ των νέων μέτρων η ΔΗΜ.ΑΡ. να άρει την εμπιστοσύνη της στην Κυβέρνηση για να γλιτώσει το πολιτικό κόστος βλέποντας ότι η χώρα πιθανότατα οδηγείται σε εκλογές. Σε κάθε περίπτωση ο Κουβέλης δεν θα αποφύγει την τύχη του Καρατζαφέρη, διότι είναι ιστορικό σφάλμα να ξεχνάει κανείς, πολύ περισσότερο να μεταχειρίζεται  για να ανέβει στην εξουσία την Αριστερά.

Η χώρα, όμως, θα βρεθεί αντιμέτωπη και με ένα άλλο γεγονός. Θα έχει έναν Πρωθυπουργό που θα' χει σφραγίσει την οριστική καταστροφή της χώρας μας και ο οποίος θα πανηγυρίζει. Βεβαίως, ο Σαμανδρέου θα πανηγυρίζει ότι "η χώρα έμεινε στο ευρώ, νίκησαμε". Καταλαβαίνετε ότι η απόσταση μεταξύ κοινωνίας και πολιτικού συστήματος θα είναι μεγάλη. Κι αυτό γιατί ο Σαμαράς για πολλοστή φορά θα κάνει αυτό που τον προστάζουν οι ξένοι εταίροι, θα σκύβει το κεφάλι να δηλώσει υποταγή, να θάψει το μέλλον μας και τις ζωές μας.

Έστι λοιπόν, ενώ μια ολόκληρη κοινωνία πιθανόν να είναι στους δρόμους βλέποντας την ταφόπλακα να πέφτει πάνω της, η χώρα θα έχει έναν Πρωθυπουργό που στο διάγγελμά του θα πανηγυρίζει. Κρίσιμοι υποστηρικτές του ο ξεπουλημένος Τύπος και οι "ενσωματωμένοι" δημοσιογράφοι της ιδιωτικής και δημόσιας πια τηλεόρασης.

Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας ξεκινάει σήμερα. Το ξεπούλημα συνειδήσεων, όμως, το ξεπούλημα ανθρώπων έχει ξεκινήσει εδώ και πολλές δεκαετίες. Από τότε που μάθαμε στο εύκολο χρήμα, από τότε που ανταλλάξαμε τις συνειδήσεις μας με την ψήφο σε κάθε τυχάρπαστο κρετίνο που ήθελε να πλουτίσει σε βάρος του Δημοσίου, από τότε που οικοδομήσαμε τη δημόσια ζωή στο αξίωμα "το νόμιμο είναι και ηθικό".

Η ξεφτίλα μας οδεύει στο τέλος της, απλώς κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει ότι η μπάλα θα πάρει τα πάντα. Κάποιοι νόμιζαν ότι θα επιβιώσουν και πρωτίστως τα κόμματα που έσπειραν έναν τρόπο ζωής ασύμβατο με τις πραγματικές δυνατότητες της Ελλάδας. Αυτοί και τα κόμματά τους θα πληρώσουν πρώτοι απ' όλους. Αναπόφευκτα, όταν φτάσεις σε σημείο που δεν μπορείς να καταστρέψεις άλλο, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση.

Και δω δεν μιλάμε για λύσεις. Δεν υπάρχουν λύσεις για κάτι που δεν λύνεται. Τα προβλήματα της Ελλάδας είναι τόσο διογκωμένα και βαθιά ριζωμένα όσο και συνυφασμένα με τον τρόπο ζωής των πολιτών της που δεν υπάρχουν προτάσεις ικανές να προσφέρουν πλέον ανακούφιση. Πριν τα Μνημόνια, μπορεί να αρκούσαν λύσεις.

Εδώ, νομίζω ότι η χρονική στιγμή και το μέγεθος της καταστροφής προϋποθέτει επανίδρυση. Με άλλα λόγια, αν δεν αποδοθεί Δικαιοσύνη για μια σειρά από θέματα στους υπαιτίους, αν δεν βρεθεί ευρωπαϊκή λύση για την οικονομία της χώρας, αν δεν ξαναχτιστεί το πολιτικό σύστημα, τότε τα πράγματα θα πάρουν κατεύθυνση επικίνδυνη.

Σε ό,τι αφορά το άμεσο μέλλον, είναι βέβαιο πως η Κυβέρνηση ακόμα κι αν ψηφίσει όλα τα μέτρα και υπερψηφισθεί το Μνημόνιο 3, δεν υπάρχει καμία περίπτωση (ακόμα κι αν ο Σαμαράς συνομιλήσει εκ νέου με τον θεό και του δώσει τις νέες δέκα εντολές) να μπορέσει να εφαρμόσει τα μέτρα που θα περικλείονται στο νέο Μνημόνιο.

Είναι κοινωνικά αδύνατο κατ' αρχήν. Δεύτερον, δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει τα νέα μέτρα η Κυβέρνηση γιατί θα νιώθει το πολιτικό κόστος να την πνίγει. Έτσι μπροστά στον κίνδυνο (ορατό πια) η ΝΔ να βρεθεί στο χαμηλό πολιτικό βαρομετρικό του ΠΑΣΟΚ, θα αναστείλει πολλές αποκρατικοποιήσεις κλπ.

Αυτό σημαίνει ότι η χώρα πάλι δεν θα έχει εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις κι έτσι ακόμα και μετά τις ενδεχόμενες νέες εκλογές, όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει αυτόνομα το δικό της πολιτικό έργο. Άρα το πολιτικό αδιέξοδο δεν απειλεί πια μόνο τη ΝΔ αλλά και κάθε υποψήφιο κόμμα εξουσίας.

Έχετε δίκιο να απελπίζεστε. Έχετε δίκιο να εξοργίζεστε. Έχετε δίκιο να τρομάζετε. Δυσυχώς, δεν υπάρχουν λύσεις άμεσης ανακούφισης της κοινωνίας. Δεν μπορούν να υπάρξουν στο κοντινό μέλλον αλλαγές που θα μας βγάλουν από τον βούρκο. Υπάρχουν μόνο άμεσα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να μπούμε σε πορεία ανάκαμψης. Αποτελεί προσωπική εκτίμηση, τίποτα δεν μπορεί να είναι χειρότερο από τη συνέχιση της ψήφισης μνημονίων, το πιστεύω γιατί διαβάζω ανεξάρτητους οικονομικούς αναλυτές, δεν βλέπω ειδήσεις στο Mega.

Ένα από τα άμεσα βήματα για να σταματήσουμε την κατρακύλα είναι να απομακρυνθούν από το πολιτικό σκηνικό η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη τους. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο δημοκρατικά και μόνο μέσω των εκλογών. Αν υποτεθεί ότι γίνονται εκλογές την Άνοιξη και τα δύο κόμματα ξαναψηφίζονται, η χώρα θα έχει επιλέξει το οριστικό τέλος της. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αίσιον και ευτυχές το 2050...



Κακόφημος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου