Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

«Βραβείο κατασκοπείας» στον Κυριάκο Μητσοτάκη από το Politico

Το βραβείο κατασκοπείας «Oι ζωές των άλλων» απένειμε το Politico στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το 2023. 

«Δεν είναι πολλοί οι ηγέτες που θα μπορούσαν να επιβιώσουν από τις αποκαλύψεις πως η μυστική υπηρεσία της κυβέρνησής τους προσπάθησε να κατασκοπεύσει αντιπολίτευση και δημοσιογράφους. Όμως, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι οποιοσδήποτε πολιτικός», αναφέρει το Politco σε ένα σαρκαστικό άρθρο απονομής των «Backhanded Awards» για το 2023. 

«Γόνος μιας κρητικής πολιτικής δυναστείας ο Μητσοτάκης, με σπουδές στο Χάρβαρντ, αρχηγός του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα, όχι μόνο κατάφερε να "αποδυναμώσει" το σκάνδαλο, γνωστό ως "Predatorgate", αλλά κέρδισε την επανεκλογή του, ισχυριζόμενος την αθωότητά του», σχολιάζει το Politico. 

«Το λογισμικό κατασκοπείας Predator, που έδωσε το όνομά του στην υπόθεση, θέτει το κινητό τηλέφωνο ενός θύματος στο έλεος των επιτιθέμενων, δίνοντάς τους πλήρη πρόσβαση στη συσκευή. Δεν είναι ο τύπος εφαρμογής που μπορεί κανείς να αγοράσει στο AppStore. Το πώς κατέληξε το Predator σε σχεδόν 100 συσκευές στην Ελλάδα -οι περισσότερες ανήκαν σε υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους- παραμένει ένα μυστήριο που μπορεί να μην λυθεί ποτέ», προσθέτει σκωπτικά το διεθνές ΜΜΕ. 

«Τον περασμένο μήνα, οι ελληνικές αρχές ξεκίνησαν ποινική έρευνα σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ανεξάρτητης αρχής που είναι επιφορτισμένη με τη διερεύνηση της υπόθεσης Predator, με τον ισχυρισμό πως υπάλληλοι διέρρευσαν απόρρητες πληροφορίες», καταλήγει το άρθρο. 

Το σημερινό ειρωνικό κείμενο έρχεται μία ημέρα μετά την αξιολόγηση ευρωπαίων ηγετών από το Politico, σύμφωνα με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν στα «καλά παιδιά» της Ε.Ε. αφού «δεν ζήτησε πολλά φέτος μόνο μερικά παλιά μάρμαρα πίσω», έγραψε το Politico αναφερόμενο στα γλυπτά του Παρθενώνα. «Μου φαίνεται αρκετά δίκαιο. Δεν θα του τα κλέψω όμως -είμαι Άγιος Βασίλης, όχι εγκληματίας- έτσι μπορώ μόνο να προσφέρω ηθική υποστήριξη», σχολιάζει με νόημα το δημοσίευμα.

Τα υπόλοιπα «βραβεία» του Politico 

«Η καλύτερη ερμηνεία Γερμανίδας που παριστάνει την πρόεδρο της Ευρώπης» 
Νικήτρια: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν 
Nικήτρια της χρονιάς αναδείχθηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με το Politico να αναφέρει χαρακτηριστικά πως της απονέμεται «η καλύτερη ερμηνεία Γερμανίδας που προσποιείται την πρόεδρο της Ευρώπης». 

«Ο καλύτερος Ρώσος που υποδύεται έναν Ρώσο» 
Νικητής: Βλαντιμίρ Πούτιν 
Το βραβείο του «καλύτερου Ρώσου που παίζει τον Ρώσο» απονέμεται στον Βλάντιμιρ Πούτιν, καθώς κανείς δεν ξέρει να «παίζει» την Ευρώπη, όπως αυτός, σχολιάζεται χαρακτηριστικά. 

«Βραβείο Μπόρατ για τη διπλωματία»
Νικητής: Ζοζέπ Μπορέλ
Στον Ζοζέπ Μπορέλ απονέμεται το βραβείο της καλύτερης διπλωματίας αφού «αν υπάρχει κάτι για το οποίο οι Ευρωπαίοι μπορούν να βασιστούν στον Ζοζέπ Μπορέλ, από τότε που έγινε τσάρος της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. στα τέλη του 2019, είναι ότι δεν χάνει ποτέ ευκαιρία να κάνει γκάφες».

«Το βραβείο της Γκρέτα Τούνμπεργκ “Πώς τολμάς!”» 
Νικήτρια: Γκρέτα Τούνμπεργκ 
Το βραβείο «Πώς τολμάς!», απονέμεται στην Γκρέτα Τούνμπεργκ και ποιος θα μπορούσε, άλλωστε, να ξεχάσει το παθιασμένο «πώς τολμάς» στη διάρκεια ομιλίας της στον κόσμο των ενηλίκων σε μια συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα το 2019. 

«Το καλύτερο χόμπιτ που υποδύεται μια φασίστρια» 
Νικήτρια: Τζόρτζια Μελόνι 
Σύμφωνα με το Politico, η Τζόρτζια Μελόνι είναι «το καλύτερο χόμπιτ που υποδύεται μια φασίστρια», αφού όταν ήταν έφηβη της άρεσε να υποδύεται χαρακτήρες από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» του J. R. R. Tolkien, «μαζί με άλλους ακροδεξιούς», αναφέρει το Μέσο.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου