Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Δεν Μας Σταματάει Κανείς

Οι εκλογές έφτασαν. Είναι ώρα να λαϊκίσουμε. Σύμφωνα με έκθεση του Freedom House, η Ελλάδα βρίσκεται στην ενενηκοστή δεύτερη θέση ως προς την ελευθερία του Τύπου. Πιο απλά, μεγαλύτερος "έλεγχος" και εξάρτηση του Τύπου από συμφέροντα στην Ευρώπη δεν εντοπίζεται πουθενά αλλού. Μόνο στο success story του Σαμαρά.

Η προπαγάνδα που ασκείται καθημερινά από την τηλεόραση δεν έχει προηγούμενο. Αγγίζει τα όρια εξαρτημένου δημοσιογραφικού λόγου που έχει γνωρίσει η Ιστορία μόνο σε φασιστικά καθεστώτα. Όποιο κανάλι κι αν παρακολουθήσεις, βλέπεις δημοσιογράφους να χαϊδεύουν κυβερνητικούς ή γενικά συστημικούς εκπροσώπους και να εξαπολύουν μύδρους στους υποψηφίους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο τρόπος που καλύπτει τα θέματα η τηλεόραση εν όψει εκλογών προσεγγίζει τα όρια  του κωμικού και του τραγικού. Χωρίς δισταγμό όλα τα κανάλια παρουσιάζουν τα θέματα έτσι ώστε να ευνοείται η Κυβέρνηση ή έστω να μην βλάπτεται. Αντιθέτως, ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ είτε είναι πλεονέκτημα είτε μειονέκτημα το ρεπορτάζ θα το παρουσιάζει ως έγκλημα σε βάρος της σταθερότητας. Ποιάς σταθερότητας; Της σταθερότητας προς το χειρότερο.

Εξηγούμαι. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να καταλήξει στους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ψηφοδελτίου έγιναν ζυμώσεις, υπήρξαν διαφωνίες, ανακλήθηκαν υποψηφιότητες, παρουσιάστηκε σαν διγλωσσία, διχογνωμία και ανικανότητα κομματικής συναίνεσης. Δηλαδή, στην Δημοκρατία δεν πρέπει να υπάρχει διάλογος, να ακούγεται και η μειοψηφία, να ανακαλούνται τυχόν λανθασμένες αποφάσεις;

Το πλεονέκτημα δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχει μία γραμμή στο κόμμα γύρω από τα θέματα του ευρώ, της οικονομίας κλπ αλλά κάθε στέλεχος να μπορεί να εκφράζει την προσωπική του άποψη, η οποία μειοψηφεί, που έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες στο κάτω κάτω, αυτό το πλεονέκτημα που μαρτυρεί εσωκομματική δημοκρατία και διάλογο και διαβούλευση, η τηλεόραση το παρουσιάζει σαν έγκλημα.

Και ρωτάω...Είναι προτιμότερη η δημοκρατία της ΝΔ και του Σαμαρά που αποφασίζουν για όλα μόνοι τους και με τους δανειστές και μετά ανακοινώνουν στα στελέχη τους τις αποφάσεις, τις οποίες υποχρεώνονται να ακολουθήσουν πιστά αλλιώς τους διαγράφει η ηγεσία; Αυτό είναι δημοκρατία; Αυτό είναι "ενός ανδρός αρχή". Το ίδιο έκανε η ΝΔ και με το ευρωψηφοδέλτιό της...απλά αποφάσισε η ηγεσία και απλώς το ανακοίνωσε. Δεν τους βγήκε, βέβαια, και με την δημαρχία της Αθήνας, στην οποία το "αποφασίζω και διατάζω" του Σαμαρά να κατεβάσει τον Σπηλιωτόπουλο έφερε και τον Κακλαμάνη υποψήφιο..! Γι' αυτή την τηλεοπτική κάλυψη των θεμάτων, οι δημοσιογράφοι-φερέφωνα της κυβέρνησης όχι μόνο δεν ντρέπονται αλλά εξαγριώνονται και την υπερασπίζονται με τσαμπουκά.

Η ΝΔ βλέπει τα γκάλοπ. Και τα κρυφά-αληθινά και αυτά του Πρετεντέρη. Ο Σαμαράς δεν μπορεί να κρύψει πια την εισβολή του μεταλλαγμένου ιού του φασισμού στην κυβέρνηση. Το βίντεο Μπαλτάκου-Κασιδιάρη έκανε την δουλειά που έπρεπε. Απείλησε τη ΝΔ, έδιωξε κακήν κακώς τον αγαπημένο του Σαμαρά Μπαλτάκο και απελευθέρωσε την Χρυσή Αυγή, η οποία κανονικά θα κατέβει στις εκλογές τελικά. Η τηλεόραση, ωστόσο, δεν καλεί κανέναν υποψήφιό της να ακουστεί. Γιατί;

Όσο κι αν προσπαθεί η διαπλοκή με νύχια και δόντια να παρουσιάσει μια "Νέα Ελλάδα" του Σαμαρά, οι αριθμοί διαψεύδουν κάθε προεκλογικό βίντεο πολιτικής σαχλαμάρας. Τρία εκατομμύρια ανασφάλιστοι, ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι, εξήντα πέντε δις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, εβδομήντα πέντε δις κόκκινα δάνεια, ανθρωπιστική κρίση. Αλλά, μην τα λάβετε υπόψιν σας αυτά πριν ψηφίσετε. Γιατί είναι λαϊκισμός. Και δεν είναι λαϊκισμός και ψέματα και προεκλογικά πυροτεχνήματα η έξοδος στις αγορές, το πλεόνασμα και η ανάπτυξη που φαίνεται! Γιατί στελέχη σαν τον Άδωνη Γεωργιάδη κρύβονται τώρα; Για να δείξει η Κυβέρνηση το ήρεμο πρόσωπό της, αυτό της ανάπτυξης και όχι το πρόσωπο του φασισμού, του μνημονίου κλπ.

Το ΠΑΣΟΚ πέθανε. Είναι πια βέβαιο. Το παραδέχεται ο ίδιος ο Βενιζέλος. Οι απειλές που εκτοξεύει χυδαία προς τον λαό δεν πείθουν κανέναν. Παραδέχεται την πανωλεθρία. Γι' αυτό φύτεψε την Ελιά νομίζοντας πως αλλάζοντας ΑΦΜ όχι μόνο θα απαλλαγεί από τα χρέη του ΠΑΣΟΚ και την ρετσινιά της καταστροφής αλλά θα επιβιώσει και πολιτικά. Η ιστορία του επιφυλάσσει πολύ χειρότερη θέση. Η Ελιά θα καταποντιστεί. Το ΠΑΣΟΚ πέθανε και οι ψηφοφόροι του θα μοιραστούν.

Και ρωτάω; Υπήρχε περίπτωση να μην απαντούσε ποτέ ένα κόμμα σε πολιτικά ερωτήματα αλλά οι δημοσκοπήσεις στην σημερινή Ελλάδα, δηλαδή ο λαός, να τον παρουσίαζαν τρίτο κόμμα; Κι όμως. Όταν η διαπλοκή πανικοβάλλεται, μπορεί και αυτό. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, χωρίς να έχει απαντήσει επί της ουσίας σε κανένα πολιτικό ερώτημα και παραδεχόμενος πως δεν έχει πρόγραμμα τώρα αλλά θα προκύψει κάποιο αν τον ψηφίσει ο κόσμος μετά τις ευρωεκλογές, πλασάρεται ως τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις. Φιλοξενείται από όλα τα κανάλια καθημερινά, τον παρουσιάζουν αυτόν ως κάτι καινούριο και διαφορετικό, το ψηφοδέλτιο των απλών πολιτών τάχα για να βγει.

Το ποτάμι ήρθε να σώσει μετεκλογικά το πνιγμένο ΠΑΣΟΚ για να μην πέσει η Κυβέρνηση.
Ο Σαμαράς και το σύστημα ξέρουν πως η Ελιά κι ο Βενιζέλος δεν θα μπορούν να στηρίξουν την κυβέρνηση. Το ποτάμι είναι έξυπνη, πιασάρικη λύση, με αέρα διαφορετικότητας, ό,τι πρέπει για κυβερνητικός εταίρος. Θέσεις και πρόγραμμα θα αποκτήσει το κόμμα του Θεοδωράκη μετεκλογικά, οπότε η σταθερότητα θα απαιτεί την συμπόρευση με τον Σαμαρά. Κύριε Θεοδωράκη, τώρα εξηγούνται πολλά για την καριέρα σας...

Οι καλλιεργητές του φόβου, πάντως, έδειξαν τις προθέσεις τους για μετά τις εκλογές. Το νέο Μεσοπρόθεσμο που προβλέπει νέες περικοπές σε συντάξεις, στην υγεία κλπ θα ονομαστεί αλλιώς, όχι μνημόνιο, θα έχει αναπτυξιακό τίτλο. Και δεν είναι τίποτα. Πέρα από την δωρεά του Ελληνικού, νομοσχέδιο που κατατέθηκε τσιμεντοποιεί τους αιγιαλούς και τις παραλίες της χώρας μας, καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα οικοπεδοποίησης του αιγιαλού και μόνο αν ο ιδιώτης το επιτρέπει θα μπορείς να απλώνεις, Έλληνα, την πετσέτα σου για να κάνεις μπανάκι.

Το συμπέρασμα από τα χρόνια της λιτότητας είναι ένα και είναι αβίαστα αληθινό. Η Ευρώπη είναι Νεκρή. Ποιός την δολοφόνησε; Τραπεζίτες, οικονομικοί ναπολέοντες του Βερολίνου και του Παρισιού, αριστοκράτες του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, εγχώριοι τεχνοκράτες και πολιτικοί φερέφωνα της Μέρκελ, χρυσοπληρωμένοι οικονομικοί απατεώνες των Βρυξελλών, όλοι μαζί δολοφόνησαν την Ευρώπη. Τις οικονομίες και τους λαούς των κρατών.

Διαλύουν ανεμπόδιστα το κοινωνικό κράτος, γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια το κράτος δικαίου, διοικούν με διαδικασίες κατεπείγοντος και απευθείας ψήφισης άνωθεν εντολών, εφαρμόζουν σε όλα  τα κράτη fast track διαδικασίες για την οικονομική τους υποταγή. Το δήθεν πετυχημένο ελληνικό πείραμα εφαρμόστηκε διαφορετικά αλλά με τον ίδιο σκοπό σε Ισπανία, Πορτογαλία βυθίζοντάς τες, έδεσαν χειροπόδαρα την Κύπρο σε μια νύχτα, χρέωσαν την Ελλάδα με δάνεια για αιώνες, τώρα ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την Ουκρανία, να την κομματιάσουν και να αρπάξουν ό,τι μπορούν. Και για όλα αυτά υπερηφανεύονται. Για όλα αυτά, ζητάνε ξανά την έγκριση των ευρωπαίων πολιτών. Γιατί να τους την δώσουμε; Για να συνεχίσουν;

Οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να κοιτάξουν το συλλογικό συμφέρον τους. Αυτή την φορά, νιώθω πως τον ίδιο συλλογισμό κάνουν όχι μόνο Έλληνες αλλά και Ισπανοί και Πορτογάλοι και Κύπριοι και πολλοί άλλοι. Στην χώρα μας, πρέπει να στείλουμε στον κάλαθο των αχρήστων τα κόμματα που μας κυβέρνησαν από την μεταπολίτευση. Ύστερα, ο καθένας να επιστρατεύσει τον χαρακτήρα του, την κοινωνική του συνείδηση, την ηθική του νοημοσύνη και να εισέλθει στο παραβάν χωρίς φόβο.

Η Ευρώπη θα αλλάξει, Θα την αλλάξουμε εμείς. Δημοκρατικά, ειρηνικά, άνευ φόβου. Οι λαοί της Ευρώπης θα κάνουν αυτό που δεν έκαναν τόσα χρόνια. Την φούσκα της απληστίας την ζήσαμε. Καιρός να αποκτήσουμε Δημοκρατία. Δεν μας σταματάει κανείς.

frustra sed Prudenter



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου