Το 356 π.Χ. ένας παράξενος τύπος, ο Ηρόστρατος, πυρπόλησε τον περίφημο ναό της Αρτέμιδας, ένα απ' τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, με σκοπό ν' απαθανατιστεί, έστω αρνητικά, αφού δεν μπορούσε θετικά! Ό,τι περιλαμβάνει το ιστολόγιο αυτό αφορά τους συγχρόνους του.

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Αυτοί που μας πήραν το βιβλίο από το χέρι…

Αναμφίβολα διανύουμε  μία από τις δυσκολότερες περιόδους στη χώρα σε όλα τα επίπεδα. Οι "περικοπές" είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας. Γιατί όμως να τις υποστούμε ακόμη και στη μόρφωση μας; Το νέο πακέτο οικονομικών μέτρων της τρόικα φαίνεται να πλήττει το χαρακτήρα της δημόσιας δωρεάν παιδείας που είναι βασικό δικαίωμά μας. 

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια όταν η κυβέρνηση σε πρόσφατη ανακοίνωση έκανε λόγο για "κόψιμο" ολόκληρης της σχετικής πίστωσης, ύψους 34 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί στην ετήσια δαπάνη για τη δωρεάν διάθεση συγγραμμάτων στους φοιτητές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ από το εαρινό εξάμηνο του 2013.

Όπως είναι φυσικό, κάτι τέτοιο έχει απασχολήσει κάθε φοιτητή και συνεπώς και τις οικογένειες τους, καθώς όχι μόνο θα είναι μια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, αλλά ίσως να μην είναι και σε θέση να καλύψουν τα έξοδα που απαιτούνται για την αγορά των βιβλίων. Όλοι όσοι βρισκόμαστε στα πανεπιστημιακά έδρανα, βρεθήκαμε ύστερα από προσωπικούς μας "αγώνες" εκεί κι έχουμε τουλάχιστον δικαίωμα στη δωρεάν παιδεία.

Έως ότου η συζήτηση αυτή γίνει πραγματικότητα θα υπάρξει σίγουρα μια δικαιολογημένη θύελλα αντιδράσεων για να διεκδικήσει κάθε φοιτητής αυτά που του ανήκουν. Στο πλαίσιο της συζήτησης αναφέρθηκε και μεταξύ άλλων μια προσπάθεια που θα ξεκινούσε για αντικατάσταση του εντύπου συγγράμματος με ηλεκτρονικό.

Κάτι τέτοιο είναι παραπάνω από βέβαιο πως δε θα πραγματοποιηθεί - τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον με την παρούσα κατάσταση - και δε θα δοθεί κάποια λύση στο πρόβλημα μας. Ακόμη όμως και στο απίθανο σενάριο της αλλαγής αυτής θα προκύψουν νέα προβλήματα σχετικά με τον τρόπο διανομής ηλεκτρονικών σημειώσεων και βιβλίων στους φοιτητές αλλά και αναφορικά με τις αμοιβές των συγγραφέων. 

Με όλα αυτά το τοπίο όχι μόνο δε θα ξεκαθαρίσει αλλά θα περιπλακεί εκ νέου. Η μονή θετική πλευρά αυτής της αντικατάστασης, για ακόμη μια φορά, θα ωφελήσει μόνο το ταμείο του κράτους και την τρόικα και σε καμία περίπτωση εμάς ως φοιτητές. 

Μονόδρομος φαίνεται τελικά η αγορά όλων των απαραίτητων συγγραμμάτων μας προκειμένου να συνεχίσουμε "κανονικά" τη φοίτηση μας (όσο αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί φυσιολογικό). Βέβαια, κι αυτό στο βαθμό που το επιτρέπουν τα οικονομικά κάθε οικογένειας, όπως προανέφερα, καθώς θα κληθούμε να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη και να δώσουμε ακόμη και 500(!) ευρώ για να τα αγοράσουμε. 

Λύση βέβαια θα μας πουν πάλι μπορεί να βρεθεί … Πάντως, από την πρώτη στιγμή που συζητήθηκε η κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων και η αντικατάσταση του βιβλίου με ηλεκτρονικό, η διανομή σημειώσεων αντί για βιβλία, αλλά και η επιστροφή των βιβλίων των παλιότερων ετών για να ξαναμοιραστούν στους νεότερους, ξέρουμε ότι πρόκειται απλά "για ένα σενάριο". 

Και είναι θέμα χρόνου να έρθει η στιγμη που όλοι οι φοιτητές, εμείς,  θα είμαστε στους δρόμους και θα διεκδικούμε το δικαιωμα μας στη δωρεάν εκπαίδευση . Τότε, αν κάποιος θρασύς μας ζητήσει το λόγο, η απάντηση - για να ολοκληρώσω και τον τίτλο - σίγουρα θα είναι μία: αυτοί που μας πήραν το βιβλίο απ' το χέρι, τώρα μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι. 


Ρενέ Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου