Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

"Η χρονιά των επικίνδυνων ονείρων"

Στη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών, με τα μέλη του Eurogroup στις Βρυξέλλες κατατέθηκε η τρίτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που περιλαμβάνει αλλαγές στα εργασιακά, νέες ρυθμίσεις για τους δικαιούχους ΕΚΑΣ (Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης), αναπήρους και υπαλλήλους της Βουλής αλλά και ρυθμίσεις για τα Υπουργεία Υγείας, Δικαιοσύνης, Τουρισμού. 

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων η Πράξη προβλέπει ότι: το ΕΚΑΣ θα καταβάλλεται στους συνταξιούχους μετά την συμπλήρωση του 65ου έτους (αντί του 64ου που ίσχυε μέχρι τώρα), από τις μειώσεις των συντάξεων εξαιρούνται αποκλειστικά και μόνο οι ανάπηροι που λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα (!), ό,τι θα ισχύσει για τις μειώσεις συντάξεων των άλλων δημοσίων υπαλλήλων θα ισχύσει και για τους υπαλλήλους της Βουλής και τέλος, άνοιγμα του επαγγέλματος του ξεναγού.

Κι ενώ χθες το βράδυ αναμέναμε να γραφτεί μία ακόμη μαύρη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού λαού, οι "κρετινισμοί" στο πολιτικό σκηνικό συνεχίζονταν! Αυτή τη φορά ανέκυψε το ζήτημα περί πρόωρων εκλογών και ποιά θα είναι η πρόθεση ψήφου του εκλογικού σώματος, πρόθεση που αποτυπώθηκε στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τη GPO και η οποία φέρνει στην πρώτη θέση το ΣΥ.ΡΙΖ.Α με ποσοστό 22,3%, ακολουθούν η Ν.Δ με 20,1%, η Χ.Α στο 10,3%, το ΠΑ.ΣΟ.Κ στο 7,5%, οι ΑΝ.ΕΛ στο 6,5%, η ΔΗΜ.ΑΡ στο 5% και το ΚΚΕ στο 4,6%.

Ξεκάθαρα, εδώ αποκρυσταλλώνεται η πρόθεση των αυτοαποκαλούμενων ''σωτήρων'' μας, πρόθεση που πλέον έχει καταλήξει αυτοσκοπός: η ανάληψη της εξουσίας. Ακόμη και σε μια τόσο κρίσιμη χρονική στιγμή κάποιοι συνεχίζουν το παραμυθάκι της ''εν αναμονή κυβέρνησης'' κι έτσι περιμένουν η τρέχουσα συγκυβέρνηση να βαλτώσει και να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους τα ηνία της Ελλάδας!

Και φυσικά όλα αυτά συμβαίνουν στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, η οποία πλέον έχει εκφυλίσει το αποκύημα της μετατρέποντάς το σε φαυλοκρατία!

''Για τη συνάντηση της Τρίτης''. Αν και όλοι κάνουν λόγο για την αναγκαιότητα παροχής βοηθείας στην Ελλάδα (Σόιμπλε, Πιέρ Μοσκοβισί), πίσω από τις γελοίες ρητορείες τόσο μελών του Eurogroup όσο και των Ελλήνων υπουργών δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική και τελεσφόρα προοπτική. Ούτε σαφής απάντηση δόθηκε (και δεν θα δοθεί) για το πού θα βρεθούν τα 33 δις της επιμήκυνσης ούτε δήλωσε κανείς ότι θα καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Απλώς θα συνεχιστεί ο,τι συνέβαινε εδώ και χρόνια: οι ηγέτες των πλεονασματικών χωρών θα αρκεστούν στο να κάνουν το ελάχιστο δυνατό ώστε να συνεχιστεί το φαντασιακό μιας Ελλάδας ξεχρεωμένης και πλήρως εξυγιασμένης, ενώ οι δικοί μας πολιτικοί θα συνεχίσουν τη σωρεία θριαμβεύσεων απέναντι στους πρώτους, ακριβώς επειδή κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να μας βάλουν σε ''τροχιά ανάκαμψης''.

Η συνάντηση αυτή της Τρίτης δεν αποτελεί παρά συγκάλυψη του προβλήματος. Σε 6 μήνες τα γεγονότα θα επαναληφθούν. Με μισθούς κατά πολύ μειωμένους, με μία κυβέρνηση (όποια κι αν είναι αυτή) να ψάχνει να βρει δικαιολογίες για τα νέα μέτρα που θα αναγκαστεί να λάβει, με μια γερμανική κοινή γνώμη εμφανώς αγανακτισμένη από τα τεκταινόμενα στο κοινωνικοπολιτικό σκηνικό, όλα αυτά φυσικά επειδή η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει ένα αξιοπρεπές ευρωπαϊκό προφίλ, χωρίς να προβάλλει πολλές αντιρρήσεις και αντιστάσεις..!

Αυτό που πολλοί φοβούνται και δεν τολμούν να το εξωτερικεύσουν αναλύει στο βιβλίο του ''Η χρονιά των επικίνδυνων ονείρων'' (''The year of dreaming dangerously'') ο Σλοβένος μαρξιστής φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ και το οποίο μόλις κυκλοφόρησε.

Εκφράζεται σε αυτό ότι η Ελλάδα αποτελεί ''το πειραματόζωο ενός νέου κοινωνικοοικονομικού μοντέλου'', ενός μοντέλου, δηλαδή, πλήρως αποπολιτικοποιημένου, αποστειρωμένου, τεχνοκρατικού, όπου οι τραπεζίτες θα έχουν την εξουσία να συντρίψουν την (αλλοτριωμένη πλέον) δημοκρατία .

Σε αυτό το νέο μοντέλο, καθοριστική είναι και η συμβολή των ΜΜΕ. Συγκεκριμένα ο Σλοβένος φιλόσοφος γράφει: «Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σκότωσαν τη ριζοσπαστική δυναμική των γεγονότων είτε θόλωσαν την απειλή για τη δημοκρατία, και έπειτα φύτεψαν λουλούδια στα πτώματά τους». 

Κι ενώ στην κοινή γερμανική αντίληψη οι Έλληνες έχουν αποτυπωθεί ως τεμπέληδες και αργόσχολοι, για τον Ζίζεκ (όπως και για μεγάλο μέρος ξένων στοχαστών) κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά καταφέρνουν και αντιστέκονται σε οτιδήποτε καταταστρατηγεί ελευθερίες και δικαιώματά τους.

Αποτελούν και αυτοί θύματα όχι μόνο της οικονομικής αλλά και γενικότερα της ανθρωπιστικής κρίσης. Μέσα από τις τρέχουσες συγκυρίες διαβρώνεται σιγά σιγά και ασυναίσθητα η αντίληψη των ανθρώπων για την αποδοτικότητα του παρόντος οικονομικού μοντέλου παραγωγής στις ανεπτυγμένες χώρες. Και αυτό ακριβώς είναι που έχουν αντιληφθεί και φοβούνται οι ηγέτες όλων των κρατών: ότι η ανατροπή του ενδέχεται να γίνει από στιγμή σε στιγμή... 


Χ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου